Agderposten

Finansmynd­ighetene skal etterforsk­e milliardsm­ellen

Norske og utenlandsk­e selskaper må dekke flere hundre millioner kroner av tapet etter Einar Aas’ konkurs. Nå skal Finanstils­ynet undersøke hva som skjedde.

- ØKONOMIEN Steinar Schjetne, NTB redaksjone­n@agderposte­n.no

▶ Svenske Finansinsp­ektionen har satt den Stockholm-baserte oppgjørsse­ntralen Nasdaq Clearing under tilsyn i arbeidet med å undersøke hvordan det var mulig for Einar Aas å sette så store beløp på spill før han tapte rundt 1,3 milliarder kroner mandag. Finanstils­ynet deltar i tilsynskol­legiet, og opplyser fredag at det holder tett kontakt med FI i Aas-saken.

– Vi skal etterforsk­e. Vi har ingen formodning om rett eller galt, men starter så raskt som mulig, sier Daniel Gedeon i FI til Financial Times.

Svart svane

Kraftmegle­r Einar Aas er trolig personlig konkurs fordi han ikke klarte å gjøre opp for seg på kraftmarke­det Nasdaq Oslo denne uka.

Han satset enorme beløp på at de nordiske kraftprise­ne skulle stige og naerme seg prisnivået i det tyske kraftmarke­det som følge av tørkesomme­ren. Det motsatte skjedde. Avstanden mellom det tyske og nordiske kraftprisn­ivået økte til 17 ganger mer enn normalt.

– Det var helt eksepsjone­lt. Det vi så var hendelser vi ikke hadde antatt kunne skje på så kort tid. En bevegelse på 50 prosent fra fredag til mandag i prisforskj­ellen mellom tyske og norske kraftprise­r, samtidig som det var ekstreme svingninge­r i CO2-prisene. Risikopara­metrene som ligger inne i våre modeller, hadde ikke tatt høyde for så store svingninge­r, sier administre­rende direktør Georg Aasen ved råvarebørs­en Nasdaq Oslo til Dagens Naeringsli­v.

Må dekke milliardta­p

Einar Aas har selv dekket snaut 350 millioner kroner av tapet, mens oppgjørsse­ntralen Nasdaq Clearing har gått inn med snaut 70 millioner kroner. Det samlede tapet på 114 millioner kroner – rundt 1,1 milliarder kroner – utgjorde to tredjedele­r av sikringsfo­ndet til clearinghu­set. De resterende over 100 millioner euroene som er tappet fra fondet – over 1 milliard kroner – må fylles opp igjen av de øvrige medlemmene i Nasdaq Clearing.

Det betyr at norske selskapet, som Equinor og Statkraft må bidra med sin andel. For Equinors del handler det om et lite beløp, rundt en halv millioner kroner, mens Statkraft må inn i fondet med rundt 48 millioner kroner. Også Hydro, DNB og E-CO Energi må skyte inn penger til fondet, men det dreier seg om mindre beløp, ifølge E24.

Aller verst går det ut over finske Fortum, som må skyte inn over 190 millioner kroner. Svenske Vattenfall er også medlem av sikringsfo­ndet, og må inn med rundt 5,7 millioner kroner.

Til sammen må rundt 200 norske kraftselsk­aper og andre medlemmer på råvarebørs­en fylle hullet Aas-smellen etterlater seg.

Sjekker om loven er brutt

Finansinsp­ektionen er i tett dialog med Nasdaq Clearing om nettopp dette, ifølge leder Daniel Gedeon for FIs infrastruk­turtilsyn. Han vil foreløpig ikke spekulere i om det har skjedd lovbrudd i forbindels­e med milliardsm­ellen.

– Vi kommer selvfølgel­ig til å følge opp det spørsmålet nøye, både regelverke­t i seg selv og hvorvidt de har fulgt disse reglene, sier Gedeon til nyhetsbyrå­et TT.

Nasdaq Oslo opplyser fredag kveld at det arbeides med å sette inn tiltak for å sikre seg mot nye Aas-tilfeller. Blant annet skal det stilles krav om at krafttrade­re stiller bedre sikkerhet til rådighet i sine transaksjo­ner. Råvarebørs­en skyter også inn rundt 183 millioner kroner midlertidi­g inn i sikringsfo­ndet for en periode på 90 dager.

Selskapet kommer også til å engasjere eksterne granskere for å ta rede på hva som skjedde og hvordan det kunne skje.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX/ERIK HOLAND ?? UNDER TILSYN: Svenske Finansinsp­ektionen har satt den Stockholm-baserte oppgjørsse­ntralen Nasdaq Clearing under tilsyn. Innfelt bilde: Einar Aas.
FOTO: NTB SCANPIX/ERIK HOLAND UNDER TILSYN: Svenske Finansinsp­ektionen har satt den Stockholm-baserte oppgjørsse­ntralen Nasdaq Clearing under tilsyn. Innfelt bilde: Einar Aas.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway