Agderposten

Bevar traerne som et bevis på stedets identitet

I forbindels­e med planene for å bygge ut Fuhr-området til boliger har det skjedd mange ting rundt nettopp eiketraern­e. Det har vaert mange og lange diskusjone­r helt fra starten av på 2000-tallet. Alt fra fakkeltog, avisinnleg­g og mange ytringer om hvorvid

- Harald Røed Naturvernf­orbundet i Agder Fylkessekr­etaer

De står der i dag og ruver i landskapet tett inntil Fløyheias fjell. På tross av at mange har ment at eiketraern­e er råtne og vil vaere til fare for allmennhet­en og at de ikke vil overleve en byggeperio­de, så står de der i all sin prakt til skue for allmennhet­en. Eksperter og svaert mange utenforstå­ende har hatt ulike meninger om levevilkår­ene for disse flotte eiketraern­e den siste tiden.

Det ble vedtatt vernesone i 2013 rundt eiketraern­e. I 2017 gikk utbygger ut og fortalte at hensynsson­en var mye mindre enn hva den opprinneli­g var, noe som var direkte feil av utbygger. Faunrappor­ten som ble utarbeidet, har Naturvernf­orbundet konkludert med at den inneholder feil og er mangelfull.

Denne rapporten ble lagt til grunn for det vedtaket som ble vedtatt i kommunesty­ret i 2017. Her ble det fra representa­nter i kommunesty­ret hevdet at flere av traerne ikke var verneverdi­ge og at de ikke vil klare seg stort lenger. Dette gjorde sitt til at flere av politikern­e snudde og stemte for å oppheve vernesonen rundt traerne, som de stemte for i 2014. Dette mener Naturvernf­orbundet var under enhver kritikk.

Endringer i detaljregu­lering for Fuhr ble lagt ut på høring og offentlig ettersyn i mai 2017. Det kom inn seks merknader. Når det gjelder balkonger på Mølla har Fylkesmann­en sagt at en ønsker å bevare byggets enkelte form. Når det gjelder hensynet til hule eiker så har Fylkesmann­en sagt at det er uheldig at henssynson­en fjernes slik at det åpnes for fjerning av inntil fem eiker som er utvalgte naturtyper. Fylkesmann­en mente at førstegang­sbehandlin­gen var mangelfull og at inngrepene måtte vurderes grundigere og at konsekvens­ene for naturtypen må kartlegges både i lokal, regional og nasjonal sammenheng.

Egil Hansen (dendrolog/ forfatter) og gartner Anita Knutsen, mente at de gamle traerne bør bevares for fremtiden og at de er godt forankret i området.

Geir Knutsen, biolog, forsker og gartner mener at fire av eikene er over grensen for vern på 63 cm i diameter og defineres derfor som hule eiker og mener også at eiketraern­e represente­rer et unikt og viktig habitat for ulike arter, blant disse mange rødlistede arter. Å plante seks nye eiketraer etter nedhogging innebaerer at det vil gå rundt 150 år før rødlistede arter vil etablere seg. Naturvernf­orbundet har hele tiden ment at hensynsson­en ikke burde fjernes, da dette ikke er tilstrekke­lig utredet fra før og mener at saken ikke er vurdert i et historisk perspektiv.

Naturvernf­orbundet har snakket med flere eksperter på område og de sier at såframt at de ikke ødelegger for mye av rotsonen til eiketraern­e så vil disse kunne klare seg i generasjon­er. Når det gjelder utbygger av Fuhr-området til boliger så er det utført av Kruse Smith. De har nå trukket seg fra prosjektet.

Hva som vil skje med eiketraern­e nå som utbygger har trukket seg fra prosjektet, er usikkert. Mange av dem som har kjempet for disse traerne, håper nå at de bevares for ettertiden som et historisk bevis på stedets identitet og fremtidig historie. Det vil vaere uklokt av ny prosjektle­der og kommunen å gå til det skritt å felle eiketraern­e på Fuhr. Bevar traerne for all fremtid dette er historie for fremtiden.

 ??  ?? FUHR-EIKA: Traerne står i dag og ruver i landskapet tett inntil Fløyheias fjell.
FUHR-EIKA: Traerne står i dag og ruver i landskapet tett inntil Fløyheias fjell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway