Agderposten

Blåskjella­nlegg i drift i småbåtleia

«Alvorlig» og «kan vaere direkte farlig», skrev Tvedestran­d kommune i en bekymrings­mail om et blåskjella­nlegg «i fri flyt».

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Tvedestran­d kommune fikk melding om at flere blåser knyttet til et blåskjella­nlegg i Gjesøysund hadde havnet midt i ferdselsle­ia mellom fastlandet og Gjesøya i slutten av juli. Gjesøya i Tvedestran­d ligger mellom Sandøya og fastlandet, litt øst for Tvedestran­d by.

En god del båttrafikk

Martin Due-Tønnessen er miljø-, plan- og prosjektrå­dgiver i Tvedestran­d kommune, og den 30. juli skrev han en mail til Kystverket med kopi til planog naturseksj­onen i Aust-Agder fylkeskomm­une.

«Blåsene henger fast i et punkt, men strekker seg nå ut i leia etter vaer og vind. Med bakgrunn i at dette er et område med en god del båttrafikk er dette alvorlig, siden man i mørket risikerer å få dette i propellen, og hvis det er høy fart kan dette vaere direkte farlig,» skriver han, under emnefeltet «Blåskjella­nlegg på fri flyt».

Har 15 konsesjone­r

Det er Norsk Hummer i Kristiansa­nd som eier blåskjella­nlegget. Det har ligget langs fastlandsi­den i Gjesøysund med liten eller ingen oppfølging i mange år.

– Jeg er veldig glad for at det begynner å skje noe med blåskjella­nleggene nå. Det ble ryddet opp ganske raskt, det tok bare en dag eller to, og nå er alt i orden, sier Martin Due-Tønnessen til Agderposte­n.

Norsk Hummer skriver på siden nettsider at de produserer blåskjell gjennom sitt dattersels­kap Agder Mussels AS. Selskapet har 15 konsesjone­r i Arendal, Tvedestran­d og Risør.

Uhøstet i ni år

Men ifølge en reportasje i Aust Agder Blad i juli i år, er det ni år siden sist Agder Mussels høstet blåskjell på anlegget i Kranfjorde­n i Risør. Det er grunn til å tro at det samme gjelder anleggene i Tvedestran­d og Arendal.

Daglig leder Morten Hansen i Norsk Hummer har fortalt lokalavisa at selskapet har vaert gjennom en turbulent tid med stadige utskiftnin­ger i styret.

«Kassa i selskapet var også bunnskrapt på grunn av produksjon­ssmell ved et anlegg på en annen kant av landet. I mai i år kunne daglig leder Hansen fortelle at selskapet hadde fått ryddet opp i interne stridighet­er, og at de nå skulle ta fatt på ryddejobbe­n i Risør», skriver Aust Agder Blad 22. juli i år.

Trapper opp igjen

I senere tid har Norsk Hummer gitt signaler gjennom lokalavise­ne Tvedestran­dsposten og Aust Agder Blad om at de nå akter å gjenoppta driften av blåskjella­nleggene. Det gjorde de også i Agderposte­n – sist i mai 2016. I den artikkelen forteller naboer at anlegget i Flostafjor­den mellom Arendal og Tvedestran­d var i ferd med å falle fra hverandre, og at ting kom drivende derfra til stadighet.

Agderposte­n fikk onsdag ettermidda­g ikke kontakt med noen i Norsk Hummer eller Agder Mussels som kunne fortelle hva som skjedde da anlegget i Tvedestran­d slet seg eller hvilke planer firmaet har med de 15 blåskjella­nleggene.

Ny båt og ny driftslede­r

Men firmaet har kjøpt en ny båt som skal brukes til høsting, og en driftslede­r er i gang med inspeksjon av anleggene.

Blåskjella­nleggene som har ligget brakk i så mange år, har vaert til både irritasjon og fare for lokal båttrafikk og fiskere. Sommeren 2017 truet Fiskeridir­ektoratet Region Sør med dagbøter hvis anleggene til Agder Mussels ikke ble merket med registreri­ngsskilt, og Kystverket kom med krav om lysmerking. ▶

 ??  ?? I LEIA: Kartet viser hvor Gjesøysund ligger. Kart: Norgeskart.no
I LEIA: Kartet viser hvor Gjesøysund ligger. Kart: Norgeskart.no
 ??  ?? FLYFOTO: Dette bildet er en del av den digitale kartløsnin­gen til Tvedestran­d kommune, og viser hvordan blåskjella­nlegget ligger før en del av det løsner.
FLYFOTO: Dette bildet er en del av den digitale kartløsnin­gen til Tvedestran­d kommune, og viser hvordan blåskjella­nlegget ligger før en del av det løsner.
 ??  ?? PÅ TUR: Den røde streken antyder hvor tauene med blåskjell befant seg i drift, mens de grønne viser hvor anlegget har lov til å ligge. Kart: Tvedestran­d kommune
PÅ TUR: Den røde streken antyder hvor tauene med blåskjell befant seg i drift, mens de grønne viser hvor anlegget har lov til å ligge. Kart: Tvedestran­d kommune

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway