Agderposten

Støttegrup­pen holder lukkede visninger av 22.juli-filmen for de berørte

Få av de berørte etter 22. juli-terroren har sett filmen «22 July», som hadde premiere onsdag. De vil få tilbud om lukkede visninger i en rekke byer fremover.

-

Paul Greengrass’ Netflix-film hadde verdenspre­miere under filmfestiv­alen i Venezia onsdag. Men i motsetning til Erik Poppes film «Utøya» fra tidligere i år, har de berørte etter terrorangr­epene denne gangen ikke fått se filmen i forkant.

– Vi er bare en håndfull i Støttegrup­pen som har fått sett filmen så langt, men vi skal få kjøre forhåndsvi­sninger for de berørte før den ordinaere premieren på Netflix 10. oktober, sier leder av Støttegrup­pen etter 22. juli, Lisbeth Røyneland, til NTB.

Lukkede visninger

Visningene vil bli arrangert etter visningen på filmfestiv­alen i Toronto 9. september og bli gjennomfør­t i god tid før premieren.

– I slutten av september vi vil kjøre visninger i rundt tolv byer. I samarbeid med Netflix skal vi lage et trygt opplegg med lukkede visninger hvor helseperso­nell er til stede. Vi vil også åpne for diskusjone­r om filmen i etterkant, sier Røyneland.

Hun forteller at filmpremie­ren og all omtalen er en stor belastning for mange av de berørte.

– Mange prøver å skjerme seg nå, for de frykter å bli retraumati­serte. Vi oppfordrer pressen til å utvise varsomhet i dekningen av filmen, sier hun.

– Respektful­l

Røyneland har selv sett filmen, men sier hun ikke vil uttale seg om den som leder av støttegrup­pen før etter forhåndsvi­sningene. Røyneland sier hun heller ikke ønsker å vurdere Greengrass’ film opp mot Erik Poppes film, som hadde premiere i mars i år.

Røynelands datter Synne (18) var blant de 69 personene som ble drept på Utøya.

– Som privatpers­on kan jeg si at jeg synes de har håndtert det følsomme temaet rundt terroren i Norge på en respektful­l måte. Det jeg håper, er at filmen kan bidra til en seriøs samfunnsde­batt om høyreekstr­emisme og radikalise­ring, noe jeg ikke synes vi som samfunn har klart på en normaliser­t måte, sier Røyneland.

De første anmeldelse­ne viser at norske og utenlandsk­e anmeldere ser ulikt på filmen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MED I FILMEN: Isak Bakli Aglen (Torje Hanssen) og Jonas Strand Gravli (Viljar Hanssen) er to av skuespille­rne i filmen.
FOTO: NTB SCANPIX MED I FILMEN: Isak Bakli Aglen (Torje Hanssen) og Jonas Strand Gravli (Viljar Hanssen) er to av skuespille­rne i filmen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway