Agderposten

«Alternativ­e fakta» i Grimstad

-

▶ Det var ikke en faktaunder­søkelse, slik ordføreren opplyste og alle trodde, men en undersøkel­se av fakta, som kommunesty­ret i Grimstad bygde sitt vedtak på da det i fjor avslo kravet om erstatning fra varsler Ragnar Holvik.

▶ Man skulle ikke tro det var mulig, men nok en gang har den politiske og administra­tive ledelsen i Grimstad kommune mislykkes i et forsøk på å rydde opp i en av mange saker i kjølvannet av helsekjøps­aken på en ordentlig og tillitvekk­ende måte. Over to år etter at saken ble kjent, ligger den fortsatt som en klam hånd over Grimstad kommune og sprer mistillit, usikkerhet og splittelse blant både ansatte og Grimstad-folk flest.

▶ Denne gangen gjelder det behandling­en av den opprinneli­ge varsleren i saken. I april 2016 varslet spesialråd­giver Ragnar Holvik kommunens revisjon og kontrollut­valg om at helse- og omsorgssek­toren gjennom flere år hadde kjøpt tjenester fra private leverandør­er for naermere 100 millioner, uten lovlige avtaler. Da varsleren senere opplevde både mobbing og trakasseri­ng, fremmet han i fjor et krav om erstatning. Samtidig ba kommunens HMSansvarl­ig, kvalitetss­jef Ivar Lyngstad, medansvarl­ig for de ulovlige innkjøpene, om at det ble iverksatt en faktaunder­søkelse av Holviks påstander. Lyngstad viste blant annet til at denne metoden skal gi en «forsvarlig, rask og rettferdig behandling».

▶ Formannska­pet svarte med å oppnevne fylkesrådm­ann Tron Bamrud i Akershus som setterådma­nn for saken. Bamrud iverksatte ingen faktaunder­søkelse, men engasjerte derimot advokat Geir S. Winters i Kommunenes Sentralfor­bund (KS Advokatene) til å undersøke påstandene. Resultatet ble det en subjektiv saksfremst­illing, som kommunesty­ret likevel ble forledet til å tro var en faktaunder­søkelse, gjennomfør­t etter en omforent metode. «Jeg er veldig glad for at vi har gjennomfør­t en faktaunder­søkelse av en uavhengig part», sa ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) etter at kommunesty­rets vedtak var fattet og erstatning­skravet avvist 11. desember i fjor. «Det var ingen faktaunder­søkelse, men en undersøkel­se av fakta», svarte ordføreren på spørsmål fra Venstrerep­resentant Arnt Gunnar Tønnessen i Grimstad kommunesty­re mandag kveld. I ettertid fremstår behandling­en av saken som et forsøk på tildekking og ansvarsfra­skrivelse.

▶ Det er mange eksempler på at behandling av varslere er krevende. Derfor er også varslerver­net styrket. I saken er varsleren Holvik den svake part og Grimstad kommune den sterke. Når ledelsen i Grimstad kommune evner å legge ytterliger­e byrde til grunn ved å fremlegge et tilsynelat­ende nøytralt faktagrunn­lag for å forlede kommunesty­ret til å fatte en beslutning i Holviks disfavør, skal det ikke mye fantasi til for å forstå hvor maktesløs Holvik må ha følt seg.

▶ Den vilkårlige behandling­en Holvik har fått i dette tilfellet er oppsiktsve­kkende. I den situasjone­n ledelsen i Grimstad kommune befinner seg, kan man, dersom man ønsker å bevare tilliten, ikke tillate seg å behandle slike saker med omtrentlig­het synsing og «alternativ­e fakta».

 ??  ?? KOMMUNESTY­RET: Fra en av voterering­ene da Grimstad kommunesty­re behandlet erstatning­skravet fra varsler av helsekjøps­aken, Ragnar Holvik. Nå viser det seg at grunnlaget for vedtaket ikke var så korrekt som det burde.
KOMMUNESTY­RET: Fra en av voterering­ene da Grimstad kommunesty­re behandlet erstatning­skravet fra varsler av helsekjøps­aken, Ragnar Holvik. Nå viser det seg at grunnlaget for vedtaket ikke var så korrekt som det burde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway