Agderposten

ARENDAL: Sto vakt for kongeparet

Kjell Morka fra Arendal sto aeresvakt for dronningen og kongen da de giftet seg for 50 år siden.

-

– I dag er det 50 år siden vi var aeresvakte­r på Karl Johans gate ved bryllupet til davaerende kronprins Harald og kronprinse­sse Sonja, skriver han på Facebook.

Agderposte­n har fått lov å viderebrin­ge hans tekst, samt bilder fra den gang.

Morka står til høyre på bildet, med ryggen til fotografen som foreviget sin sønn, Morkas romkamerat Per Nilsen, som sto på andre siden av gaten. Bare noen uker før hadde disse karene begynt på sin utdannelse i Forsvaret ved Haerens Yrkesskole for Våpentekni­sk Befal (HYSVT).

– På disse ukene øvde vi mye på hvordan vi skulle marsjere ut på Karl Johan, og plassere oss ut i riktig posisjon. Løytnant Magne Husum var nede og målte bredden på Karl Johans gate, og merket så bredden opp i Lørenveien der vi øvde. Perfekt skulle det vaere.

– Vi pusset og polerte sko og bandolaer med pusseutsty­r i dreiebenke­n på verkstedet så det ble blankt og skinnende, forteller Morka. Nystrøken skjorte og nypresset bukse, pluss ekstra flid med slipsknute­n, var også viktig. – Vi kom marsjerend­e inn på Karl Johan fra en sidegate, og fikk stilt oss i posisjon. Her sto vi i fem timer og presentert­e gevaer for kortesjen fra Slottet og til Oslo Domkirke og retur.

– Da kronprinsp­aret og gjester var tilbake på slottet, og vi hadde «opprulling» for å marsjere bort fra Karl Johan, gjorde vi det så perfekt at noen av «publikumme­t» som så på mente vi var bedre enn Garden. Vi «levde» på det en stund.

Da gjengen kom tilbake til Lørenveien, var det svinestek til middag hvor det også var bevilget en halv flaske pils per elev.

– Det var eneste gang dette skjedde på de tre årene i elevtiden, husker Morka.

– Det hele var for meg en stor opplevelse som jeg har med meg som et fint og godt minne 50 år etterpå.

– Gratulerer med gullbryllu­p, kong Harald og dronning Sonja, sier Morka – for mange kjent som trubadur og skuespille­r i Arendal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway