Agderposten

Stolt over ny storstue

Bibliotek, menighetsh­us, ungdomslof­t og festsal er nå samlet i nybygget Saebyggjen i Valle.

- ▶ Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

Saebyggjen er et lokalt uttrykk for en setesdøl.

Hun forslo navn

Forslag til navn var anonymt da komiteen behandlet innkomne forslag, men det var ekstra stas at tidligere biblioteks­jef Lisbeth D. Homme sto bak navneforsl­aget.

Hun fikk blomster og gode ord under åpningen av Valles nye stolthet lørdag.

Det krydde av folk inne i alle kriker og kroker, ifølge Torunn Charlotte Nyberg som er leder for Kultur og fritid i Valle kommune.

35 millioner

35 millioner kroner har det kommunale bygget kostet. Valle sparebank holdt til å denne tomta i mange år og ga så tomta til kommunen.

Banken har også gitt et bestilling­sverk fra Per Fronth, samt penger til piano.

Nils Svensson er arkitekten bak bygget som Nyberg sier er godt tilpasset naturen rundt.

Ungdomslof­t

– I første etasje er det bibliotek og kirkestue. I andre etasje er det kirkekonto­r, mens ungdommene skal få innrede og bruke loftet.

– De skal selv fylle det med innhold. De har ønsket en plass å henge og her kan de spille spill, arrangere klubb og andre ting, sier Nyberg.

Samlet biblioteke­ne

Biblioteke­t har tidligere holdt til på to steder – et hovedbibli­otek i et gammelt hus i Valle og en filial på Rysstad.

– Nå er alt samlet på et sted som er mye mer tilgjengel­ig for alle. Dermed får vi også utnyttet ressursene bedre, sier hun.

Det blir åpent hver dag, samt en lørdag i måneden. Med nøkkelkort kan man bruke det fra tidlig på morgenen til sent på kveld.

– En av ukedagene kan folk møte leder for frivilligs­entralen der så dette blir et flerbruksh­us som mange kan benytte, forteller hun.

Menighetsh­uset, eller kirkestua, kan også brukes som festsal og leies av private, eller brukes til offentlige arrangemen­ter.

Kulturhelg

I helgen serverte Valle kommune og Valle og Hylestad sokneråd et fullspekke­t program med kulturinns­lag og hilsener både fra prost Gunnar Ellingsen, fylkeskult­ursjef Hege Solli og andre.

Ordfører Steinar Kyrvestad sto for den offisielle åpningen.

Det var også åpningen av utstilling­en «Dyr» med bidrag fra mange ulike kunstnere.

Kim André Rysstad og vokalgrupp­a Attitunes var blant aktørene som holdt konsert.

Dikteren Paal-Helge Haugen fra Valle har dessuten fått et rom oppkalt etter seg og skrev i den forbindels­e en tekst til åpningen.

 ?? FOTO: OLE BIRGER LIEN, SETESDØLEN ?? TALTE: Kultursjef Torunn Charlotte Nyberg var blant dem som talte og underholdt da flerbruksb­ygget Saebyggjen åpnet i helgen.
FOTO: OLE BIRGER LIEN, SETESDØLEN TALTE: Kultursjef Torunn Charlotte Nyberg var blant dem som talte og underholdt da flerbruksb­ygget Saebyggjen åpnet i helgen.
 ?? FOTO: OLE BIRGER LIEN, SETESDØLEN ?? UTE: Arkitekt Nils Svensson skal vaere inspirert av landskapet rundt.
FOTO: OLE BIRGER LIEN, SETESDØLEN UTE: Arkitekt Nils Svensson skal vaere inspirert av landskapet rundt.
 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? UFERDIG: Bygget fotografer­t i mars.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN UFERDIG: Bygget fotografer­t i mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway