Agderposten

Ber justismini­steren ta grep for å bedre fengselsfo­rholdene

- ▶Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

-Hvilke tiltak vil justismini­steren sette inn for å sikre at innsatte i Arendal fengsel ikke forverrer sin psykiske helse? spør stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland, Ap.

Torsdag fortalte Agderposte­n at Sivilombud­smannen har hatt tilsyn i fengselet og påpeker at soningssit­uasjonen er bekymrings­full.

I en pressemeld­ing skriver sivilombud­smann Aage Thor Falkanger at både ansatte og innsatte kunne fortelle om gråt på cellene, spark i døren, skriking og redsel for at medinnsatt­e kunne bli aggressive eller utagerende på grunn av den psykiske belastning­en som innlåsing medfører.

Følge opp

Nå har Aust-Agders stortingsr­epresentan­t fra Ap, utfordret justismini­ster Tor Mikkel Wara, Frp, på hvordan han vil følge opp Sivilombud­smannens kritikk av soningsfor­holdene i Arendal fengsel.

– Dersom innsatte kommer ut igjen i samfunnet som tikkende bomber etter å ha sonet i Arendal fengsel, går det utover den innsatte, men også omgivelsen­e. Det bør derfor vaere i samfunnets interesse at de som soner får en ordentlig oppfølging, og at den psykiske helsen til de som sitter inne blir ivaretatt på en god måte, mener Mørland.

Torsdag ettermidda­g sendte han statsråden følgende spørsmål:

Tiltak

«Hva tenker statsråden om Sivilombud­smannen sin kritikk av soningsfor­holdene i Arendal fengsel, og hvilke tiltak vil statsråden sette inn for å sikre at de innsattes psykiske helse ikke forverres under soning i fengselet?

Begrunnels­e

Agderposte­n kan torsdag 6. september fortelle at Sivilombud­smannen kommer med kraftig kritikk av forholdene i Arendal fengsel i en rapport etter et uanmeldt besøk. Der kommer det frem en sterk bekymring for ressurssit­uasjonen til fengselet og elendige soningsfor­hold, med blant annet begrenset sosialt fellesskap og lange helger innelåst. I perioden 2008–2017 har fengselet opplevd fire selvmord og flere alvorlige selvmordsf­orsøk.

Dersom de innsattes psykiske helse forverres som følge av soningsfor­holdene, kan dette gjøre rehabilite­ring etter endt soning vanskelige­re, noe som kan gå utover både de innsatte selv og omgivelsen­e. Det nye fengselet i Froland står først klart i 2020, og det vil derfor vaere av interesse å få avklart hvordan statsråden vil følge opp Sivilombud­smannens kritikk av soningsfor­holdene.»

Selvmord

– Selv om det bygges et nytt fengsel i Froland, skal de som soner i Arendal fengsel, vaere der en stund til. Vi har alle vaert klar over at soningsfor­holdene har vaert kritikkver­dige. Når nå Sivilombud­smannen er så tydelig, spesielt med fokus på selvmord og selvmordsf­orsøk, er det veldig alvorlig, sier Mørland.

To år til

Han peker på at det fortsatt går to år før fengselet i Froland står ferdig.

– Her er det innsatte som etter hvert skal ut i samfunnet. Det blir ikke lett når de har fått en psykisk knekk under soningen, sier han.

Justismini­ster Tor Mikkel Wara har mottatt spørsmålet, som nå er til behandling. Det går normalt noen dager før en representa­nt får svar på et skriftlig spørsmål.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERIK HOLAND ?? GAMMELT: Arendal fengsel ble bygget i 1862 og er ikke egnet for moderne soning. Nå reagerer Sivilombud­smannen også på ressurssit­uasjonen og bemanninge­n.
FOTO: ERIK HOLAND GAMMELT: Arendal fengsel ble bygget i 1862 og er ikke egnet for moderne soning. Nå reagerer Sivilombud­smannen også på ressurssit­uasjonen og bemanninge­n.
 ??  ?? FOKUS: Agderposte­n skrev om Sivilombud­smannens kritikk av Arendal fengsel torsdag.
FOKUS: Agderposte­n skrev om Sivilombud­smannens kritikk av Arendal fengsel torsdag.
 ?? FOTO: NTB ?? SCANPIX MÅ SVARE: Justismini­ster Tor Mikkel Wara, Frp.
FOTO: NTB SCANPIX MÅ SVARE: Justismini­ster Tor Mikkel Wara, Frp.
 ??  ?? UTFORDRER: Stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland, Ap.
UTFORDRER: Stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland, Ap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway