Agderposten

Ståle «tunnel» Sørbøefikk applaus

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Fortvilels­en er stor på Eydehavn der et stufullt folkemøte ga spontan applaus til utbygger Ståle Sørbøe som gjerne vil bidra til tunnelløsn­ingen de frykter glipper.

Sørbøe er utbygger og investor, og har vaert med på alle de store P-hus-utbygginge­ne i fjell. Nå er det gjennomsla­g for tunnelen fra Myrene og inn til P-Hus vest, og Sørbøe forsikret at han gjerne kan lage mer tunnel.

– Vi er sant å si blitt veldig gode på tunneler, og dere på Eydehavn fortjener en god veiløsning. Kanskje den kunnskapen vi har opparbeide­t gjennom P-hus-utbygginge­ne kan benyttes til å finne gode og billigere løsninger for tunnel her på Eydehavn, antydet Sørbøe på folkemøtet.

Det var flyttet til Folkets Hus på grunn av at det var ventet stort oppmøte, og det ble det i så stor grad at en kunne vaere hensatt til en forgangen tid med en Tranmael eller Gerhardsen på den slitte scenekante­n. Men der sto Ap-høvdingene­s politiske oldebarn, den mer polerte arendalsor­dfører Robert Cornels Nordli som både i stemmevolu­m og møteledels­e trolig ville fått bivånende nikk av de gamle tillitsmen­n.

Han presiserte nøye at her var det prinsippen­e som skulle drøftes og ikke konkrete løsninger. For så langt er en ikke kommet.

Fikk luftet frustrasjo­nen

Og stram møteledels­e selv uten høyttalera­nlegg, gjorde at temperatur­en ikke steg faretruend­e i arbeiderbe­vegelsens storstue. Men så fikk da også alle som ønsket det luftet frustrasjo­nen, etter at Nordli, Harald Tobiassen og Barbro K. Olsen hadde orientert om planene så langt.

Og det var derfor Sørbøe, som spontant ble døpt Ståle Tunnel, fikk begeistret applaus. For det er ingen tvil om hvilken løsning folk vil ha. De vil ha tunnelløsn­ingen som fikk støtte fra 300 underskriv­ere i 2003, og som lenge sto som et reelt alternativ, inntil nye forskrifte­r og store kostnader sendte den ut på sidelinjen. Tunnelfork­jemperne peker på både boligområd­er og bymark blir reddet om veien fra havna til fv. 410 går i tunnel og spør om ikke miljø og natur også teller med i regnestykk­et.

– Ordfører, vil du følge opp initiative­t til Ståle Tunnel, ble det spurt fra salen.

– Jeg møter ham gjerne for å høre hva kan bidra med, forsi-

kret Nordli.

Det er i hvert fall ingen uenighet om at Eydehavn-samfunnet ikke stort lenger kan tåle at 500.000 tonn med gods til og fra havna årlig dundrer gjennom gatene på store biler.

Kan ikke tåle tungtrafik­ken

– Vi var naive, vi trodde vi kunne regne med staten i et spleiselag med fylkeskomm­unen, sa ordføreren. I stedet er kommunen og fylkeskomm­unen som har gått inn med 40 millioner kroner hver, til et forprosjek­t som altså folk, både gjennom folkemøter, men også ved å bidra direkte på kommunens hjemmeside med innspill, kan påvirke.

– Kommer våre merknader med, ble det spurt.

– Alt kommer med, forsikret Barbro K. Olsen. Etter stemningen på Folkets Hus å dømme, vil det nok stå «tunnel» på mange av innspillen­e, enten med eller uten Ståle foran.

Fristen for innspill er satt til 21. september.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? KART: ARENDAL KOMMUNE/MONTASJE ?? ALTERNATIV­ENE: Den allerede vedtatte og regulerte atkomsten med tunnel gjennom heia (Gult) skrotes. Nå er det tegnet tre helt nye alternativ­er (gul, rød og grønn strek) som ble presentert på folkemøtet. Den grønne traseen er ca 1.400 m lang.
KART: ARENDAL KOMMUNE/MONTASJE ALTERNATIV­ENE: Den allerede vedtatte og regulerte atkomsten med tunnel gjennom heia (Gult) skrotes. Nå er det tegnet tre helt nye alternativ­er (gul, rød og grønn strek) som ble presentert på folkemøtet. Den grønne traseen er ca 1.400 m lang.
 ??  ?? TOK FREM KARTENE: Harald Tobiassen og Barbro K. Olsen tok frem kartene og innbød til gruppearbe­id om veiløsning­er.
TOK FREM KARTENE: Harald Tobiassen og Barbro K. Olsen tok frem kartene og innbød til gruppearbe­id om veiløsning­er.
 ??  ?? HADDE MYE Å PRATE OM: Ståle Sørbøe og Rune Hvass i intens samtale.
HADDE MYE Å PRATE OM: Ståle Sørbøe og Rune Hvass i intens samtale.
 ??  ?? ØKER: Havnefogd Rune Hvass fortalte om økende godsmengde­r.
ØKER: Havnefogd Rune Hvass fortalte om økende godsmengde­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway