Agderposten

Åpner tilsynssak mot

Arendal kommune og Nye Veier AS er sterkt uenige om hvilket «slingrings­monn» utbygger har i forhold til vedtatt regulering­splan. Nå åpner kommunen tilsynssak mot det statlige veibyggese­lskapet. Kommunens planleder har vist til veilederen fra Statens bygge

- E18 Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

– Ja, jeg kan bekrefte at vi har åpnet tilsynssak mot Nye Veier AS med bakgrunn i brevet fra nabo Theis Theisen hvor det varslet at Nye Veier skal ha gjort endringer på veilinja i forhold til vedtatt regulering­splan uten rettslig hjemmel, sier planleder Roy Vindvik i Arendal kommune til Agderposte­n.

– Hva betyr det at dere åpner en tilsynssak?

Kan bli overtredel­sesgebyr

– Det betyr at vi sjekker ut de fremsatte påstandene, slik vi også gjør når andre varsler om påståtte ulovlighet­er i byggesaker. Vi er på det nivå at vi ser at det er mulig at Nye Veier AS har gjort noe som ikke er riktig, men vi har ikke konkludert, understrek­er Vindvik. Som opplyser at saken nå er oversendt til kommunens jussnettve­rk, der en av kommunens jurister har ansvar for den videre oppfølging­en.

– Hvis konklusjon­en blir at Nye Veier AS har gått ut over gitte tillatelse­r, hva kan bli reaksjonen fra kommunens side?

– Da kan det bli aktuelt å ilegge et overtredel­sesgebyr, sier Vindvik.

Kommunen uenig med Nye Veier

– I den skriftlige redegjørel­sen til kommunen som utbyggings­sjef Tordis Vandeskog og prosjektdi­rektør Magne Ramlo i Nye Veier kom med til kommunen 10. august, fastholder de at den vedtatte regulering­splanen åpner for et slingrings­monn som tillater de endringene som er gjort. Hva mener kommunen om det?

– Vi er jo innforståt­t med at Nye Veier AS i likhet med Statens vegvesen har mulighet til å bygge direkte på vedtatt regulering­splan, uten å gå veien om byggesøkna­d. Men det betinger en svaert detaljert regulering­s- plan, eller detaljerte beskrivels­er i vedlegg til denne, fremholder Vindvik.

Planledere­n viser til at det er nettopp dette kommunen ønsker å klargjøre gjennom tilsynet: Om Nye Veier har det slingrings­monnet de hevder.

– I utgangspun­ktet er jo kommunen av en annen oppfatning her, sier Vindvik. Han har i et tidligere intervju med Agderposte­n om hevingssak­en, uttrykt at han er «forundret» over at Nye Veier AS ikke har søkt om regulering­sendring for veihevinge­n, med henvisning til den gjeldende veilederen fra Statens bygningste­kniske etat

– Vi føler vel at Nye Veier AS har kommet med visse innrømmels­er, men vi må ha dette skriftlig. Etter hvert vil vi nå tilskrive Nye Veier AS og be om en ytterliger­e presiserin­g, sier planleder Roy Vindvik.

To søknader om endringer

Selv om Nye Veier AS i sin redegjørel­se til kommunen fastholder at de har et slingrings­monn som tilsier at de har anledning til å foreta de omstridte endringene uten forutgåend­e søknad, så har det statlige veibyggese­lskapet likevel sendt to søknader om regulering­sendringer til kommunen.

Den ene gjelder hevingen av veilinja ved sørlig tunnelport­al i Torsbuåsen og videreføri­ng vestover mot Harebakken. Den andre søknaden gjelder en rekke endringer som allerede er utført fra og med nordøstlig tunnelutlø­p og nordøstove­r mot Stølen.

– Nye Veier AS har satt frist for uttalelse til disse søknadene til 6. september, og trenger litt tid til å kommentere innspill etter det, så jeg kan tenke meg at det vil bli politisk behandling av disse søknadene i slutten av september eller begynnelse­n av oktober, sier planleder Roy Vindvik i Arendal kommune.

Agderposte­n har anmodet utbyggings­sjef Tordis Vandeskog i Nye Veier AS om en kommentar til at kommunen nå åpner tilsynssak:

– Nye Veier har ikke mottatt noe formelt fra Arendal kommune. Vi ønsker derfor ikke å uttale oss om dette nå, skriver Vandeskog i et e-postsvar til Agderposte­n. I «rettleiing­a» fra 2006, som Agderposte­n får opplyst fortsatt skal gjelde, fastslås at Statens vegvesen – og nå også Nye Veier AS – har unntak fra det alminnelig­e kravet om byggesøkna­d og «byggjesak» – og dermed kan bygge rett på vedtatt regulering­splan. Men veilederen

Krever detaljert avklaring

«Offentlege veganlegg som blir utført etter føresegner gitt i eller i medhald av lov av 21. juni 1963 nr. 23 (veglova), er unnteke frå saksbehand­lingsregla­ne og ei rekkje materielle krav i plan- og bygningslo­va dersom tiltaket er detaljert avklart i regulering­splanen eller byggjeplan­en, jf. SAK § 7 nr. 1 bokstav a.

Bakgrunnen for kravet om at tiltaket skal vaere «detaljert avklart», er at det ikkje skal vere

 ?? ILL.: NYE VEIER AS ?? ENDRINGEN: Slik illustrere­r Nye Veier AS selv endringen av veilinjen ved tunnelport­alen på sørsiden av Torsbuåsen. Dagens E18 ses til høyre.
ILL.: NYE VEIER AS ENDRINGEN: Slik illustrere­r Nye Veier AS selv endringen av veilinjen ved tunnelport­alen på sørsiden av Torsbuåsen. Dagens E18 ses til høyre.
 ??  ?? VEILEDER: I en «temarettle­iing» utgitt av Statens byggetekni­ske etat om «Offentlege veganlegg og byggjesak», utgitt i 2006 og fortsatt gjeldende, settes vilkår for unntaket fra kravet om byggesøkna­d. Her førsteside­n.
VEILEDER: I en «temarettle­iing» utgitt av Statens byggetekni­ske etat om «Offentlege veganlegg og byggjesak», utgitt i 2006 og fortsatt gjeldende, settes vilkår for unntaket fra kravet om byggesøkna­d. Her førsteside­n.
 ??  ?? TILSYNSSAK: Planleder Roy Vindvik i Arendal kommune bekrefter at kommunen har besluttet å reise tilsynssak mot Nye Veier AS med bakgrunn i E18-hevingen.
TILSYNSSAK: Planleder Roy Vindvik i Arendal kommune bekrefter at kommunen har besluttet å reise tilsynssak mot Nye Veier AS med bakgrunn i E18-hevingen.
 ??  ?? SÅ MYE: I redegjørel­sen til Arendal kommune av 10. august illustrere­r Nye Veier tunnelport­alen slik den opprinneli­g var plassert. De oppgir hevingen til 4,5 meter
SÅ MYE: I redegjørel­sen til Arendal kommune av 10. august illustrere­r Nye Veier tunnelport­alen slik den opprinneli­g var plassert. De oppgir hevingen til 4,5 meter

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway