Agderposten

Belønn ansatte som påpeker avvik

Jeg synes det er bra at Agderposte­n setter fokus på kvalitet i den kommunale helsetjene­sten. Men de bør klare å definere noen begreper som er avgjørende i saken før de skriver.

- Knut Tveiten Pensjonist­partiet Arendal

Margarete stiftelsen er eget boende, egen leilighet med hjemmesyke­pleie. Det er ikke et sykehjem. Dette er viktig å ha med seg for å kunne løse utfordring­er knyttet til slike boformer for eldre. Er det slik at begreper er krevende å forstå? Tror pårørende og eldre som får brev fra kommunen at når de får plass på Margaretes­tiftelsen at de skal komme på et sykehjem?

Er det helt klart at det er en leilighet på lik linje som alle andre leilighete­r?

Kanskje kommunen må ta ansvar å presisere overfor pårørende og pasienter hva slag boende og hvilke tilbud de får.

De ansatte i hjemmesyke­pleien må si fra om de får brev fra rådmann at det skal skjaeres ned på stell og hygiene. Avvik på kvalitet i helsevesen­et må rapportere­s nøye. Dette er noe politikere må informeres om, og jeg forventer at det gjøres i komite for helse og omsorg. Når det gjelder varsling i kommunen så har jeg erfart at mange ansatte synes det vanskelig å varsle, de er redde for represalie­r og negativ kritikk. Ansatte har kontaktet meg i noen saker, der jeg mener at de med stolthet burde skrive avvik eller varsle om kritikkver­dige forhold. Ansatte i Arendal kommune må erfare at det å skrive avvik er et viktig signal som en kommune er helt avhengig av, det skal vaere en belønning til de ansatte som påpeker forhold som ikke er bra i et avvik. Når ikke avvik frem så er en varsling helt nødvendig og riktig. Jeg har sagt noe om dette som politiker og blitt beskylt for å opptre som tillitsval­gt for ansatte og ikke som folkevalgt. Ansatte som står frem med avvik og varslinger skal få støtte, det skal ikke følges av represalie­r.

Så til slutt så håper jeg det går å få til en kafe/kantine på Margaretes­tiftelsen, det vil bety mye for de boende der.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway