Agderposten

Flere dør av selvmord enn i ulykker

I fjor hadde Kirkens SOS alene over 21.000 samtaler med personer som ville ta livet av seg. Det utgjør en tidel av alle samtalene til krisetelef­onen.

-

Hvert år tar 500–600 mennesker sitt eget liv, og omkring ti ganger så mange forsøker å gjøre det. I Norge er dør flere i selvmord enn i ulykker på veien og til sjøs sammenlagt.

Mandag ble Verdensdag­en for selvmordsf­orebygging market med lysmarkeri­nger over hele landet, og generalsek­retaer Leif Jarle Theis i Kirkens SOS i Norge mener det er viktig å prate om dette, og ikke fortie det.

– I 2017 gjennomfør­te vi 21.782 samtaler som handlet om selvmordst­anker, sier Theis. – Det betyr at våre frivillige medarbeide­re tar imot omkring 60 slike samtaler hvert eneste døgn. Totalt besvarer Kirkens SOS nesten 200.000 samtaler hvert år. I overkant av 10 prosent av samtalene på telefon handler om selvmordst­anker. På chattetjen­esten på nett er andelen naermere 50 prosent, og Theis mener disse tallene er urovekkend­e.

– Samtidig er vår tjeneste bevis på at en god samtale kan bidra til å redde liv, mener han og understrek­er samtidig at tallene omfatter alt fra samtaler om sporadiske tanker til konkrete planer om å gjøre slutt på livet her og nå.

Både erfaringen­e til Kirkens SOS i over 40 år og fra miljøer som forsker på selvmordsf­orebygging, viser at det er viktig å kunne sette ord på de tunge tankene, å våge å prate om selvmordst­anker.

Kirkens SOS har rundt 1.000 frivillige som bemanner den døgnåpne tjenesten på telefon og internett. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCNAPIX ?? REDDER LIV: Hvert døgn handler 60 av samtalene til kirkens SOS om selvmord.
FOTO: NTB SCNAPIX REDDER LIV: Hvert døgn handler 60 av samtalene til kirkens SOS om selvmord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway