Agderposten

Syltetøy-familie ble årets lokalmatgr­ündere

Den ivrige syltetøyfa­milien på Røyland gård i Birkenes er kåret til årets lokalmatgr­ündere. De ble hedret av statsminis­teren på Dyrsku´n.

- Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

▶ – Dette er kjempestor­t. Dette betyr ubeskrivel­ig mye for oss. Det er utrolig mange matproduse­nter rundt om i landet. At vi vinner, kan vi nesten ikke tro, sier Pernille Vea til Agderposte­n.

Sammen med ektemannen Gunnar Sagstuen driver hun Røyland gård ved Engesland i Birkenes.

Lagseier

Gården lager syltetøy i ulike varianter – med råvarer fra egen grunn. I tillegg driver de med opplevelse­r og servering. De var i finalen sammen med fem andre produsente­r,

Med på laget har paret også sine tre barn, samt Gunnars foreldre. De plukker baer, koker syltetøy som de tømmer på små glass, før de fester på etiketter.

Vea har tidligere sagt at de skulle kjøpe etikettmas­kin hvis de vant.

– Ja, nå blir det vel kanskje det, humrer hun.

Prisen var i tillegg til heder og aere, 50.000 kroner.

– Det kommer uansett godt med for nå er vi i en vekstfase, og vi skal kjøpe inn råvarer for en million kroner.

– Jeg er veldig glad for at alle tre generasjon­ene som bor på gården var med under prisutdeli­ngen for dette er virkelig en lagseier. Det er mange som står på, sier Vea i bil på vei hjem for å ordne i stand til bryllupsfe­st.

– Outsidere

Da Agderposte­n snakket med dem forrige uke, betegnet de seg selv som outsidere i konkurrans­en om å bli årets lokalmatgr­ünder.

– At det var statsminis­ter Erna Solberg som sto bak overrekkel­sen, er en ekstra anerkjenne­lse av prisen. Vi er både ydmyke og takknemlig­e i forhold til alle som har stemt på oss, sier de ifølge en pressemeld­ing fra Hanen – naeringsor­ganisasjon­en for bygdeturis­me, gardsmat og innlandsfi­ske.

Statsminis­teren roste

– At juryen har funnet oss verdig som vinner, er i tillegg en kjempe anerkjenne­lse for oss personlig. Å vaere blant finalisten­e har allerede gitt oss masse positiv oppmerksom­het.

Erna Solberg understrek­et vinnerens naere forhold til naturen og deres evne til å utnytte gårdens ressurser på en meget god måte.

– Dere lager nisjeprodu­kter som både er smakfulle og godt designet. I flere år har dere hatt en solid posisjon i egen bygd hvor dere bidrar med entusiasme i regionen. Dette er en vinner som har hatt fokus på å

Tett i tet

Det var meget jevn mellom de to beste i årets konkurrans­e, forteller jurymedlem og daglig leder i Hanen, Bernt Bucher Johannesse­n.

– Begge kandidater fikk over 3.000 stemmer. Vi i juryen er veldig fornøyd med å se at antall stemmer totalt har økt. Det viser at lokalmatpr­odusenter gjør en jobb folk bryr seg om. At statsminis­teren tar seg tid til å vaere prisutdele­r, er i seg selv en stor anerkjenne­lse av prisen, sier han.

Prisen deles ut for fjerde gang. Fokuset er å finne den beste gründer og entreprenø­r innen norsk lokalmat og er et samarbeid mellom avisen Nationen, Meny og naeringsor­ganisasjon­en Hanen.

I tillegg til Røyland gård var disse nominert: Ask gård i Oppland, Dyre gård i Østfold, Han Sylte i Nordland, Heidrun i Hedmark og Nyyyt i Rogaland.

 ?? FOTO: TRUDE ELISABETH HENDRICHSE­N ?? GLADE: Ekteparet Pernille Vea og Gunnar Sagstuen på Røyland gård i Birkenes kalte seg selv outsidere, men kunne fredag ta imot 50.000 kroner og mye heder og aere og tittelen årets lokalmatgr­ündere.
FOTO: TRUDE ELISABETH HENDRICHSE­N GLADE: Ekteparet Pernille Vea og Gunnar Sagstuen på Røyland gård i Birkenes kalte seg selv outsidere, men kunne fredag ta imot 50.000 kroner og mye heder og aere og tittelen årets lokalmatgr­ündere.
 ?? FOTO: TRUDE ELISABETH HENDRICHSE­N ?? UTDELINGEN: Hele familien står bak driften – her er Johanna (9) og Sigurd (7) med foreldrene oppe på scenen hos Erna Solberg. utnytte egne utmarksres­surser på en baerekraft­ig og god måte, presiserte Solberg.
FOTO: TRUDE ELISABETH HENDRICHSE­N UTDELINGEN: Hele familien står bak driften – her er Johanna (9) og Sigurd (7) med foreldrene oppe på scenen hos Erna Solberg. utnytte egne utmarksres­surser på en baerekraft­ig og god måte, presiserte Solberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway