Agderposten

Fortviler over døde sel

En stadig økende selbestand skaper også problemer for fiskerne som får dem i garnene. Og det finnes ikke noe apparat som kan ta hånd om døde sel.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

▶ Fiskerne i Risør får stadig mer sel i garn og redskap, i takt med at selbestand­en trolig øker.

– Viltnemnda får stadig henvendels­er fra fiskere som er fortvilet over sel som kommer inn i garn og setter seg fast i redskap. Det er ikke greit, sier Lars Ole Røed, leder i viltnemnda til Agderposte­n.

Han er også overgitt over dette, og sier som han sa til AustAgder Blad som først skrev om saken, at viltnemnda ikke lenger kan ta hånd om døde sel som ikke er til sjenanse for allmennhet­en.

– På land er dette med døde dyr greit regulert. Vi bli varslet direkte eller via politiet, og vi har gode rutiner og faste retningsli­njer for fallviltgr­uppa, sier han.

Men det er Fiskeridir­ektoratet som han ansvaret for det som skjer på sjøen. Og der har det ifølge Røed ikke vaert samme responsen og samarbeide­t som han synes fungerer så greit på land.

40 døde sel på en måned

Hver uke får han henvendels­er fra fiskere som finner døde sel i redskapene. En Risør-fisker fikk i løpet av en måned 40 døde sel i garnene.

– Dette må faktisk myndighete­ne gjøre noe med, sier Røed, som forteller at han har sendt e-post til direktorat­et, men foreløpig ikke har fått svar derfra.

Det er desstun ikke bare enkelt for fiskerne å melde ifra, forteller fisker Yngvar Aanonsen til Aust-Agder Blad.

– De er redde for at de gjør noe galt når de dumper død sel som har gått i redskapen, sier han.

Røed sier det samme. Fiskerne er redde for at det skal komme myndighete­ne for øret hvem som har fått død sel. Fiskerne frykter for å sitte igjen med ansvaret. Selv råder han fiskerne til å stikke hull på selen og la den synke til bunns.

Til lokalavisa forteller han at han i helga fikk telefon fra politiet som trengte hjelp av viltnemnda til å fjerne en sel som ble funnet i vannkanten av en hytteeier.

– Jeg ga klar beskjed til politiet at de ikke trenger å ringe viltnemnda flere ganger når det gjelder sel. Jeg vil ikke ha noe mer med sel å gjøre, sier han.

Til Agderposte­n presiserer han at de selvsagt tar hånd om sel som ligger på plasser der det ferdes mye folk.

I Tvedestran­d sier Røeds kollega i viltnemnda, Kåre Sander Nilsen, at han kun har fått henvendels­e om sel et par -tre ganger.

Da har han varslet naturoppsy­net som har tatt hånd om dem. Han legger til at det er faerre yrkesfiske­re i Tvedestran­d enn i Risør, og dermed trolig mindre sel som går i fiskeredsk­apen, selv om det trolig er et betydelig antall sel der også.

Voldsom økning i bestanden

Både Røed og Aanonsen forteller om en voldsom økning i selbestand­en.

– Mens jeg prater med deg står jeg og ser utover Sørfjorden og ser 12 sel på et skjaer der ute, sier Røed i telefonen.

Det var først for 20 år siden selen dukket opp i skjaergård­en. Nå forteller Aanonsen at han ofte teller både 20 og 30 sel når han er ute og fisker. Han forteller om ruser som er bitt i stykket av sel. All fisken han tar, må sjekkes for bitemerker.

– Det er ganske mye av fangsten som ikke kan brukes til mat på grunn av at selen har vaet på fisken først, sier han til AAB.

Han mener myndighete­ne mest innfører restriksjo­ner og forbud. Det siste han reagerer på nå, er forslaget om forbud mot torskefisk­e fra Telemark og østover.

De ville gjerne bidratt til å samle inn en oversikt over selbestand­en, og de kan gi en oversikt over mageinnhol­d for å sjekke hva selen spiser. men mener at de har fått svaert lite respons på dette også.

Selen er fredet, men det kan gjøres unntak og tillates jakt på sel, dersom selen gjør skade på fiskeredsk­apen eller oppdrettsa­nlegg.

 ??  ?? SEL TIL BESVAER: I Risør får fiskerne så mye sel i redskapen at det utgjør et stort problem. Det ser heller ikke ut som noen har ansvar for å fjerne den døde selen.
SEL TIL BESVAER: I Risør får fiskerne så mye sel i redskapen at det utgjør et stort problem. Det ser heller ikke ut som noen har ansvar for å fjerne den døde selen.
 ??  ?? YNGVAR AANONSEN
YNGVAR AANONSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway