Agderposten

Hun vil ikke gripe inn i Nav-konflikten

I dag skal fylkesordf­ørerne og Arendals-ordfører Robert C. Nordli møte i Arbeids- og sosialdepa­rtementet for å få samlet Navs kontaktsen­ter i Arendal. Men statsråd Hauglie vil ikke gripe inn.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

▶ Hun vil med andre ord ikke be Nav omgjøre vedtaket om å samle kontaktsen­teret på Agder i Kristiansa­nd.

Det går frem av svaret hun gir stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland (Ap).

Mørland har spurt Anniken Hauglie hvordan hun vil sørge for at lokaliseri­ngen av Navs kontaktsen­ter på Agder vil bidra til å støtte opp under avtalen som ligger til grunn for sammenslåi­ngen av de to Agder-fylkene.

Lytte til signaler

Videre kan hun bekrefte at regjeringe­n vil lytte til de politiske signalene fra regionen før endelig vedtak blir fattet.

I sitt svar opplyser Hauglie at Navs kontaktsen­ter står overfor store endringer i årene fremover. Søknader og tjenester blir stadig med automatise­rt med digitale selvbetjen­ingsløsnin­ger, supplert med ulike former for chat. Derfor forventes antall henvendels­er som krever fysisk eller telefonisk kontakt å gå ned. Samtidig skal kontaktsen­trene ta seg av de ikke-digitale og mest sårbare brukergrup­pene hvor behovet for veiledning er større.

Lar Nav selv avgjøre

– Det er derfor utredet endringer i organiseri­ngen av kontaktsen­trene der en flytter mer ressurser til møtet med bruker og reduserer administra­tive kostnader, samtidig som sentrene blir i stand til å håndtere fremtidig nedbemanni­ng. Jeg har fått opplyst at ledelsen ved Nav Kontaktsen­ter derfor har anbefalt en sammenslåi­ng av dagens to kontaktsen­tre i Arendal og Mandal, og at den nye enheten blir lokalisert i Kristiansa­nd. Et viktig argument ved valg av denne lokasjonen har vaert at flest mulig medarbeide­re fra dagens to kontaktsen­tre skal kunne oppretthol­de sitt arbeidsfor­hold i etaten, skriver statsråden i sitt svar til Mørland.

Videre skriver Hauglie at hun forholder seg til at det ligger innenfor myndighets­området til arbeids- og velferdsdi­rektøren å bestemme plassering­en av Nav Kontaktsen­ter i Agder, og at dette gjøres blant annet med bakgrunn i vurderinge­r knyttet til tjenesteut­vikling og effektivis­ering, for å kunne tilby best mulig tjenester til inn- byggerne i Agder.

Skuffet Mørland

– Det er både skuffende og litt overrasken­de at statsråden nå ikke er interesser­t i å følge opp de arbeidspla­ssene som ble forespeile­t Aust-Agder og Arendal, mener Mørland.

– Egentlig er det en politisk skandale at regjeringe­n nå svikter sitt ansvar for å følge opp lokaliseri­ngen av statlige arbeidspla­sser. Jeg har hele tiden sagt at Aust-Agder fikk alle de usikre kortene ved sammenslåi­ngen av fylkene. Dette bekrefter at jeg fikk rett, og at regjeringe­n ikke løfter en finger for at sammenslåi­ngen skal gå best mulig for den delen av Aust-Agder som får de største utfordring­en med sammenslåi­ngen, fortsetter han.

– Først mistet Arendal Nav hjelpemidl­er, nå ryker kontaktsen­teret også. Summen kan bli at man sitter igjen med faerre arbeidspla­sser enn før sammenslåi­ngen på Navs fylkesledd i Arendal. En etat som var lovet Arendal for å kompensere for tapet av andre arbeidspla­sser, påpeker stortingsr­epresentan­ten. ▶

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway