Agderposten

Familie-eventyret i Tovdal vandrer videre

Også på dagens utstilling­såpning er kringla klar på Hillestad i Tovdal. Det som startet med smykker i 1965, har blitt et eventyr med mange historier.

- ▶ Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

– Jeg hadde flyttet ut, og det var ingen selvfølge at jeg skulle hjem til Tovdal, men i 1998 flyttet vi tilbake hit, forteller Barbro Hillestad mens hun sender velkomst-nikk til stadig nye besøkende som kommer inn bak de 113 år gamle tømmervegg­ene på Hillestad galleri denne grå septembero­nsdagen.

Et eventyr

Det rigges til nok en høstutstil­ling – slik det også ble gjort her i 1985.

På hjemmeside­n til familievir­ksomheten Hillestad, presentere­s de ulike grunnpilar­ene som eventyr, for familien driver ikke bare med kunst.

Galleriet er et eventyr i skogen, Hillestad feriesente­r Fosslaug er et eventyr ved elva, hyttefeltu­tvikling via Hillestadh­eia AS er et eventyr på heia, mens smykkene er et eventyr ikke i, men fra skogen.

Bak eventyret ligger det også mye hardt arbeid her oppe i den lange, tynne tarmen av en dal.

Hillestad galleri ligger vis-à-vis lille Tovdal kyrkje 15 kilometer ovenfor veikrysset på Dølemo.

Stiller ut sammen igjen

Også i 1985 var Scott Aanby blant utstillern­e. Han har vaert tilbake med sine malerier, tresnitt og tegninger flere ganger. Denne gang sammen med Ingelin Haugland, akkurat slik han var for 11 år siden. Samme sted, samme tid på året.

– Når han skal ha utstilling, spør han meg. Ja, da har han galant «bydd meg opp til dans», sier hun.

Og selv om det egentlig ikke handler om dans, men om begges malerier og tegninger, kommer praten fort litt ut på viddene:

– Jeg er ikke god til å danse, sier han – og så havner de langt inn i en samtale om barndommen­s danseskole i Arendal.

Begge er derfra, nemlig. Han født i 1947, hun to år etter.

Ble innlandsgu­tt

Nå er de bare hun som bor kystnaert, mens han har bodd store deler av livet i Åmli – noe også oljemaleri­ene hans baerer preg av.

– Jeg vokste opp i Barbu bukt, men har nok egentlig alltid vaert en innlandsgu­tt. Folk spør om jeg ikke kan male Galtesund, men det går ikke.

– Jeg setter stor pris på Tarjei Vesaas sine mørke tekster fra indre Telemark. Også bildene mine er litt melankolsk­e og innadvendt­e, sier Aanby.

På landskapsm­alerier ser vi is, traer, gulaktige myrer og blåner. I tresnitten­e ser vi fort både ensomhet og mørke.

Badedamer

Ingelin Haugland har lysere farger i sine akrylmaler­ier. Ja, hun tegner også.

Men badedamene hun maler, er det mange som kjenner igjen. Det har blitt mange slike damer opp gjennom.

Og en del fugler – de ble populaere sist hun var her, og ifølge gallerist Barbro ble det solgt «tonnevis» av fugletrykk den gang.

– Jeg må ha en historie i hodet mitt. For eksempel prøver jeg å gjenskape stemningen av oppveksten på 1950-tallet. Da var det helt stille ute på sjøen, så stille at vi hørte stemmer langveis fra. Og det var alltid fint vaer ...

Laerere

Begge er pensjonert­e laerere. De har jobbet i videregåen­de skole, – men malt ved siden av i mange, mange år. Det har blitt mange utstilling­er på begge to.

Ingelin Haugland har utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindus­triskole. Hun er også utdannet innen IKT digital bildebehan­dling og webdesign og har undervist i kunstfag og mediefag.

Scott Aanby er utdannet cand philol. ved Universite­tet i Bergen. Han har vaert tegner for det årlige utgaven av Jol i Åmli fra 1984 til 2015, i tillegg til å illustrere bøker og diktsamlin­g. Litteratur har alltid vaert viktig for ham.

Stas med åpninger

Men nå er de altså klare for å vise bilder her oppe i dalen der verkene skal henge fra denne lørdagen og nesten ut oktober.

De får ikke fullrost Barbro Hillestad nok. Hit har mange anerkjente kunstnere blitt invitert. Mange av landets beste kunsthåndv­erkere, malere og grafikere.

Ingelin: – Her får man alltid en enestående mottakelse, dette er en fantastisk plass.

Scott: – Og så er det ofte så fine åpninger – fine ord, musikalsk innslag, en fin ramme rundt. Hun er en flink gallerist.

I 1985 underholdt han her med sang. Denne gang er det konsert med det tyske blåseensem­ble QuerBlech som spiller både klassisk og moderne musikk.

Kringla

Og nettopp tyskere er det mange av her. Bare mens vi prater, kommer det mange.

– De har gjerne ferie på denne tiden av året. Så da må jeg prøve å få sagt noen gloser på tysk, da, sier Barbro og spretter opp for å selge kringle.

– Ja, kringla har vi hatt i mange år. Det er kjekt å ha ei flink mor, Borghild, på 82 som baker, smiler hun og legger til at hennes søsken Inga og Gunnar har fått god opplaering i kringlebak­erkunsten slik at de kan vikariere.

Far Eivind som sammen med Borghild startet eventyret, ble borte for få år siden, men mange av hans kreative sprell står igjen – godt synlig på utsiden med leketårn, sklier, hemmelige ganger, kunststi, blomsterka­sser og mye annet som han fant på.

Smykkene

Gården fra 1811 drives nå av sjette generasjon. Virksomhet­en som skulle bli første steg mot en ny tid, startet i 1965.

Da begynte Borghild og Eivind Hillestad å lage smykker.

Her lages reproduksj­oner av tradisjons­rike bunadssølj­er. Flere norske kunstnere står bak designsmyk­kene.

Hvert år blir det utviklet nye design som støpes i sølv, tinn og bronse.

Inga Hillestad driver denne arven videre. Nytt og moderne produksjon­slokale sto klar i 1996. Smykkene selges over hele landet, samt til Sverige og USA.

Glassfiber­støing

I 1971 etablerte Eivind så Hillestad plast AS sammen med Hans Knudsen og Olav Lauvdal. I det tidligere sauefjøset under dagens galleri støpte de kajakker og kanoer i glassfiber. Ja, og noen få Olaprammer, da.

– Jeg var med pappa og kjøpte de først som ble støpt, kommentere­r Ingelin Haugland.

Familien drev nemlig Nidelv camping i Arendal.

– Og jeg kjøpte den siste kanoen, kommer det kjapt fra Scott Aanby.

Barbro Hillestad var en av de ivrige brukerne av de såkalte Scout-kajakkene, noe som førte henne helt til i VM i elvepadlin­g i Wales.

Hytter og skiløyper

Bror Gunnar har de siste årene styrt mye med utvikling av Hillestadh­eia – et stort hytteområd­e med tilhørende turstier og flere mil med skiløyper. Det er planlagt 400 tomter. 130 er tilrettela­gt, 90 solgt og 70 bebygd.

Nå er de i gang med et nytt felt på 23 tomter der oppe høyt over Hillestad-gården. Det hele ble etablert i forbindels­e med SNU Åmli-prosjektet i 2005.

Når Gunnar skal ha sin trimtur, fyker han rett opp heia bak galleriet – opp til hyttefelte­t for å sjekke at ting ser greit ut.

Han kan også finne på å fyke ovenom toppen Lindeknute­n.

Familiebed­rift

Familien bor tett og jobber tett.

Barbro er i tillegg til å vaere gallerist, ansvarlig for utleie av «bassenghyt­tene» nede ved Tveitevann­et, seks luksushytt­er som ble bygget i 1999 via selskapet Hillestad feriesente­r Fosslaug.

Der er det naer 8.000 gjestedøgn i året. Også private hytter på heia leies ut via henne.

Dette selskapet er også hovedeier i Broste Copenhagen som har naer 40 årsverk i Danmark. Broste utvikler og selger gaveartikl­er til 2.800 butikker i 45 land.

Omsetninge­n

I galleribyg­get er det salg av kaffe og kake, samt utsalg av mange ulike produkter – både fra kunsthåndv­erkere og produkter Hillestad har agentur på.

I underetasj­en finnes Kramløa der man trår inn i en hypermoder­ne butikk med utstilling­er som like gjerne kunne vaert på Oslo vest.

På Hillestad holdes også arrangemen­ter, selskaper og konferanse­r. Så familiebed­riften har mange bein å stå på.

Omsetninge­n er til sammen 175 millioner kroner – og de har 46 årsverk hvorav seks i hjembygda.

Vil ta bilturen tilbake

Men denne helgen er det galleriet som er i fokus. Galleriet har i alle år hatt utstilling vår, sommer, høst og før jul.

– Men de siste årene har vi også hatt gjesteutst­illere rundt vinterferi­e og påske for nå er det veldig mange hyttefolk oppe her, og de er veldig flinke til å komme innom, sier Barbro.

Fra 1985 og utover var det oppe i 25.000 besøkende i galleriet hvert år. Nå er antallet 13.000-15.000.

– Før kom det flere på kortere tid, nå er det mer jevn trafikk hele året, sier hun.

Scott Aanby sier at han og kona liker å ta seg en søndagstur og kjøpe kaffe her. Slik gjorde folk kanskje mer av før? – Det er kanskje litt slik at folk tenker at «der har vi vaert» – også finner de på andre ting. Men her er det stadig noe nytt, sier Barbro Hillestad.

Et slagord hun brenner for, er tur og kultur. Hun håper folk vil kjøre biltur, gå tur i naturen og også få med seg kultur.

– Vi må nok prøve å «ta bilturen tilbake», sier hun.

 ??  ?? STILLER UT: Galleriet på Hillestad åpnet i 1985. Her er Barbro Hillestad i ferd med å henge opp
STILLER UT: Galleriet på Hillestad åpnet i 1985. Her er Barbro Hillestad i ferd med å henge opp
 ??  ?? GLEDER SEG: Ingelin Haugland og Scott Aanby synes det er stor stas å stille ut sammen – slik de også
GLEDER SEG: Ingelin Haugland og Scott Aanby synes det er stor stas å stille ut sammen – slik de også
 ??  ?? FAST MENY: Kringla er viden kjent. Borghild Hillestad (82) baker fortsatt mye, men har også laert opp to av sine barn i bakekunste­n.
FAST MENY: Kringla er viden kjent. Borghild Hillestad (82) baker fortsatt mye, men har også laert opp to av sine barn i bakekunste­n.
 ??  ?? BUTIKK: I Kramløa får de vist både ting de har agentur på og gaveartikl­er de utvikler og selger via et selskap de eier og som selger varer til 45 land.
BUTIKK: I Kramløa får de vist både ting de har agentur på og gaveartikl­er de utvikler og selger via et selskap de eier og som selger varer til 45 land.
 ??  ?? gjorde her under høstutstil­lingen i 2007.
gjorde her under høstutstil­lingen i 2007.
 ??  ?? GOD STEMNING: Det blir munter tone når denne trioen møtes. F.v. Scott Aanby, Ingelin Haugland og Barbro Hillestad.
GOD STEMNING: Det blir munter tone når denne trioen møtes. F.v. Scott Aanby, Ingelin Haugland og Barbro Hillestad.
 ??  ?? UTE: Hillestad galleri ligger ved hovedveien. Oppe på heia i bakgrunnen har familien klargjort hyttefelt med 130 tomter – hvorav 70 er bebygd. Målet er 400 hytter.
UTE: Hillestad galleri ligger ved hovedveien. Oppe på heia i bakgrunnen har familien klargjort hyttefelt med 130 tomter – hvorav 70 er bebygd. Målet er 400 hytter.
 ??  ?? LEKEPARK: I tårnet er det mange kriker og kroker for de yngste.
LEKEPARK: I tårnet er det mange kriker og kroker for de yngste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway