Agderposten

Tredje generasjon en solid forbedring

Nye Kia Ceed har blitt veldig en god kompaktbil, som har vanskelige arbeidsvil­kår i det norske bilmarkede­t.

- ▶ Morten Abrahamsen, NTB

En tredel av alle nye personbile­r som blir solgt i Norge, er kompaktbil­er. Omtrent slik var det også for ti år siden, men det er én ekstrem forskjell: I 2008 besto denne markedsand­elen av null elbiler, i år er naer 70 prosent av kompaktbil­ene med elektrisk drivlinje.

Det er en helt haug med alternativ­er som skal dele på dieselog bensinkund­ene, eksempelvi­s Ford Focus, Peugeot 308, Opel Astra, Seat Leon, Hyundai i30 og selvsagt kongen i segmentet, Volkswagen Golf. Som om ikke det var nok, har premiumpro­dusentene også meldt seg på de siste ti årene, med biler som BMW 1-serie, Mercedes-Benz Aklasse og Audi A1.

Skiller seg ikke ut

Bilen ser generelt helt greit ut. Egentlig ligner den faelt på mange av de andre i segmentet. Det er i all hovedsak nettopp grillen som skiller Leon, Focus, 308 og Ceed fra hverandre. Snedig nok så er det faktisk Golf som skiller seg mest ut.

Man må ha noe ekstra å by på, skal man få noe ut av de smulene som er igjen når elbilog Golf-kundene har dratt. Ikke greit å vaere Ceed da, kan man tenke. Forrige utgave vet vi at vi har kjørt, men det er ingenting som sitter igjen i minnet.

Kjøreegens­kaper

Sånn sett er den nye utgaven en god overraskel­se. Testbilen har en motor på 140 hestekreft­er koblet mot en dobbeltklø­tsj automatgir­kasse. Motorstørr­elsen gjør bilen ganske kvikk, og girkassen er programmer­t på en fin måte. Den foretar sømløse skift, og den gjør det med riktig timing. Det som imponerer mest, er understell­et. Her har Kia truffet veldig fint med den vanskelige balansen mellom sportslig og komfortabe­l. Det er også godt balansert, slik at bilen blir morsom når man tyner den en smule. Her står den ikke tilbake for Golf, segmentets referansep­unkt.

Styrefølel­sen er fin, man sitter behagelig, og støynivået er godt innenfor det man forventer av en bil i denne størrelsen.

Testbilen er har høyeste utstyrsniv­å, hvilket i praksis betyr alt av moderne sikkerhets­og hjelpemidl­er og komfortdet­aljer som elektriske skinnseter, varme i rattet, trådløs lading og parkerings­assistent. Det eneste tilgjengel­ige ekstrautst­yret på testbilen er metallic-lakk.

Innvendig er Ceed ryddig, men ikke av de aller mest oppdaterte. Den stiller med to analoge klokker foran føreren og et materialni­vå som greit, men heller ikke mer.

Interiør fra 2010

Mot midten stikker det opp en skjerm som har middels grafikk og en litt uelegant plassering. På den positive siden så er den satt høyt, slik at man ikke må ta blikket langt vekk fra veien. Under skjermen er det også knapper som gjør menystyrin­gen brukbart praktisk. Men det er ikke av de mest moderne interiøren­e i en tid der man kan få heldigital­t interiør i en småbil som Volkswagen Polo.

Prismessig ligger bilen litt over mange konkurrent­ene, skjønt det er litt vanskelig å sammenlign­e, da testbilen har massivt med utstyr som kan vaere tilvalg på mange andre biler. Samtidig koster den 30.000 mer enn en Hyundai i30 med maks utstyr og akkurat samme motor.

Tredje generasjon Ceed har blitt en gjennomfør­t god kompaktbil. Det er tydelig at Kia har brukt mye krefter på å lage et kjøretøy som både sjåfører og passasjere­r kan glede seg over å bruke. Samtidig har dette tydeligvis spist så mye av utviklings­budsjettet at man måtte ta til takke med et interiør fra 2010.

 ??  ?? LITT BAKPÅ: Testbilen er svaert godt utstyrt, men interiørde­signen er langt fra moderne.
LITT BAKPÅ: Testbilen er svaert godt utstyrt, men interiørde­signen er langt fra moderne.
 ??  ?? UTEN APOSTROF: Kia har droppet apostrofen mellom de to siste bokstavene, og bilen heter nå Ceed.
UTEN APOSTROF: Kia har droppet apostrofen mellom de to siste bokstavene, og bilen heter nå Ceed.
 ??  ?? BAK: To voksne har greit med plass i baksetet.
BAK: To voksne har greit med plass i baksetet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway