Agderposten

Hun ønsker mer åpenhet om overdosedø­dsfall

– En narkoman er ikke «bare en narkoman», sier Rita Solberg. Datteren hennes forsøkte å bli rusfri for å vaere mamma for sine tre barn. Avhengighe­ten var for sterk, og hun døde av overdose.

- ▶ SAMFUNN Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

Datteren til Rita Solberg fra Arendal døde av overdose for to år siden, etter å ha vaert narkoman i mange år.

Solberg ble dermed fostermor for de tre barnebarna sine.

Nå ønsker hun mer åpenhet om overosedød­sfall.

Kort tid før Jeanette døde, sa Rita Solberg til datteren:

– Jeg tror ikke du kommer til å overleve denne sommeren.

Den 28 år gamle datteren svarte:

– Det tror ikke jeg heller, mamma. Det er så mange farlige stoffer der ute.

Mistet moren også

Jeanette døde av overdose for to år siden. Hun var 28 år og mamma til tre små barn. Rita og mannen ble fosterfore­ldre for de tre barnebarna.

Ett år senere mistet Rita moren sin også. Hun døde av kreft.

– Da moren min døde viste folk mer omsorg og støtte enn da datteren min døde. Kreft er noe folk kjenner til. Det er vel og bra, men det er viktig at vi snakker om overdosedø­dsfall på lik linje med andre dødsfall, sier Rita Solberg.

Fredag 31. august – altså i dag – er det verdens overdoseda­g. Rita Solberg skal holde en appell i Trefoldigh­etskirken.

– Jeg vil si at når mennesker dør av overdose er det ikke snakk om «bare en stakkars narkoman». Det handler om et menneske med et godt hjerte. Pårørende har ingen grunn til å skamme seg.

To overdoser

Rita forteller at datteren begynte å ruse seg med hasj som tolvåring. Hun var et aktivt barn.

– Jeg merket at hun hadde begynt å ruse seg fordi hun skar opp brødet så sent. Helt annerledes enn hvordan hun hadde gjort det tidligere, forteller hun.

Jeanette begynte med flere narkotiske stoffer, og var i ulike behandling­er. Men hver gang ble hun dratt tilbake til destruktiv­e miljø. Hun holdt seg stort sett rusfri gjennom de tre svangerska­pene.

Ett år før Jeanette døde, tok hun sin første overdose.

Etter det gikk det bare nedover.

– Å stenge sin egen datter ute, var en fryktelig avgjørelse. Men det var nødvendig for å beskytte barna. Hun fikk ikke komme da barna var til stede, sier Solberg.

Hun forteller at datteren alltid var flink til å ringe hjem. Hun fortalte hvor hun var, og hvor glad hun var i foreldrene sine. Hun var hjelpsom. og likte å glede andre med blomster. Hun og moren kunne bare se på hverandre, så begynte de å le.

Engasjemen­tet overfor barna var alltid til stede. To dager før hun tok sin andre overdose, som endte med døden, kom hun på et kort besøk til foreldrene og barna sine.

– Hun lekte med barna. Jeg lot henne vaere der. De lo og tulla. Jeg vet at Jeanette ikke ville dø. Jeg vet at hun elsket oss og ungene. Det sa hun alltid. Men hun sa også at avhengighe­ten til narkotika er fryktelig sterk, sier Solberg.

Overdosen som fikk fatale følger, var en blanding av mange forskjelli­ge narkotiske stoffer.

En engel

– Jeg ble helt ute av meg da jeg fikk høre at hun var død. Samtidig var det dette jeg hadde ventet på i 15 år. Det høres rart ut,

men jeg tenkte at det var godt hun fikk fred. Nå er hun en engel. Jeg tror hun er i Himmelen, og det er fint.

Overdoseda­gen betyr mye for Rita Solberg.

– Det er viktig at vi snakker om dem som dør av overdoser. Pårørende skal ikke sitte inne og skamme seg, sier Solberg.

Norge på statistikk­toppen

I 2016 var det sju personer som døde av overdose i Aust-Agder. Det viser tall fra Folkehelse­institutte­t. I 2015 var det åtte.

Hvert år dør ca 260 personer av overdose i Norge. Norge har de siste årene hatt blant de høyest registrert­e forekomste­ne av narkotikau­tløste dødsfall per innbygger i Europa.

I Arendal startet arbeidet med overdosest­rategi i 2014.

– Jeanette har helt rett i det hun sa før hun døde. Det er mange farlige stoffer, sier Berit Bulien Jørgensen, prosjektle­der for overdosest­rategi i Arendal kommune.

I fjor advarte hun i Agderposte­n mot det nye livsfarlig­e rusmiddele­t fentanyl. Stoffete er opptil hundre ganger sterkere enn heroin, og har gitt økende utfordring­er knyttet til overdoser. Bulien Jørgensen har reist rundt til ungdomsmil­jøene i Arendal for å informere om stoffet.

Prosjektle­deren mener det er stort behov for å snakke åpent om overdosedø­dsfall, og at vi må skape det rommet.

– Erfaringer fra mennesker som har mistet noen i overdose, er at mange rundt tenker at vedkommend­e forårsaket sin egen død, og derfor får man ikke den sympatien man ellers ville hatt. Overdose er for mange en ukjent og skremmende hendelse. Vi ønsker bevissthet på hvor viktig det er å vise omtanke, snakke med de etterlatte og støtte dem gjennom vanskelige tider, sier Bulien Jørgensen.

 ??  ??
 ??  ?? MISTET DATTEREN: Datteren til Rita Solberg fra Arendal døde av overdose for to år siden, etter å ha vaert narkoman i mange år. Solberg ble fostermor for de tre barnebarna sine. Hun ønsker mer åpenhet om overosedød­sfall.
MISTET DATTEREN: Datteren til Rita Solberg fra Arendal døde av overdose for to år siden, etter å ha vaert narkoman i mange år. Solberg ble fostermor for de tre barnebarna sine. Hun ønsker mer åpenhet om overosedød­sfall.
 ??  ?? MARKERER OVERDOSEDA­GEN: Rita Solberg mistet datteren. Her i samtale med prosjektle­der Berit Bulien Jørgensen i Arendal kommune.
MARKERER OVERDOSEDA­GEN: Rita Solberg mistet datteren. Her i samtale med prosjektle­der Berit Bulien Jørgensen i Arendal kommune.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway