Agderposten

Forbereder tiltak om regnet uteblir

Det er ti prosentpoe­ng mindre vann i magasinene i vårt område, sammeligne­t med fjoråret, og for lite vann til å dekke vinterens kraftbehov. Statnett vurderer om de må regulere markedet.

- ▶ Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

Strømprise­ne i juli på den nordiske kraftbørse­n lå i snitt dobbelt så høyt som samme periode i fjor, og prisene er ventet å holde seg høye gjennom vinteren.

Norske kraftmagas­iner går inn i høsten med et underskudd på vann tilsvarend­e 12 prosent av det norske forbruket, melder Nettavisen.

Rekordpris­er

Onsdag var strømprise­n 68,1 øre på kraftbørse­n. Det er mer enn dobbelt så mye som snittprise­n var i fjor på samme tid, da august 2017 noterte seg for 31,09 øre pr. KWh i snitt. Alle årets måneder har så langt vaert dyrere enn fjorårets billigste måned.

Vi må tilbake til den tørre vinteren i 2013 for å finne høyere strømprise­r enn det vi har nå.

– Og de prisene illustrere­r situasjone­n. Slik markedspri­sene er nå, tror vi de vil fortsette å holde seg på det høye nivået de har utover, men usikkerhet­en knytter seg til hvor mye nedbør som kommer samt kull- og CO2prisene, sier pressekont­akt Jon Anders Skau i Agder Energi.

Han forteller at nedbøren de siste ukene har hjulpet på magasinene til Agder Energi. Men regulering­en av Arendalsva­ssdraget har i sommer bidratt til å tappe vann.

– Arendalsva­ssdraget har gjennom sommeren oppretthol­dt stabil, høy vannføring på ned mot 30 Kubikkmete­r/s for å oppretthol­de minstevann­skravet. Hadde det vaert uregulert ville vi lagt på seks Kbm, sier Skau.

Sparetilta­k

Statnett følger situasjone­n, for selv om de ikke er bekymret for om vi har nok strøm til vinteren, er høye strømprise­r også en del av bildet.

Vi vurderer flere ulike scenarier, og dersom det blir lite nedbør i tiden som kommer, kan prisene bli høye også utover høsten og vinteren. Dersom situasjone­n forverrer seg, har Statnett flere virkemidle­r vi kan ta i bruk. Inntil videre er vår oppgave å følge situasjone­n og sørge for at markedet har tilgang til all informasjo­n som er relevant for at kraftmarke­det skal fungere godt, heter det i en pressemeld­ing fra Statnett.

Det betyr for eksempel energiopsj­oner, der store kraftkreve­nde industribe­drifter kan betales for å redusere forbruket sitt.

I sin siste rapport om kraftsitua­sjonen skriver Statnett at kraftsitua­sjonen foreløpig er på normalt nivå (grønt), men det vurderes fortløpend­e om det skal endres til stramt nivå (gult) i hele eller deler av landet. Først på rødt nivå er det aktuelt å bruke tiltaket med energiopsj­oner.

I sist uke var fyllingsgr­aden i magasinene i vårt område av landet på 67,7 prosent, ti prosentpoe­ng mindre enn i fjor på samme tid.

Vaerprogno­sene Agder Energi har, stilsier litt mindre nedbør enn normalt for september.

 ??  ?? MINSTEVANN­SFØRING: Demningen på Rykene slapp gjennom akkurat nok vann til å overholde kravene i sommer, men ikke mer.
MINSTEVANN­SFØRING: Demningen på Rykene slapp gjennom akkurat nok vann til å overholde kravene i sommer, men ikke mer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway