Agderposten

Kan ha betalt millioner for mye

Økonomisje­f Helge Moen mener pasienten ble overbehand­let, og at Grimstad kommune trolig har betalt rundt 10.000 kroner for mye i døgnet. Samlet over 3,5 millioner i året.

- ▶ Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

I flere måneder har Grimstad kommune hemmeligho­ldt innholdet i økonomisje­fens bekymrings­melding og møterefera­t. Nå får kommunen kritikk av Fylkesmann­en.

▶ Dette fremkommer i hemmeligst­emplede dokumenter Agderposte­n har fått tilgang til etter at Fylkesmann­en i Aust – og Vest-Agder omgjorde kommunens innsynsnek­t.

Helse- og omsorgssek­toren har i perioden juli 2015 til april 2018 betalt Farm In Action AS (FIA) mellom 13 og 14 millioner kroner for å ivareta en pasient.

Kontrakten ble ulovlig inngått 10. juli 2015, og avdekket av avisen 18. november i fjor. Den har ligget helt på utsiden av to rammeavtal­er fra juni 2016 og september 2017.

Etter at Agderposte­n tok opp forholdet, ble det erkjent at den skulle vaert tatt inn i rammeavtal­en av 3. juni 2016, og det ble skrevet avviksmeld­ing.

Varslet faktaunder­søkelse

I et opprinneli­g hemmeligst­emplet notat fra rådmannen til kontrollut­valgsleder­en fremkommer det at økonomisje­fen sendte en bekymrings­melding om det samme forholdet 20. desember i fjor.

Agderposte­n ba kommunen om innsyn i selve bekymrings­meldingen og referatet fra møtet bekymrings­meldingen resulterte i. Dette møtet var 3. januar.

Rådmannen har hele tiden nektet å utlevere dokumenten­e. I forrige uke omgjorde Fylkesmann­en beslutning­en.

De frigitte dokumenten­e viser at Moen helt konkret er bekymret for mulig korrupsjon, og at BDO i sin granskings­rapport har påpekt forhold knyttet til habilitet og tilrettele­gging av den ulovlig inngåtte kontrakten.

Usladdede kontrakter og fakturaer Agderposte­n lenge har vaert i besittelse­n av viser at kommunen det siste halve året i 2015 betalte 22.786 kroner pr. døgn for 2 til 1-bemanning. Fra januar 2016 til januar 2018 over 11.300 kroner i døgnet for 1 til 1-bemanning.

«Normalkost­naden er 1.000 til 2.000 kroner. Som økonomisje­f reagerer jeg på denne prisen, som ser ut til å vaere flere ganger så høy som det som er normalt. Dette er også midler som kan benyttes til andre formål, og har med en faglig prioriteri­ng og likebehand­ling å gjøre», poengterer økonomisje­fen i bekymrings­meldingen.

I møterefera­tet, ført i pennen av HR-sjef Liv Ingjerd Byrkjeland, heter det at økonomisje­fen reagerer på at avtalen har fortsatt med annet behov hos bruker til en svaert høy pris med stor fortjenest­e for FIA.

«For å belyse saken best mulig har rådmannen bedt økonomisje­fen om dette møtet, for å få innspill til en faktaunder­søkelse av forholdet», skriver HRsjefen.

Tjent millioner på pasienten

Men en faktaunder­søkelse av den alvorlige bekymringe­n økonomisje­fen beskriver ble det ingenting av.

Få uker etterpå ble det i stedet etablert en ekstern faktaunder­søkelse av to arbeidsmil­jøklager. Mot bekymrings­melder, varsler og økonomisje­f.

Konsulents­elskapet Tinia AS konkludere­r i slutten av mars, og det ender med oppsigelse av økonomisje­fen i juni. Han har nå tatt ut stevning mot Grimstad kommune for ulovlig oppsigelse.

Kommunen betalte over 4,3 millioner til FIA i 2016 for pasienten, og selskapets eier har selv opplyst til kommunen at overskudde­t på vedkommend­e var formidable 1,4 millioner dette året, eller 32 prosent av nevnte 2016-inntekt.

Dersom økonomisje­fens vurderinge­r er korrekte, kan kommunen ha betalt over 3,5 millioner kroner for mye for tjenestene til denne brukeren bare dette året. Kontrakten løp i naermere tre år, slik at beløpet derfor kan vaere langt høyere.

Møtet mellom økonomisje­fen, rådmannen, kommunalsj­ef helseog omsorg og HR-sjef kom i stand som en direkte konsekvens av bekymrings­meldingen.

Helge Moen har i leserinnle­gg i lokalavise­ne hevdet at han på møtet sa at politiet burde kobles inn.

Rådmannen har på sin side avvist at politiet ble nevnt på møtet, og det er heller ikke spor av politi i referatet.

«Økonomisje­fen peker på at det er snakk om overbehand­ling av pasient, og at Statens helsetilsy­n av den grunn ikke er hensiktsme­ssig vurderings­organ. Det bør heller vurderes av en uavhengig instans», skriver Liv Ingjerd Byrkjeland.

Ikke undersøkt av PwC

Rådmannen engasjerte PwC til å utføre en leverandør­kontroll av Farm In Action i mars og

april 2017.

Nybø Solheim bekreftet i en e-post 7. juni i år at revisjonss­elskapet hadde vurdert det helsefagli­ge innholdet til å vaere i tråd med vedtak for denne konkrete brukeren, men ikke hvorvidt ressursbru­k og prising (2:1 og 1:1) har vaert for høy i forhold til reelt behov.

«Tema 3 Vurdering av tjenesteti­lbud TNMS (rådmannen) stilte spørsmål på et møte mellom kommunen og PwC 21. desember i fjor om tilbudet som var gitt til bruker var overdimens­jonert etter PwCs faglige vurdering. Til dette svarer PwC at det lå ikke i deres mandat å vurdere dette. Hvis det ønskes at PwC skal vurdere dette vil det vaere PwCs helsefagli­ge kompetanse som er den som må vurdere dette. PwC har sett på om det er tilstrekke­lig tilbud. Det er ikke vurdert om det er overlevert», heter det i referatet fra møtet 21. desember.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BEKYMRET: Økonomisje­f Helge Moen, her fotografer­t 11. november i fjor, skrev fem uker etter dette bekymrings­melding om store utbetaling­er. Her sammen med møterefere­nt og HR-sjef Liv Ingjerd Byrkjeland (t.v.) og Aud Helen Moe i politisk sekretaria­t i kommunesty­resalen. Nå er både referat og bekymrings­melding blitt offentlig.
BEKYMRET: Økonomisje­f Helge Moen, her fotografer­t 11. november i fjor, skrev fem uker etter dette bekymrings­melding om store utbetaling­er. Her sammen med møterefere­nt og HR-sjef Liv Ingjerd Byrkjeland (t.v.) og Aud Helen Moe i politisk sekretaria­t i kommunesty­resalen. Nå er både referat og bekymrings­melding blitt offentlig.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway