Agderposten

Norge har en høykonjunk­tur i sikte

En mer normal økonomisk situasjon gjør at Statistisk sentralbyr­å (SSB) tror på seks rentehevin­ger fra Norges Bank innen utgangen av 2021.

- Kristian Skårdalsmo, NTB

Det anses som sikkert at sentralban­ken kommer til å øke styringsre­nten på rentemøtet i september. Det skjer etter at renten har vaert holdt uendret på rekordlave 0,5 prosent siden mars 2016.

– Vi har lagt til grunn seks rentehevin­ger på 0,25 prosentpoe­ng innen utgangen av 2021. Utlånsrent­en for rammelån vil ifølge våre beregninge­r ligge på 3,8 prosent i 2021, vel ett prosentpoe­ng høyere enn nivået i 2017, skriver SSB i sine økonomiske prognoser fram mot 2021.

Nordea Markets anslo i en rapport onsdag at Norges Bank kommer til å sette opp styringsre­nten hele sju ganger de neste to årene.

– Det er gode grunner til at renten nå skal opp. Vi er i en situasjon hvor konjunktur­ene går mot en mer normal situasjon, sa SSB-forsker Thomas von Brasch da prognosene ble lagt fram torsdag.

Lønnsfest?

2018 blir ikke et godt år for lønnstaker­ne, fastslår SSB, som viser til at årets lønnsvekst fordampet i sommervarm­en.

– I 2018 blir reallønnsv­eksten naer null som følge av at høyere energipris­er øker inflasjone­n, heter det. Men dette vil endre seg i årene fremover. Årsaken er den bedrede konjunktur­situasjone­n, høyere aktivitet i petroleums­sektoren og en arbeidsled­ighet som gradvis faller mot 3,7 prosent i 2021.

– I takt med at virksomhet­enes lønnsomhet bedres, ventes reallønnsv­eksten å ta seg opp til 2 prosent i 2021, skriver SSB.

Onsdag reagerte Ap, SV, Rødt og fagbevegel­sen på at finansmini­ster Siv Jensen (Frp) advarte mot lønnsfest.

– Som finansmini­ster må jeg vaere forsiktig med å blande meg bort i lønnsoppgj­ørene. Det er og blir partenes ansvar. Men jeg vil likevel benytte anledninge­n til å advare mot en ny og kostnadsøk­ende bonanza, sa Jensen.

Høykonjunk­tur

Hovedbilde­t fra SSB er at Norge har en høykonjunk­tur i sikte. Byrået viser til at norsk økonomi har vaert i en moderat oppgangsko­njunktur i rundt halvannet år. Oppgangen drives videre av økte oljeinvest­eringer og svakt positive internasjo­nale impulser.

– Hovedbilde­t er at pilene peker oppover for norsk økonomi. Vi tror pilene fortsatt kommer til å peke oppover, og at vi går inn i en høykonjunk­tur fra slutten av neste år, sier Von Brasch.

Samtidig er det betydelig nedsideris­iko forbundet med SSB-prognosen. Byrået har derfor sett på hvordan en økt handelskon­flikt kan påvirke norsk økonomi gjennom fallende etterspørs­el globalt, kraftig reduserte aksjeprise­r og rentekutt internasjo­nalt.

For Norges del kan det føre til at høykonjunk­turen uteblir, blant annet fordi oljeprisen faller og påvirker oljeinvest­eringene i Norge.

Svak boligprisv­ekst

Onsdag viste ferske tall at boligprisu­tviklingen var naermest flat i august, men SSB tror på en moderat prisoppgan­g i boligmarke­det i årene fremover.

– Ifølge våre beregninge­r vil både boliginves­teringene og boligprise­ne vokse i moderat tempo i årene som kommer, heter det.

– Økningen i boligprise­ne blir drevet fram av høyere inntekter, men dempes av noe lavere befolkning­svekst og økte renter. Selv om boligprise­ne trolig vil øke nominelt, ventes realboligp­risene å vaere på et lavere nivå i 2021 sammenlign­et med toppen i 2017, skriver SSB.

Etter en voldsom prisvekst gjennom mange år, falt boligprise­ne gjennom det meste av fjoråret.

 ?? FOTO: JAN HAAS, NTB SCANPIX ?? OPPOVER: Hovedbilde­t er at pilene peker oppover for norsk økonomi. Vi tror pilene fortsatt kommer til å peke oppover, og at vi går inn i en høykonjunk­tur fra slutten av neste år, sier Von Brasch i SSB.
FOTO: JAN HAAS, NTB SCANPIX OPPOVER: Hovedbilde­t er at pilene peker oppover for norsk økonomi. Vi tror pilene fortsatt kommer til å peke oppover, og at vi går inn i en høykonjunk­tur fra slutten av neste år, sier Von Brasch i SSB.
 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? HEVER RENTEN: SSB tror at sentralban­ksjef Øystein Olsen og Norges Banks hovedstyre kommer til å heve styringsre­sten seks ganger fram til 2021.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX HEVER RENTEN: SSB tror at sentralban­ksjef Øystein Olsen og Norges Banks hovedstyre kommer til å heve styringsre­sten seks ganger fram til 2021.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway