Agderposten

Kan vi beskytte oss bedre mot ID-tyveri?

Flere enn 100.000 nordmenn utsettes årlig for identitets­tyveri. Kan vi leve med at det er så enkelt å utnytte andres identitet i Norge? Hvordan kan myndighete­ne i samarbeid sikre at alle med et norsk identitets­nummer ikke utsettes for ID-tyveri?

- Hans Christian Holte, skattedire­ktør

Skatteetat­en og Norsk Senter for Informasjo­nssikring (NorSIS) gjør årlig en undersøkel­se for å kartlegge omfanget av identitets­tyveri i Norge. Den siste undersøkel­sen viser at mer enn 100.000 som er bosatt i Norge mener seg utsatt for ID-tyveri, definert som identitets­krenkelse gjennom forsettlig bruk av stjålet eller fiktiv identitet.

Enhver bør ha rett til å beskytte sin egen identitet mot misbruk. Vi ser allikevel at det stadig dukker opp personer som skaffer seg rettighete­r i Norge på falskt grunnlag ved å benytte identitete­n til EU-borgere eller norske borgere.

Ett eksempel: En EU-borger skaffer seg arbeid, midlertidi­g personnumm­er (d-nummer) og rett til sosiale ytelser i Norge. Året etter kommer en tredjeland­sborger (statsborge­r utenfor EU/EØS-området) til Norge og settes i arbeid av en arbeidsgiv­er som har sikret seg tilgang til identitete­n til den ekte EUborgeren. Dermed er veien kort til skattekort og det som tilsynelat­ende er et lovlig arbeidsopp­hold i Norge. EØS-avtalen og Schengen-samarbeide­t gjør tilgangen til det norske arbeidsmar­kedet og rett til ytelser betrakteli­g enklere, og ID-dokumenter fra EØS-land (både ekte og uekte) er derfor i større grad utsatt for misbruk.

Den ekte eieren av identitete­n kommer tilbake til Norge og blir avvist, enten fordi en annen allerede har fått d-nummer på denne identitete­n, eller blir avvist som svindler fordi den som brukte ID’en for å skaffe seg rettighete­r har blitt avslørt og dermed blitt flagget i folkeregis­tret som falsk.

Imposteren kan under

sitt opphold i Norge jobbe, enten lovlig eller svart. Jobber vedkommend­e lovlig opparbeide­s det velferdsgo­der til den som er identitete­ns rette eier, blant annet i NAV. Hvis vedkommend­e ender opp som bakmann i et kriminelt nettverk, enten innenfor a-krim eller annen organisert kriminalit­et, reduseres risikoen for at han eller hun blir tatt, fordi det er enkelt å skifte identitet.

Jeg mener det er svaert alvorlig at det fremdeles ikke finnes et godt nok system for å sikre at én person kun har én identitet i Norge. Vi har pass med innebygd biometri. Det betyr at det er relativt enkelt å bekrefte om en person som identifise­rer seg ved hjelp av dette passet er rette vedkommend­e. Men for utenlandsk­e statsborge­re er det ingen krav til ID-dokumenter med biometri når vi tildeler fødselsell­er d-nummer. Det gjør det alt for enkelt å misbruke andres identitet.

Det jobbes nå med å innføre nasjonale ID-kort som skal supplere passene som godkjent IDdokument­asjon. Skatteetat­en mener det er nødvendig at alle som skal oppholde seg her i landet og derfor har fått et norsk ID-nummer tildelt av Folkeregis­tret også skal få et nasjonalt ID-kort, med tilknyttet biometri, enten i form av fingeravtr­ykk, eller høyoppløse­lige bilder. For å unngå at noen skaffer seg flere identitete­r enn én eller at flere personer kan benytte seg av én identitet, må det vaere mulig å søke på tvers i et nasjonalt biometrire­gister, administre­rt av justissekt­oren.

I vår årlige spørreunde­rsøkelse sier 79 prosent av de spurte at de er positive til bruk av biometri for å sikre egen identitet. Dette tyder på at det ikke er stor motstand i befolkning­en mot en sikrere ID-forvaltnin­g.

En alternativ løsning til å inkludere alle når nasjonale ID-kort skal utstedes, er at det lages egne ID-bevis som dokumenter­er ID-nummeret for andre enn de med rett til pass eller nasjonalt ID-kort.

Men det haster. Vi skylder de som utsettes for ID-tyverier å gjøre noe som stopper svindel med andres identitete­r og vi skylder et seriøst arbeidsliv at vi vet hvem som er på arbeidspla­ssene.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway