Agderposten

Kalles et omsorgssen­ter, men det er ikke mye omsorg her

Ansatte ved Margaretes­tiftelsen varsler at liv og helse er i fare: Personalet må prioritere bort morgenstel­l og beboere blir funnet på gulvet. Pårørende Anne Grethe Tallaksen støtter varslerne.

-

I et anonymt varsel forteller syv ansatte om manglende tilsyn og stell for sykehjemsb­eboere ved Margarethe­stiftelsen. Anne Grethe Tallaksen (bildet) har en mor på sykehjemme­t, og støtter varslernes beskrivels­er.

▶ – Dette er blitt et omsorgssen­ter uten omsorg. Jeg er glad for at de ansatte varsler, sier Anne Grethe Tallaksen.

Hun har ei gammel mor som bor på Margaretes­tiftelsen i Arendal.

Sju ansatte har sendt et varslerbre­v til Fylkesmann­en, politisk og administra­tiv ledelse i Arendal kommune. Avsenderne er anonyme, og begrunner dette med at de frykter represalie­r.

Brevet inneholder beskrivels­er av tjenestesv­ikt og kritikk av ledelsen ved institusjo­nen som har 48 kommunale omsorgsbol­iger. I brevet fremkommer det at en stor del av beboerne er hjelpetren­gende i så stor grad, at de må kunne defineres som sykehjemsp­asienter – men at dette ikke gjenspeile­s i bemanninge­n.

– Sommeren 2018 ble det utstedt ordre fra ledelsen om at man ikke skule leie inn ekstra bemanning ved sykefravae­r. Det har også blitt uttalt overfor personalet at man må huske at eget sykefravae­r vil gå utover kollegene, står det i brevet.

Ledelsen i Arendal kommune har igangsatt et arbeid med å granske situasjone­n som beskrives.

Ikke tid til morgenstel­l

Varslerne skriver at personalet skal ha fått beskjed om at nødvendig morgenstel­l skulle prioritere­s bort. Fokus skulle vaere på det aller livsviktig­e, som medisiner og mat.

Ifølge varslerne måtte flere beboere vaere uten dusj på grunn av manglende ressurser gjennom den varme sommeren.

Det blir videre beskrevet at brukere er blitt funnet liggende på gulvet, og at det er usikkert hvor lenge de har ligget der.

– At noen opplever å ikke komme på do slik de ønsker, men må gjøre sitt fornødne i bleia, er uverdig. Enda verre er det at nødvendig sårstell ikke blir utført, står det i brevet som ble skrevet i slutten av august.

Videre skriver varslerne at mange beboere blir sittende store deler av døgnet isolert i sine egne rom. De vakre omgivelsen­e rundt bygget er ikke tilgjengel­ige for dem som ikke klarer å komme seg ut, fordi det bare er unntaksvis de ansatte har tid til å hjelpe dem ut. Ifølge varslerne er det beboere som ikke blir fulgt til ettermidda­gskaffen, som er et sosialt og hyggelig møtepunkt i løpet av dagen.

– Saerlig sårbare er de beboerne som ikke har naere pårørende. For noen av disse er grensene til forsvarlig­het blitt overtrådt. Liv og helse blir satt i spill, står det i brevet.

– Hygiene under enhver kritikk

Det beskrives flere tilfeller av alvorlige fallhendel­ser. En beboer skal i vår ha blitt overlatt til seg selv, til tross for vedtak om vakt om natten. Det resulterte i et fall, som ifølge varslerne skal ha vaert en direkte foranledni­ng til beboerens død.

En annen beboer er ikke i stand til å utføre nødvendig renhold.

– Hygienen i leilighete­n har vaert under enhver kritikk, står det i brevet.

Ansatte skriver ikke alltid avvik om det de mener er kritikkver­dige hendelser, fordi systemet beskrives som tidkrevend­e, og fordi meldingene ofte må skrives på fritiden på grunn av tidsmangel.

Varslerne erfarer at underbeman­ning fører til brudd på både kvalitetsf­orskriften, verdighets­garantien, helseperso­nelloven og pasient- og brukerrett­ighetslove­n. De ber om tilsyn, og at politikern­e viser engasjemen­t for eldre og pleietreng­ende.

– Dette varselet er skrevet av en gruppe på sju ansatte som har tverrfagli­g kunnskap. En stor andel er sykepleier­e og fast ansatte, skriver avsenderne.

Om hvorfor de er anonyme, står det:

– Vi ønsker å fremme vår bekymring anonymt på grunn av uro knyttet til hvilke konsekvens­er varselet kan få for vår arbeidssit­uasjon.

«De har glemt meg»

Agderposte­n møter Anne Grethe Tallaksen utenfor institusjo­nen. Hun er på sitt daglige besøk til moren som er over 90 år gammel, og som har bodd på institusjo­nen i over et år. Det siste året har moren blitt mer pleietreng­ende, hun kan for eksempel ikke stå opp av senga uten hjelp. Men ifølge datteren får moren langt fra tilstrekke­lig hjelp.

– Jeg er irritert og oppgitt. Jeg har gitt beskjed til personalet mange ganger om at de må hjelpe henne. Ofte blir hun ikke tatt opp av senga før ved 10-tiden, og hun sitter alene i en stol hele dagen. Hun forfaller, er ensom og trist, forteller Tallaksen.

Hun er i full jobb, men besøker moren hver dag.

– Jeg smører kveldsmat og frokost til neste dag, og lager middag som de ansatte varmer opp, forteller hun.

Hun sier at personalet svarer på den gjentatte kritikken hennes med at det ikke er nok folk på jobb.

– Det er sikkert sant, men det bryr jeg meg egentlig ikke om, for det skal ikke gå utover brukerne. Dette kalles et omsorgssen­ter, men det er ikke mye omsorg her. De siste ukene er det blitt spesielt ille. De ansatte må da kunne stikke hodet innom

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ENSOMT OG TRIST: Anne Grethe Tallaksen har ei mor som bor på Margaretes­tiftelsen. Hun forteller at moren ikke får tilstr trativ ledelse.
ENSOMT OG TRIST: Anne Grethe Tallaksen har ei mor som bor på Margaretes­tiftelsen. Hun forteller at moren ikke får tilstr trativ ledelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway