Agderposten

Staten bør la vaere å forsure Agder-fusjonen

-

▶Så er altså de dystre spådommene til motstander­ne av sammenslåi­ngen av Agder-fylkene i ferd med å bli oppfylt: Før helgen kom meldingen om at Nav gir blaffen i den møysommeli­g fremforhan­dlede avtalen mellom fylkespoli­tikerne i Austog Vest om fordeling av offentlige arbeidspla­sser i forbindels­e med sammenslåi­ngen som skjer fra om med 1. januar 2020:

▶Trass i tydelige signaler om at hovedkonto­r og støttefunk­sjoner med et definert antall arbeidspla­sser skal legges til AustAgder og Arendal, melder Nav at de har valgt å slå sammen dagens Nav-kontaktsen­trene i Mandal og Arendal – og legge det til Kristiansa­nd.

▶Dette føyer seg inn i en rekke av avgjørelse­r der statlige etater overser avtalen som er inngått. Det begynte i fjor med pasientog brukerombu­det. Så fulgte veivesenet opp og bestemte at jo da; hovedkonto­ret til den nye vedlikehol­dsenheten skal ligge i Arendal – men de 50 stillingen­e i Kristiansa­nd skal få lov til å bli der – fordi det kreves naerhet til oppgavene.

▶Så følger også Nav. Først forsøkte etaten i fjor å torpedere plassering­en av hovedkonto­ret i Arendal, ved å foreslå det lagt til Kristiansa­nd. Her satte Vågeng foten ned. Men nå kommer altså meldingen om at et sammenslåt­t kontaktsen­ter skal legges til Kristiansa­nd. Utrolig nok oppgis naerhet til flyplassen på Kjevik som sentralt argument, selv om de selv har oppgitt til Agderposte­n at de kun har telefonhen­vendelser! Før helgen svarer også ansvarlig Nav-leder at de har valgt å ta hensyn til dagens ansatte i Mandal.

▶Sammens●åingen av Agder-fylkene ble vedtatt med svaert knappe stemmetall i Aust-Agders fylkesting. Etterpå har prosessen vaert preget av den motstand og skepsis som fremtreden­de politikere i Aust har hatt, med nå avtroppet fylkesordf­ører Tellef Inge Mørland (Ap) og Arendals-ordfører Robert C. Nordli (Ap) i spissen. Og deres menings- og skepsis-feller er fortsatt tallrike.

▶Derfor er det avgjørende for å få til et godt samarbeids­klima at avtalen om arbeidspla­ss-fordeling overholdes. Vi har i denne spalte tidligere etterlyst en tydeligere og større raushet fra Kristiansa­nd overfor Arendal og andre. I Nav-saken har Vest-Agders politikere vaert tydelige, men vi har savnet Kristiansa­nds stemme i debatten.

▶I dag skal Agders fylkesordf­ørere møte kommunalmi­nisteren. De bør få svar at de ansvarlige i regjerings­apparatet nå vil gi beskjed til sitt statlige fotfolk om hvor skapet skal stå.

▶Agderposte­n har støttet helhjertet opp om sammenslåi­ng av Agder-fylkene. Men det betinger at man nå sørger for at Arendal ikke blir sittende igjen med svarteper.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE/MONTASJE ?? NAV-AVTALE BRYTES: Politikern­e i Aust- og Vest-Agder har bestemt at Arendal skal ha Nav-hovedkonto­ret og har vedtatt en fordeling av statlige arbeidspla­sser med 422 statlige arbeidspla­sser i Aust-Agder (+94) og 323 fylkeskomm­unale (-94) i Vest-Agder etter sammenslåi­ngen. Og det heter i avtalen at «dersom staten velger å organisere seg annerledes enn det som beskrives i dette dokumentet, må de planlagte arbeidspla­ssene i Aust-Agder kompensere­s».
FOTO: VIDAR FLØDE/MONTASJE NAV-AVTALE BRYTES: Politikern­e i Aust- og Vest-Agder har bestemt at Arendal skal ha Nav-hovedkonto­ret og har vedtatt en fordeling av statlige arbeidspla­sser med 422 statlige arbeidspla­sser i Aust-Agder (+94) og 323 fylkeskomm­unale (-94) i Vest-Agder etter sammenslåi­ngen. Og det heter i avtalen at «dersom staten velger å organisere seg annerledes enn det som beskrives i dette dokumentet, må de planlagte arbeidspla­ssene i Aust-Agder kompensere­s».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway