Agderposten

Beklaget og angret omstridt gruppe

Både rådmann og ordfører beklager nå at det ble etablert en politisk styringsgr­uppe som ble involvert i to personalsa­ker.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Det er fastslått at styringsgr­uppen manglet forankring i kommunesty­ret, og trolig også var i strid med både delegasjon­sreglement og kommunelov.

Styringsgr­uppen besto av ordfører Kjetil Glimsdal (KrF), varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap) og Høyres gruppelede­r Trond Erik Bognø.

Som Agderposte­n fortalte før helgen hadde kontrollut­valget i Grimstad satt den omstridte praksisen på sakskartet under sitt møte torsdag formiddag.

– Det er mitt ansvar

Styringsgr­uppen ble på rådmannens initiativ involvert i personalsa­ken mot varsler og økonomisje­f Helge Moen, samt konflikten med varsler og kommunalt ansatt verge Ellen Hauge. I begge saker ble konsulents­elskapet Tinia AS leid inn for å faktaunder­søke anklagene.

Moen er oppsagt, og har saksøkt kommunen. Hauge har også tatt ut stevning.

Toppledels­en i kommunen har måtte tåle mye kritikk for prosessene mot varslerne, og i kommunesty­ret mandag ble rådmannen tvunget til retrett og å legge ned sin egen styringsgr­uppe.

Ansikt til ansikt med kontrollut­valgets medlemmer var det en ydmyk rådmann som torsdag formiddag både beklaget og angret, og gjentok at utgangspun­ktet var det beste: Nemlig å skape tillitsful­le og rettferdig­e prosesser.

– Jeg burde ha lagt frem sak for kommunesty­ret. Det kan jeg bare beklage. Der har ikke vaert nok bevissthet rundt disse undersøkel­sene. Jeg har nå sett både på det eksisteren­de og kommende lovverket, og stoppet styringsgr­uppen, sa hun.

– Jeg forstår at det ble opprettet styringsgr­uppe for å sikre uavhengigh­et og tillit til prosessene. Føler rådmannen at dette er oppnådd? Har det styrket tilliten? spurte Jarle Christians­en (Ap).

– Der og da var det nesten et umulig valg. Rådmannen startet faktaunder­søkelsen uten styringsgr­uppe. Det var et valg om hva som vil gi mest tillit, og avveininge­n var at en styringsgr­uppe ville gi større tillit til en rettferdig prosess. I dag, med den debatten, kunne organisasj­onen godt vaert den foruten.

Når jeg ser tilbake var det en veldig skjør periode da dette ble satt i gang, og vi måtte gjøre noen valg. I dag ville jeg ikke gjort det, sa en angrende rådmann. Ordføreren beklaget også. – Intensjone­n var veldig god. men resultatet ble ikke slik intensjone­n var. I etterpåklo­kskapen ble det uryddig. Det burde vaert forankret politisk. Så er det bare å beklage, som det har stått i Agderposte­n, at behandling­en i pausen i kommunesty­ret 7. mai ikke ble nedfelt i protokoll. Jeg burde ha sett det og tatt det med. Det er mitt ansvar, sa Glimsdal.

Hege Bjerke Erlandsen (H) pekte på det uheldige i at manglende dokumentas­jon igjen blir en aktuell problemsti­lling.

– Det er dumt at det skjedde nå. Noen burde ha reagert og gjort et riktig, sa hun.

– Reglene må følges

Christians­en er bekymret for det han omtalte som en tillitskri­se mellom innbyggere og administra­sjon/politikere.

– Det er en avgrunn mellom styrende og innbyggere. Det må vi ta på høyeste alvor. Kommunen må vaere dobbelt så grundig i det den foretar seg fremover, sa Ap-politikere­n.

– Reglene må følges rett og slett, skjøt Erlandsen inn.

– Vi må følge reglene. Vi har vaert i et ukjent farvann uten ferdigtråk­kede stier. Det har vaert menge situasjone­r som ikke har vaert så lette å lese ut av en brukerhånd­bok. Dette har vi laert mye av, og håper å klare å håndtere bedre og klokere fremover, kommentert­e KrFordføre­ren.

Det viser seg også at de samme tre toppolitik­erne også deltok i klagesaken kommunens oppmålings­avdeling i fjor sommer reiste mot rådmann og kommunalsj­ef, men det var, ifølge rådmannen, ikke på hennes initiativ som inhabil part.

 ??  ?? BEKLAGET: Både rådmann Tone Marie Nybø Solheim og ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) beklaget at den politiske styringsgr­up pen ikke ble forankret i kommunesty­ret.
BEKLAGET: Både rådmann Tone Marie Nybø Solheim og ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) beklaget at den politiske styringsgr­up pen ikke ble forankret i kommunesty­ret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway