Agderposten

Tror bankene vil tå le en smell

Banker må følge flere regler og ha mer penger i hvelvet nå enn da finanskris­en rammet for ti år siden.

- ▶ Gunnhild Hokholt Bjerve, NTB

– Norge var relativt godt rustet den gangen, og vi er enda bedre rustet nå. Både banker og kredittins­titusjoner er mer solide og har større egenkapita­l, sier professor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøy­skole (NHH).

For ti år siden kollapset det internasjo­nale finanssyst­emet, i kjølvannet av at amerikansk­e Lehman Brothers gikk konkurs. Finanskris­en førte i neste omgang til en kraftig økonomisk nedtur.

Grytten påpeker at norske banker ikke opplevde noen soliditets­krise, det vil si at de var i stand til å tåle de begrensede tapene de fikk. Siden den gang at det er stilt strengere krav til bankene.

– Også internasjo­nalt er man bedre rustet. Man har tatt grep og har større kontroll over finansinst­itusjoner, med økte krav til egenkapita­l og bedre tilsyn. Det er en vesentlig forskjell, sier Grytten.

Bank uten egenkapita­l

Før finanskris­en smalt kunne det se ut som man naermest kunne drive bank uten å ha egenkapita­l, påpeker analysesje­f Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets.

– Man fant ut at det var en svaert dårlig idé, konstatere­r han.

I tillegg til økt egenkapita­l stiller norske myndighete­r krav til at bankene ikke skal vaere avhengig av å låne i markedet, men kunne holde det gående et års tid selv om det ikke er penger å hente.

Norske myndighete­r har også forbudt såkalte strukturer­te eller sammensatt­e spareprodu­kter, som var en årsak til krisen. Også internasjo­nalt er det blitt strengere krav til hva slags produkter finansinst­itusjonene kan tilby.

For mange regler?

Ringholm sier det er bedre kontroll, men mener det kan vaere grunn til å se på om noen regler kan ryddes av veien.

– Banker var underregul­ert i Europa og USA før finanskris­en, men nå er pendelen gått for langt den andre veien. Det fins ikke noe levende menneske som har oversikt over alle reglene, sier Ringholm til NTB.

I USA, Tyskland og flere andre land spyttet staten inn store pengesumme­r for å støtte opp de vaklende bankene. Finanskris­en ble dyr for skattebeta­lerne.

Grytten påpeker for øvrig at Norge er bedre stilt enn mange andre land om det skulle komme en finanskris­e.

– Vi har instrument­er til å løse det. Vi har en søkkrik stat med et digert oljefond, påpeker han.

SSB-forsker Thomas von Brasch sier seg enig i at Norge er heldige som har penger i bakhånd, men advarer:

– Dersom vi skulle få en ny finanskris­e og aksjekurse­ne skulle falle internasjo­nalt, vil verdien av oljefondet falle. Det vil legge press på finanspoli­tikken.

 ??  ?? STØRRE EGENKAPITA­L: Bankene har flere penger i bakhånd nå enn før. Finanskris­en førte til at myndighete­ne stilte kravtil større egenkapita­l i finansinst­itusjonene.
STØRRE EGENKAPITA­L: Bankene har flere penger i bakhånd nå enn før. Finanskris­en førte til at myndighete­ne stilte kravtil større egenkapita­l i finansinst­itusjonene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway