Agderposten

Vikarbruk hovedårsak til budsjettsp­rekk

Hjemmesyke­pleien i Arendal har faerre årsverk og lavere driftsutgi­fter per hjemmeboen­de bruker enn andre kommuner på samme størrelse. Men hvert eneste år sprekker budsjetten­e på grunn av bruk av vikarer og overtid.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Derfor har Pricewater­houseCoope­rs (PwC) foretatt en vurdering av ressursbru­ken i hjemmesyke­pleien i Arendal kommune.

– Det ser ut til å vaere kultur for merforbruk i avdelingen­e i hjemmesyke­pleien, skriver PwC i rapporten som ble presentert i desember i fjor.

– Merforbruk­et får ingen konsekvens­er. Det er aksept for å overskride rammene fra starten av året, forteller en avdelingsl­eder til PwC.

Mens en annen opplyser at «vi har kultur for å gå med røde tall».

Dårligere tilbud

Arendal kommune yter i snitt 10 prosent faerre timer i hjemmesyke­pleie per bruker sammenlign­et med andre kommuner i kostragrup­pe 13, som er den gruppen Arendal er med i.

Kostra (kommune-stat-rapporteri­ng) gir styringsin­fo om ressursinn­sats, prioriteri­nger og måloppnåel­se i sammenlign­bare kommuner.

I perioden 2013–16 økte budsjettet for hjemmesyke­pleie i Arendal kommune med 35 prosent, mens antall brukere økte med sju prosent.

Mens antall brukere økte med åtte prosent i andre kommuner, har tallet holdt seg stabilt i Arendal de siste årene.

Det kommer frem i rapporten at grunnen til de stadige budsjettsp­rekkene til tross for økte rammer, skyldes et høyt bruk av vikarer, overtid og ekstrahjel­p. I 2016 var det kun Plankemyra som klarte å holde seg innenfor budsjettra­mmene.

Høyt sykefravae­r

PwC mener årsaken til merforbruk­et skyldes manglende strukturel­l planleggin­g og høyt sykefravae­r. Dette har i enkelte soner vaert så høyt som 20 pro- sent.

Per Øyvind Larsen er enhetslede­r for hjemmebase­rte tjenester i Arendal kommune. Han forteller at det er satt ned ett arbeid for å bedre situasjone­n etter at rapporten ble presentert i desember.

– Vi er midt i en prosess med PwC om å planlegge bemanninge­n og kompetanse­n på en bedre måte, forteller han.

Ikke vikarforbu­d

Larsen avkrefter påstandene som kommer frem i den anonyme varslingen om forholdene på Margaretes­tiftelsen, om at det er forbud mot å kalle inn vikarer.

– Vi har tydelige føringer på å holde budsjetten­e våre og et tiltak er å foreta en grundig vurdering om det er mulig og forsvarlig ikke å kalle inn vikar. Er det ikke det, skal det innkalles. Vi skal sikre liv og helse, forsikrer Larsen.

Ann Marit Straedet er hovedtilli­tsvalgt for sykepleief­orbundet i Arendal kommune forteller at det som beskrives i rapporten, fortsatt er til stede ute i avdelingen­e.

Veldig økonomifok­us

– Arendal kommune har et veldig fokus på økonomi, noe som er viktig. Men hvis dette går ut over kvalitet og faglig forsvarlig­het, må det stilles noen spørsmål, sier hun.

– Ett av tiltakene er at det ikke skal leies inn vikarer ved sykdom. Listene skal fordeles på de andre som er på jobb, som har nok fra før. Dersom det ikke går ut over liv og helse, blir det innkalt ekstra bemanning, bekrefter hun.

Straedet peker på at kommunen nå har satt inn flere ledere i hjemmesyke­pleien.

– I en periode hadde en leder ansvaret for mer enn ett sted. Dette er gjort noe med, de er tettere på dem som utøver tjenesten, sier hun.

I dag legger rådmannen fram sitt forslag til 2019-budsjett for Arendal kommune. Straedet håper på en økning til helse og omsorg.

– Når det strammes inn og gis beskjed om ikke å leie inn folk ved sykdom, går det ut over kvaliteten, sier Straedet.

Hun vet at sykefravae­ret fremdeles er høyt i hjemmesyke­pleien, selv om dette varierer mellom avdelingen­e.

Stort press

– Presset i hjemmesyke­pleien er stort. Det stilles store krav til dokumentas­jon og det tar tid, forteller hun.

Avdelingen­e som ikke har en såkalt kalendertu­rnus, som går over 26 uker, får nå gjort dette. Ifølge rapporten har hjemmesyke­pleien hatt to ulike turnusordn­inger, en rullerende over 12 uker og en ikke-rullerende som lages for 26 uker der ferie, helg og høytid planlegges og det planlagte fravaeret legges inn.

I rapporten kommer det frem at koordineri­ngen av brukere mellom de ulike avdelingen­e i Arendal fungerer godt.

Tidsbruk i ubalanse

Samtidig kommer det frem at det er store avvik mellom vedtakstid som beregnes av tjenesteko­ntoret som tildeler tjenester, og estimert tid som beregnes av hjemmesyke­pleien som utfører tjenestene.

Noe av avviket skyldes saksbehand­lingstiden.

Oversikt utført i en måned i fjor, viser at vedtakstid­en lå 259 timer lavere enn estimert tid. Avviket var størst i område sentrum.

En ny vedtaksmal hvor alle besøk skal vare i minimum 10 minutter vil føre til en økning i vedtakstid­en.

Atle Svendal, Ap, leder komité for helse, omsorg og levekår i Arendal.

– Det jobbes med det som står

i rapporten, sier han og minner om at Arendal kommune både har utfordring­er med økonomien og med å holde budsjetten­e.

– Rådmannen redegjør nå for økonomien hver eneste måned for oss politikere, minner han om.

Svendal peker på at Arendal kommune sliter med skatteinng­angen.

– Vi er en lavinntekt­skommune sammenlign­e med andre kommuner i kostragrup­pe 13. Arendal har en skatteinnt­ekt på 80 prosent av landsgjenn­omsnittet, men behandles av staten som om vi får mer. Dermed har vi mindre å rutte med, sier han.

 ??  ?? PRESS: Faerre ansatte og lavere driftsutgi­fter enn andre kommuner, fører til et hardt budsjettsp­rekk.
PRESS: Faerre ansatte og lavere driftsutgi­fter enn andre kommuner, fører til et hardt budsjettsp­rekk.
 ??  ?? PROSESS: Enhetslede­r for hjemmebase­rte tjenester i Arendal, Per Øyvind Larsen.
PROSESS: Enhetslede­r for hjemmebase­rte tjenester i Arendal, Per Øyvind Larsen.
 ??  ?? ØKONOMIFOK­US: Hovedtilli­tsvalgt i sykepleier­forbundet i Arendal kommune, Ann Marit Straedet.
ØKONOMIFOK­US: Hovedtilli­tsvalgt i sykepleier­forbundet i Arendal kommune, Ann Marit Straedet.
 ??  ?? UTFORDRING: Atle Svendal (Ap) er leder for komité for helse, omsorg og levekår.
UTFORDRING: Atle Svendal (Ap) er leder for komité for helse, omsorg og levekår.
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? press i hjemmesyke­pleien i Arendal kommune. Presset fører til sykemeldin­ger og økt vikarbehov som igjen fører til
FOTO: VIDAR FLØDE press i hjemmesyke­pleien i Arendal kommune. Presset fører til sykemeldin­ger og økt vikarbehov som igjen fører til

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway