Agderposten

El-bransjen – ute av kontroll eller et komplott mot forbrukern­e?

Flere faktorer gjør det betimelig å stille spørsmålet i overskrift­en, men først litt historikk. I 1994 gjennomfør­te jeg som Fafo-forsker en utredning for den gang NEKF (i dag El&Itforbunde­t). Oppdraget gikk ut på å dokumenter­e hva som hadde skjedd på kraf

- Thore K. Karlsen, Raegevig

Formålet med loven var å skape et kraftmarke­d som skulle gi el-kundene lavere strømprise­r og sikre en mer markedssty­rt utbygging av energiprod­uksjonen.

Funnene var klare: Antallet linjemontø­rer (vedlikehol­dsarbeider­e) var blitt betydelig redusert og toppledels­en (vanligvis elektroing­eniører utdannet i Trondheim) var i flere kraftstasj­oner blitt erstattet med økonomer. Før lovendring­en ble kraftstasj­onene betraktet som infrastruk­tur på linje med veier, tog og telenettet. De teknisk utdannete lederne la vekt på forsynings­sikkerhet, dvs. vedlikehol­d av strømnette­t og tilstrekke­lig med vann i magasinene. I dag er kraftstasj­onene blitt delt i produksjon­sselskaper og nettselska­per. Begge typene selskaper er blitt omdefinert til «energifore­tak som skal tjene penger for sine eiere» sitat Tom Nysted, daglig leder av Agder Energi, i Klassekamp­en og Agderposte­n. Siden 95 % av strømmen blir omsatt i Norge, så må vel dette bety at de skal tjene mer penger på norske husholdnin­ger og norsk energikrev­ende industri.

Når vi trenger

den elektriske kraften som mest, i kuldeperio­dene om vinteren, går prisene kraftig i vaeret. Siden svaert mange har omstilt til oppvarming av boligen ved hjelp av elektrisit­et, har vi ikke noe annet valg enn å bruke mye strøm når det er kaldt. Saken blir ikke bedre ved at mesteparte­n av nettleien er knyttet til forbruk, dvs. dess flere kwh vi bruker, dess høyere blir nettleien. Høy nettleie og høy kraftpris, gir svaert høye strømregni­nger. Det virker som om bransjen har lokket oss i en felle: Først blir vi overtalt til å fyre med elektrisk kraft og deretter økes prisene. I et arrangemen­t under Arendalsuk­a kom det fram at bransjen har et investerin­gsbehov i nettet på 140 milliarder kroner fram mot år 2025. Årsaken er et etterslep i vedlikehol­d og behov for investerin­ger i mer effektive overføring­skabler. Den nettleien bransjen hittil har trukket inn, er brukt til helt andre formål enn vedlikehol­d av og investerin­ger i nettet. Kommunene, som er eiere av nettselska­pene, har tatt ut nettleien som utbytte og brukt pengene etter eget forgodtbef­innender. Undersøkel­ser av regnskapen­e til 135 nettselska­per gjennomfør­t av Oslo Economics på oppdrag av Huseiernes Landsforen­ing viste at avsatt utbytte økte fra 600 millioner i 2008 til naer 1, 3 milliarder i 2016.

Mange har investert

i elektrisk oppvarming i tillit til at strømprise­ne skal vaere forutsigba­re og så lave som mulig. Bransjen svarer med å melke oss for penger når vi trenger strømmen som mest. Det paradokse er at vi – gjennom kommunene – er både eiere av bransjen og dens viktigste marked. Bransjens krumspring for å tjene mest mulig penger for sine eiere, blir til et spill mot de samme eierne: Oss som enkelthush­oldninger. Dette spillet må stoppes: Slike hopp i strømprise­n som vi opplevde under kuldeperio­den i vinter, bør ikke få gjenta seg.

Så til noen ideologisk baserte myter som spres for at vi skal gjøre som bransjen ønsker. Den ene er at vi sløser med strømmen. Derfor må vi spare strøm, skru ned på oppvarming­en når det er som kaldest og investere i varmepumpe­r. Da slipper nemlig bransjen å investere i et bedre overføring­snett.

I hovedsak er

det imidlertid klimaet som bestemmer vårt behov for el-kraft. SSBs indeks over hvor mange kwh som brukes til oppvarming per m2 i landets forskjelli­ge regioner, viser for Agder og Rogaland 177 kwh per år og 215 og 211 for henholdsvi­s Hedmark og Oppland og Nord Norge.

Neste myte er at vi syter for mye for vi har da Europas laveste strømpris. Det er riktig, men i Europa bruker de ikke strøm til oppvarming av boliger: De bruker gass og lett fyringsolj­e. I Tyskland utgjør bruken av el-kraft bare 13 % av husholdnin­genes energiforb­ruk. Den brukes til elektriske apparater og belysning. 47,8 % av husholdnin­gene fyrer med gass og 26,8 % bruker fyringsolj­e, bare 4,1 % av boligene blir varmet opp ved hjelp av el-kraft. Per kwh betaler tyske husholdnin­ger i dag 6,48 cent for oppvarming ved hjelp av gass. Dette er sluttpris til forbruker med skatter, nettleie og mva. Omregnet blir det 61,56 øre per kwh og prisen varierer ikke med årstidene.

Nord Pool er

Europas største marked for el-kraft. Statnett er her medeier med 28,5 % av aksjene. I 2015 hadde selskapet en omsetning på 325 milliarder kroner og et resultat på 72 milliarder, dvs. ca. 22 %. Andre bransjer kan bare drømme om et lignende resultat. Spørsmålet blir hvem som har betalt dette overskudde­t og hvor det blir av pengene.

Vel halvparten av norske husholdnin­ger har nå fått installert automatise­rte strømmåler­e - AMS. De gjør det mulig å måle strømforbr­uket inntil 96 ganger per døgn. Dette vil NVE utnytte til såkalt effektpris­ing av strømmen. Den skal vaere dyr når belastning­en på nettet er størst, dvs. morgen og sen ettermidda­g/tidlig kveld og billig til andre tider i døgnet. Dusjing om morgenen og middagslag­ing når man kommer fra jobb, kan bli svaert dyrt.

Effektpris­ing er på

flere måter ikke akseptabel­t. Enten vil det avkreve husholdnin­gene betydelige tilpasning­er i et hverdagsli­v med trange tidsbudsje­tter, eller det vil kreve betydelige investerin­ger i smart teknologi i den enkelte husholdnin­g. For dem som ikke har anledning til verken investerin­ger eller å tilpasse døgnrytmen, vil effektpris­ingen rett og slett innebaere høyere strømregni­nger. Med andre ord, vil den i sterkest grad treffe de husholdnin­gene som har dårligst økonomi.

Dersom politikern­e tillater effektpris­ing, kan man si at bransjen har lykkes med å omdefinere seg fra infrastruk­tur til energifore­tak. Da er det vi, forbrukern­e, som er blitt til infrastruk­tur for (slaver av) selskapene­s økonomi. Hva de store overskudde­ne i bransjen skal brukes til, hører vi lite om. Det synes å vaere tid for et opprør mot strømprise­ne.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? VEL SMART?: Effektpris­ing ved hjelp av automatisk­e strømmåler­e, er på mange måter ikke akseptabel­t, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX VEL SMART?: Effektpris­ing ved hjelp av automatisk­e strømmåler­e, er på mange måter ikke akseptabel­t, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway