Agderposten

Får advokathje­lp til forhandlin­gene

Kraftinves­tor Einar Aas (47) har engasjert advokater for å håndtere milliardkr­avet til oppgjørsse­ntralen ved Nasdaq-børsen.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

▶ Dette opplyser Nasdaq-talsmann David Augustsson til Agderposte­n.

– Nasdaq Clearing har hatt et møte med Einar Aas og hans advokater, der formålet er å få tilbake de 114 millioner euroene som mislighets­fondet tapte i forrige uke, sier Augustsson til Agderposte­n.

Det er foreløpig ikke kjent hvilket advokatkon­tor Aas har søkt hjelp hos.

Grimstad-investoren har selv antydet at akkord eller personlig konkurs kan bli utgangen på kollapsen han opplevde mandag 10. september.

Kritiserte Nasdaq

Han sitter på betydelige verdier både privat og i investerin­gsselskape­t sitt Toppen Invest AS, og forsøker nå å forhandle seg frem til en løsning med kreditoren som altså represente­rer de andre medlemmene ved Nasdaqbørs­en. – Akkurat nå har vi ingen ytterliger­e kommentare­r, men vi kommer til å fortsette å kommuniser­e om dette når vi har nye oppdaterin­ger, sier Nasdaqtals­mannen.

Nasdaq-børsen har måttet tåle kritikk for at de ikke maktet å stoppe Aas før det var for sent.

Finansprof­essor Thore Johnsen sa til Dagens Naeringsli­v lørdag at Aas-kollapsen ikke skal kunne skje.

– Børsen skal ikke tillate at noen blir så store at de ikke klarer å komme seg ut i tide, sa finansprof­essoren blant annet.

Einar Aas overførte sine siste likvide midler, 350 millioner kroner, den skjebnesva­ngre mandagen, men selv et så enormt beløp var ikke nok.

Posisjonen hans var likevel over 1 milliard i minus, og tirsdag morgen erklaerte oppgjørsse­ntralen Nasdaq Clearing at han var i mislighold.

Mislighets­fondet rekapitali­sert

Om kvelden onsdag 13. september ble portefølje­n tvangssolg­t etter en lukket budrunde mellom fire utplukkede aktører, og de øvrige 165 medlemmene måtte deretter dekke inn milliardta­pet.

Mandag ettermidda­g denne uken var 100 prosent av mislighets­fondet rekapitali­sert, etter at medlemmene hadde innbetalt 107 millioner euro.

Det ble tidlig tirsdag hevdet at tyske Uniper hadde kjøpt posisjonen til Aas, men det ble senere på dagen avvist av selskapet.

Et gigantisk veddemål på prisdiffer­ansen mellom tysk og nordisk kraft ble traderens bane.

I stedet for å minske økte prisgapet til historisk store forskjelle­r, og felte den mediesky og genierklae­rte investoren fra Naxbie i Grimstad. ▶

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX ?? MILLIARDTA­P: Krafttrade­r Einar Aas tapte milliardbe­løp på risikofylt spekulasjo­n i kraftmarke­det. I juli endret Finanstils­ynet grensen for hvor store andeler enkeltaktø­rer kan sitte med i markedet.
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX MILLIARDTA­P: Krafttrade­r Einar Aas tapte milliardbe­løp på risikofylt spekulasjo­n i kraftmarke­det. I juli endret Finanstils­ynet grensen for hvor store andeler enkeltaktø­rer kan sitte med i markedet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway