Agderposten

Vant gull med søt nyskapning

Sjekk hvilken søt norgesmest­ertittel Grimstad kan smykke seg med nå.

- HONNING-GULL

Honning kalles naturens flytende gull, og en seier med «en smak av honning» må vi kunne si om førsteplas­sen Linda Andersen fra Grimstad tar meg seg hjem fra hovedstade­n.

Søt NM-tittel

For under NM i honning, som arrangeres denne helga, ble hun hedret med det som må vaere den søteste NM-tittelen du kan tenke deg: Gull for landets beste honningopp­skrift.

– Fantastisk gøy, sier Linda Andersen fra Grimstad når vi får tak i henne på telefon fra Oslo, der NM i honning arrangeres nå i helga.

Juryen var enstemmig i sin dom: Andersens karamellho­nning er «en nyskapende kombinasjo­n med nydelig, og godt balansert smak».

Bigård

Faren hennes, Halvard Andersen, startet med én bikube, og syns det var så artig at han har utvidet med flere. I noen år har hans honning vaert i salg gjennom Hesnes Gartneri.

– Jeg er veldig glad i honning og i å eksperimen­tere, og syns det er gøy hvis noen som ikke er så veldig glad i honning oppdager hvor godt det kan vaere, sier Linda.

Gull på desserten

Hennes karamellho­nningsaus kan brukes over iskrem, fruktsalat og på kaker – for eksempel.

– Jeg lager vanlig karamell fra bånn av, med vaniljesta­ng, fløte og sukker, og har i honning. Først kjenner du karamellsm­aken, og når du har svelget, kommer honningsma­ken fram, forteller NMvinneren.

Hun ivrer for bi(e)-produktet, men har også en advarsel:

Pass på varmen

– Honning er jo så bra til så mangt! Jeg bruker det i stedet for sukker i mange matretter. Men hvis du liker honning i teen, så husk å vente til tevannet har kommet ned i 70 grader. Kokvarmt vann ødelegger en del av de gode stoffene i honningen, forteller Linda Andersen.

Hennes karamellho­nningsaus vil vaere mulig å kjøpe på Bondens Marked i Grimstad 22. september.

Avhengig

– Vi er helt avhengig av bier. Uten bier blir det ikke noe av jordbaer, bringebaer, epler, plommer, paerer, rips og raps. Det er vi jo veldig glad i, og deretter gjør biene en viktig jobb med å lage honning, som ikke bare er godt, men glatt konkurrere­r ut sukker, sa Nina Sundquist fra stiftelsen Nyt Norge på NM i honningarr­angementet fredag.

Hun minnet om at norsk honning har opprinnels­esgaranti og at landet vårt ikke hadde sett ut som det gjør uten biene.

Honningcen­tralen arrangerer NM i honning i samarbeid med Norges Birøkterla­g, Oslos urbane birøkterla­g og miljøorgan­isasjon BYBI, og Nyt Norge. Årets vinnere blir presentert på Matstreif på Rådhusplas­sen i Oslo.

Landbruksm­inister Bård Hoksrud kastet glans over arrangemen­tet.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? VANT GULL: Linda Andersen vant prisen for årets oppskrift under NM i honning.
FOTO: PRIVAT VANT GULL: Linda Andersen vant prisen for årets oppskrift under NM i honning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway