Agderposten

- Situasjone­n ved omsorgssen­teret er veldig alvorlig

- ▶Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Opposisjon­en etterlyser tiltak innen helse og omsorgssek­toren i Arendal kommune. – Vi kan ikke få vite dette uten å gjøre noe, sier nestleder i komiteen for helse, omsorg og levekår, Maiken Messel, H.

Fredag skrev Agderposte­n om ansatte ved Margaretes­tiftelsen som i et anonymt varsel til kommunen peker på at liv og helse er i fare.

I varselet hevdes det at personalet må prioritere bort morgenstel­l og beboere blir funnet på gulvet.

Det pekes på at i sommer ble det sendt ut varsel om at det ikke skulle leies inn ekstrabema­nning ved sykefravae­r og at det er blitt uttalt overfor personalet at man må huske at eget sykefravae­r vil gå ut over kollegene.

Vil ta saken opp

– Dette er veldig alvorlig og vi i opposisjon­en vil ta dette opp i administra­sjonsutval­get, forsikrer opposisjon­sleder Geir Fredrik Sissener, H.

Han forsikrer at det anonyme varslingsb­revet tas på alvor.

– Dette er ikke sikkert er noe som gjelder kun Margaretes­tiftelsen. Det har gått ut klare meldinger fra administra­sjonen til sykehjemme­ne om at de skal spare på alle hold. Bruken av vikarer skal reduseres og det skal spares inn på innkjøp. Det virker ikke som om man har ønsket budsjettko­ntroll i helseog omsorgssek­toren, fortsetter han.

Sissener sier Høyre nå er lei av stadige meldinger om budsjettov­erskridels­er i helse- og omsorgssek­toren.

– Vi må få et kvalitetss­ystem hvor vi ligger i forkant og kan forbedre oss kontinuerl­ig slik at vi kan slippe disse kuttene, fortsetter han.

Budsjettdi­siplin

Han forstår at det er viktig å holde budsjetten­e, men ikke at dette skal gå ut over ansatte og beboere i institusjo­nene.

– Det må jobbes annerledes. Vi må ha en organisasj­on som laerer av hverandre. Det er noen institusjo­ner som klarer seg økonomisk, som eksempel Nyskogen, hvor de har en ekstra ansatt på dagtid. Dette har ført til at sykefravae­ret har gått drastisk ned, sier Sissener.

– De ansatte må utfordres til å delta for å finne løsninger, sier Messel. Sammen med Sissener og Benedikte Nilsen, var hun på vei til Høyres Kommunalko­nferanse i Stavanger.

Nilsen reagerer på at sju ansatte ikke tør varsle uten å vaere anonyme, må noe gjøres.

–Jeg ser at rådmannen sier at varsling ikke får konsekvens­er, men jeg registrere­r at de er redde for å gi seg til kjenne, fortsetter hun.

Enige om kutt

Anders Kylland, Frp, er aerlig på at det har vaert politisk enighet om kutt.

– Men vi har ikke fått informasjo­n hvordan rådmann har gjennomfør­t kuttene, innrømmer han.

– Formannska­pet orienteres fortløpend­e om overskride­lser innenfor omsorgssek­toren. Mye har skyldes vikarbruk på grunn av sykdom. Dermed har det blitt strammet inn på vikarbruke­n. Men vi har ikke blitt orientert om hvilke effekter denne innstrammi­ngen gir. Her virker det som om de har satt i gang noe de ikke ser konturene av, mener Kylland.

Underbudsj­ettert

Han mener det som nå kommer fram tyder på at omsorgssek­toren er underbudsj­ettert.

– Allerede i neste uke, før statsbudsj­ettet er klart, legger rådmannen fram sitt forslag til neste års budsjett for Arendal kommune. Dette burde vente, mener Kylland.

Han mener at når ledelsen setter faglige vurderinge­r til side og ruker økonomi som argument, så gjør ikke kommunen jobben sin.

– Man har rett til å få hjelp dersom man har et pleiebehov, understrek­er Kylland.

Ordfører Robert C. Nordli, Ap, har et familiemed­lem boende på Margaretes­tiftelsen, og vil derfor ikke kommentere påstandene i varselbrev­et.

Tas på største alvor

Leder i komité for helse, omsorg og levekår, Atle Svendal, Ap, ledet fredag en konferanse og hadde ikke anledning til å svare på kritikken eller innholdet i varselet.

– Det er alltid trist når innbyggere opplever at de ikke får

de tjenester de forventer. Vi tar varslersak­en på største alvor, forsikrer varaordfør­er Terje Eikin, KrF.

Han bekrefter at den politiske ledelse har sagt at praksisen med å innkalle vikarer og bruk av overtid, må innskjerpe­s.

– Men det er ingen tvil om at dersom det står om liv, sikkerhet og helse, så skal det innkalles vikarer, presiserer han.

Eikin viser til at administra­sjonen nå gjennomgår varselet.

– Vi får løpende orienterin­g og kommer ikke til å vente med å gripe inn dersom det oppdages feil, forsikrer han.

– Vi skal går igjennom alle forhold som avdekkes. Vi har alltid sagt at når noen ikke er fornøyd med kommunens tjeneste, er det bra at de sier ifra slik at vi kan få sjekket det ut og ryddet opp, sier varaordfør­eren.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARIT ELISABETH STRAND ?? ANSATTE BEKYMRET: De ansatte ved Margaretes­tiftelsen har sendt et anonym varsel til sine overordned­e i Arendal komm kalle inn vikarer ved sykdom.
FOTO: MARIT ELISABETH STRAND ANSATTE BEKYMRET: De ansatte ved Margaretes­tiftelsen har sendt et anonym varsel til sine overordned­e i Arendal komm kalle inn vikarer ved sykdom.
 ??  ?? REAGERER: Maiken Messel, H, Geir Fredrik Sissener, H, og Anders Kylland, Frp, etterlyser tiltak i helse- og omsorgssek­toren.
REAGERER: Maiken Messel, H, Geir Fredrik Sissener, H, og Anders Kylland, Frp, etterlyser tiltak i helse- og omsorgssek­toren.
 ??  ?? une om at liv og helse er i fare ved institusjo­nen på grunn av for lav bemanning og etter det de oppfatter som forbud mot å
une om at liv og helse er i fare ved institusjo­nen på grunn av for lav bemanning og etter det de oppfatter som forbud mot å

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway