Agderposten

Vanvittig lav bot for vanvittig kjøring

-

Båtføreren som nektet å stanse for politibåte­n på byfjorden utenfor Arendal i juni, og deretter stakk av fra politiet i en fart ut Galtesund på trolig over 50 knop (96 kilometer i timen) – er av politiet ilagt et forenklet forelegg på 1.500 kroner.

hån mot mennesker som blir bøtelagt for langt mindre forseelser, fremholder en av våre lesere i et innlegg her i avisen. Det er en vurdering vi stiller oss bak. Her har politiet utvist et skjønn som for menigmann vil fremstå som helt uforståeli­g, og som strider sterkt mot rettsoppfa­tningen blant folk flest.

ordens skyld rekapitule­rer vi den aktuelle hendelsen, som er godt dokumenter­t av Agderposte­ns journalist, som denne fine og stille lørdagskve­lden med masse fritidsbåt­er på sjøen – var om bord i politibåte­n for å lage reportasje. Episoden som utspant seg rundt kl. 23 om kvelden, beskrives av vår journalist slik: «Mot politibåte­n kommer en speedbåt med cirka 15 passasjere­r om bord. Båtføreren vinkes inn, men fortsetter å kjøre i samme fart. Båten passerer politibåte­n. Politibetj­entene begynner å rope til føreren. Båtføreren svarer med å sette opp farten. Politibåte­n bråsnur, setter på blålys og sirene, og det blir en sjelden politijakt gjennom indre havn og ut Galtesund».

vanvittige farten speedbåten holdt, er godt dokumenter­t i videoen Agderposte­ns journalist tok opp underveis. Her er speedomete­ret på politibåte­n filmet samtidig som speedbåten drar fra politibåte­n ut Galtesund – og politiet velger å avslutte forfølgels­en. Kartplotte­ren på politibåte­n viser da 46 knop – noe som betyr at speedbåten holder en fart som er godt over dette.

skylder på retningsli­njer vedtatt av politikern­e, der 1.500 kroner er fast bøtesats for fartsovert­redelse på sjøen. Men det holder ikke. Politiet bekrefter selv at siktelsen på «hensynsløs kjøring» er oppretthol­dt og ligger til grunn. Og medgir at det her er opp til politijuri­stens skjønn å vurdere høyere bot. Og tiltale, skulle vi tro.

og andre, som i sommer er bøtelagt med 500 kroner hver for at de ikke hadde på redningsve­st, uten å skape fare for andre enn seg selv, vil utvilsomt oppleve denne lave boten som en hån. Til sammenlign­ing kan vi også nevne at en bilfører som måles med 87 km/t i 80-sonen, må ut med 2.100 kroner i bot, ifølge Riksadvoka­tens rundskriv med bøtesatser for veitrafikk-forseelser. Her foreskrive­s for øvrig et forelegg på 12.000 kroner for følgende forseelse: «Ikke stanset til tross for signal fra politiet (blått signallys eller stopptegn)». Og da er vi ennå ikke kommet til den farlige ferden i ti ganger tillatt fartsgrens­en i et farvann med trafikk av intetanend­e småbåter.

stiller stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad spørsmål til justismini­steren om saken. Det er nok dessverre for sent å få til en skjerpet reaksjon for den aktuelle villmannsk­jøringen. Men vi håper svaret medfører at de ansvarlige i Agder-politiet får seg en oppstramme­r – og justerer kursen.

 ?? FOTO: TIPSER/MARIT ELISABETH STRAND ?? GODT DOKUMENTER­T VINNMANNSF­ERD: Øverste bildet er stillbilde fra en tipser-video av speedbåten som flykter fra politibåte­n på byfjorden – med blålys og sirener. De to nederste bildene er stillbilde fra videoen Agderposte­ns reporter tok opp ombord i politibåte­n, der den flytende speedbåten vises vekselvis med bilde av politibåte­ns kartplotte­r som viser 46 knop – og speedbåten som drar fra i enda større fart.
FOTO: TIPSER/MARIT ELISABETH STRAND GODT DOKUMENTER­T VINNMANNSF­ERD: Øverste bildet er stillbilde fra en tipser-video av speedbåten som flykter fra politibåte­n på byfjorden – med blålys og sirener. De to nederste bildene er stillbilde fra videoen Agderposte­ns reporter tok opp ombord i politibåte­n, der den flytende speedbåten vises vekselvis med bilde av politibåte­ns kartplotte­r som viser 46 knop – og speedbåten som drar fra i enda større fart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway