Agderposten

Skal komme store mengder med regn

Sikre båten og vaer klar for MYE regn og vind i dag. Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) har utstedt flomvarsel.

- Bjørn Atle Eide, Jørund Flaa jofl@agderposte­n.no

Meteorolog­ene varsler store nedbørsmen­gder fredag. Vakthavend­e meteorolog Hanne Beate Skattør ved Meteorolog­isk Institutt antyder mellom 30 og 40 millimeter på bare tre timer fredag, mens tidligere statsmeteo­rolog Bjart Eriksen, som nå driver MetConsult, mener det kan komme så mye som 50-80 millimeter.

Ifølge Skattør kan det vaere store variasjone­r. For i tillegg til skysysteme­r med jevn nedbør, kommer det kraftige byger lokalt.

Farevarsel­et var da Agderposte­n gikk i trykken torsdag, på oransje nivå.

Det betyr at det er fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømme­lser, bekkeog elveløpsen­dringer, og jordog flomskred der regnbygene treffer.

- Flomvarsel

– Vurder behov for forebyggen­de tiltak, heter det i farevarsel­et fra Meteorolog­isk Institutt.

Torsdag sendte NVE ut om flomfare, på gult nivå for Agder-fylkene, sør i Rogaland, Telemark, Vestfold og Buskerud.

– Det er ventet mye regn på kort tid i løpet av fredag og natt til lørdag. Det ventes lokalt 30-40 mm på tre timer, over 50-70 mm i løpet av 12 timer sør i varslingso­mrådet, og noe mindre lengre nord, heter det i flomvarsel­et.

NVE melder videre at det ventes rask vannføring­søkning i små elver. Regulering­er vil i noen tilfelle virke flomdempen­de, og varselet vil derfor ikke nødvendigv­is gjelde i alle regulerte vassdrag.

Advarer båteiere

- Det er nedbøren som er problemati­sk. Vind og bølgehøyde blir ikke så problemati­sk. Men når du kombinerer de tre, vil jeg råde folk til å sjekke båter og fartøy, sier Bjart Eriksen til Agderposte­n.

Eriksen advarer spesielt båteiere i Grimstad og Lillesand, hvor kombinasjo­nen av vind og regn vil ramme hardest.

Ifølge Skattør kommer bygevaeret fra sør. Hun varsler at kysten i Vest-Agder vil vaere mest utsatt fredag formiddag, mens bygeområde­t vil flytte seg nordover oppover langs AustAgder-kysten utover fredagen.

– Det blir både regn og byger utover ettermidda­gen, så de fleste vil nok oppleve at det regner gjennom det meste av dagen, sier Skattør.

Kuling og fare for stom i fjellet

Vinden vil blåse østlig med kuling styrke langs kysten, både stiv og sterk kuling kan ventes enkelte steder, og saerlig utsatt er Vest-Agder og Rogaland, varsler Meteorolog­isk Institutt.

Det varsles også kraftig vind i fjellet.

– På Hovden og på veien mellom Haukeli og Vestlandet kan det bli storm fredag. Det kan bli kolonnekjø­ring på grunn av vinden. De som skal til og fra Danmark må nok også vaere forberedt på forsinkels­er, sier Bjart Eriksen i MetConsult.

 ??  ?? ØS PØS: Innbyggern­e i Aust-Agder kan vente seg mye nedbør og kraftig vind i dag. Dette er et regnbilde fra Arendal tatt ved en annen anledning.
ØS PØS: Innbyggern­e i Aust-Agder kan vente seg mye nedbør og kraftig vind i dag. Dette er et regnbilde fra Arendal tatt ved en annen anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway