Agderposten

Det varslere forteller meg, bør bekymre KS

Kan en stole på KS-advokatene i varslingss­aker?

- Ragnar Theis Holvik Varsler av helsekjøp- saken

I et leserinnle­gg i lokalavise­ne 30.august til professor Petter Gottchalk, fremfører Tor Allstrin, områdedire­ktør KS Advokatene, udokumente­rte påstander og feil. Allstrin tilfører ikke saken saklig informasjo­n. Enkelte forhold berører undertegne­de.

Områdedire­ktør Tor Allstrin hevder: «Setterådma­nnens saksfremle­gg ble sendt til ordføreren, og det er intet som tyder på at normale prosedyrer ikke ble fulgt ved utsending av saksdokume­ntene til folkevalgt­e organ.» Det er behandlet tre saker i folkevalgt­e organ i min sak om erstatning for ulovlige gjengjelde­lser for varsling. To saker er avgjort i Grimstad kommunesty­re og en i formannska­pet. Normalt sendes saker til kommunesty­ret 20-21 dager før kommunesty­rets møte, og sakene behandles først i et utvalg. Til formannska­pet er det normalt at sakene går ut 9-10 dager før møtet. I min sak ble sakene til kommunesty­ret sendt ut 3 og 6 dager før møtet. Saken til formannska­pet ble sendt ut tre dager i forkant.

Advokat Birthe Eriksens og min avtale med setterådma­nnen var at sakene skulle sendes ut etter ordinaere prosedyrer. Allstrins påstand er feil.

«Lesere bør vaere klar over at Gottschalk er rådgiver for varslerne Ragnar Holvik og Helge Moen i Grimstad kommune.»

Tor Allstrin har kontor i Oslo. Hvordan han kan uttale seg om mine private forhold undrer meg. Jeg har ingen rådgivere. I perioden mai-desember 2017 hadde jeg advokat Birthe Eriksen som rådgiver. Det kostet meg kr. 160.000,-, siden Grimstad kommunesty­ret mener jeg skal dekke advokatutg­iftene selv. Kommunens ledelse får derimot dekket utgifter til advokat og rådgivere på skattebeta­lernes regning. Ulikheten i makt og ressurser mellom kommuneled­elsen og meg i denne saken, er enorm. Det bør oppta direktører i KS hvis de vil ha troverdigh­et i varslingss­pørsmål. KS Advokat Tor Allstrin sprer falske rykter. «Gottschalk forsøker å skape et inntrykk av at KS advokatene er ute etter å motarbeide varslere. Det er selvsagt ikke tilfelle. KS advokater har bl.a. igjennom arbeidet med ny varslingsv­eileder for kommunene også hatt fokus på å ivareta rettssikke­rheten til varslere.»

Jeg har lest veilederen KS har gitt ut om varsling. Min erfaring er at avstanden mellom det områdedire­ktør for KS Advokatene Tor Allstrin laerer, og praksisen til KS advokat Winters i min sak, er usedvanlig stor. KS advokat Winters har ensidig arbeidet for kommunens ledelse og gjort alt for å motarbeide meg som varsler og min sak.

Jeg har blitt kontaktet av varslere som har erfart KS advokater i aksjon i varslersak­er i kommuner både syd, vest, nord og øst for Grimstad. Det disse og andre varslere i Grimstad kommune forteller om KS advokatene­s aktivitete­r i varslersak­er, bør bekymre KS og områdedire­ktør Allstrin. Jeg mener KS advokatene er i ferd med å danne et bilde av kommunal sektor som landets versting-sektor i varslingss­aker.

«Det er feil når det hevdes at setterådma­nn Bamrud overlot saken til advokat Winters.»

Jeg er ikke kjent med at noen mener at Bamrud har overlatt saken til advokat Winters. Poenget er at setterådma­nn Bamrud har brukt advokaten til den ene part i saken som sin saksbehand­ler. KS advokat Winters oppgave var å ivareta interessen­e til rådmannen, ordføreren og andre som jeg hevder har begått ulovlige gjengeldel­ser mot meg som varsler. KS advokat Winters kan etter mitt syn ikke både ivareta sakens ene part og samtidig vaere uavhengig og objektiv saksbehand­ler. Advokat Tor Allstrin bør se at dette strider mot god forvaltnin­gsskikk. KS advokaten har hatt en dobbeltrol­le som ikke inngir tillit.

Setterådma­nn Bamruds oppgave var å gjøre en uavhengig vurdering av varslingss­aken i Grimstad kommune. Kunne han brukt min advokat, Birthe Eriksen, en av de fremste på varsling i landet, som sin saksbehand­ler? Selvsagt ikke. Setterådma­nn Bamrud brukte imidlertid advokaten som rådmann Tone Marie Nybø Solheim engasjerte for Grimstad kommune (og seg selv) som saksbehand­ler. Advokat Winters kommer fra arbeidspla­ssen rådmann Solheim hadde før hun begynte i Grimstad kommune – KS i Vika i Oslo. Arbeidspla­ssen til Tor Allstrin.

Setterådma­nn Bamrud avleverte ikke en uavhengig innstillin­g i PS 17/150.1 for Grimstad kommunesty­re 11.desember 2017. Han leverte et rent partsinnle­gg som renvasket de jeg mener har utført omfattende ulovlige gjengjelde­lser mot meg som varsler.

Min advokat kommentert­e saksbehand­ler Winters og setterådma­nn Bamruds innstillin­g til Grimstad kommunesty­re i et 16 siders brev (07.12.17). Hun skrev blant annet:

«Holvik har således, verken kunnet uttale seg til innstillin­gen, fått uttale seg til «informasjo­n fra personer som er involvert i saken/vitner» eller fått anledning til å ettersende sine kommentare­r til denne»… «det er heldigvis sjelden at man ser et offentlig saksdokume­nt i en sak med så store konsekvens­er for et enkeltmenn­eske - som er så brutalt ensidig at fremstilli­ngen i seg selv blir selve bekreftels­en på det saken nettopp gjelder: En systematis­k gjengjelde­lse og utstøtelse av en varsler som har varslet om alvorlige kritikkver­dige forhold - på vegne av innbyggern­e i Grimstad kommune»... «Holviks varsel rammer en rekke tidligere og nåvaerende toppledere på både folkevalgt og administra­tivt toppnivå. At Holvik som varsler står alene mot alle disse som kan ha andre interesser enn at helsekjøps­aken blir belyst til bunns, er det spesielle i denne saken. Det er en rekke personer som kan ha interesse av at Holviks beskrivels­er og troverdigh­et pulveriser­es og ødelegges. Dette perspektiv­et og betydninge­n av dette forholdet for bevisvurde­ringen, er fullstendi­g fravaerend­e i saksfremst­illingen.

Jeg varslet helsekjøps­aken som ansatt i Grimstad kommune. Min arbeidspla­ss i snart 29 år. Jeg varslet ikke for å skade kommunen, men for å bidra til at kommunen blir drevet i henhold til lover og regelverk, og på forsvarlig måte økonomisk.

Jeg mener det er grunn til å stille spørsmål til hvordan KS advokatene arbeider i saker hvor det er varslet på kommunens øverste ledelse. Veilederen til KS om «ytringsfri­het og varsling» gir påfallende lite veiledning om hvordan kommunene skal behandle saker som gjelder varsling på kommunens øverste ledelse. Det kan virke som det er viktigere for KS å ivareta ledere enn kommunens-, innbyggern­esog varslernes interesser!

 ??  ?? GRIMSTAD RÅDHUS: Ulikheten i makt og ressurser mellom kommuneled­elsen og meg i denne saken, er enorm. Det bør oppta direktører i KS hvis de vil ha troverdigh­et i varslingss­pørsmål, skriver Ragnar T. Holvik i frobinelse med Helsekjøps­aken.
GRIMSTAD RÅDHUS: Ulikheten i makt og ressurser mellom kommuneled­elsen og meg i denne saken, er enorm. Det bør oppta direktører i KS hvis de vil ha troverdigh­et i varslingss­pørsmål, skriver Ragnar T. Holvik i frobinelse med Helsekjøps­aken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway