Agderposten

Støre lufter forslag om ekstra ferieuke

Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre vil gi familiene et velferdslø­ft og mener ideen om en ekstra ferieuke for foreldre er interessan­t.

- ▶POLITIKK

Støre hentet fram forslaget fra sin sosialdemo­kratiske partileder­kollega Stefan Löfven da han talte til sitt partis landsstyre i Oslo tirsdag.

– Det er den typen sterkere fellesskap­sløsninger som koster. Men det er jo derfor vi mener at de som har mest, bør betale noe mer i skatt. Vi vet jo at dette er investerin­ger som betaler seg over tid, sa Støre.

Arbeiderpa­rtiet har satt ned flere utvalg som skal foreslå ny politikk. Utvalget som jobber med oppvekstpo­litikk, presentere­r sine forslag etter jul.

Ap-lederen understrek­er at han ikke har konkludert på om partiet bør gå inn for en ekstra ferieuke for foreldre.

-Jeg har bare sagt at det er et eksempel på sosialdemo­kratisk politikk som treffer virkelige utfordring­er for virkelige folk, sier han til NTB.

– Mer rettferdig

– Jeg tror mange av oss har erfart at ved planleggin­gsdager og ferier som ikke helt overlapper med foreldrene­s ferier, så er det et veldig stort press. Mens noen kan ta med ungene på jobben når det er planleggin­gsdag, er det mange som ikke kan det. Da er dette et veldig rettferdig opplegg.

Støre avviser utsagnet fra Høyres Torbjørn Røe Isaksen om at tiden for store velferdsre­former er over. Tvert imot mener han at det trengs et velferdslø­ft spesielt for barnefamil­ier. Støre løftet fram gratis aktivitets­skole for alle barn og en «helhetlig skoledag» hvor barn får gjort unna lekser, fotballtre­ning og korps som andre gode eksempler.

Spørsmålet er om det er mulig å få til alt.

– Jeg har sagt at det utvalget som skal se gjennom oppvekstpo­litikken vår, de må se bredt, og så må de selvsagt prioritere, og så må vi prioritere i budsjetten­e, sier han til NTB.

I talen varsler han imidlertid at Arbeiderpa­rtiet vil foreslå mellom tre og fire milliarder kroner mer til kommunene neste år enn det regjeringe­n gjør, for å finansiere tiltak rettet både mot barn og eldre.

Arbeidsliv i endring

Støre slo an en optimistis­k tone i sin tale og mener partiet har fått en ny start etter sommeren, mens regjeringe­n er svekket.

– Velkommen til landsstyre­møte i et arbeiderpa­rti som er i ferd med å komme tilbake, erklaerte han.

På møtet ble de første forslagene fra utvalgene som har jobbet med arbeidsliv og migrasjon, presentert

Støre mener det er dype forskjelle­r mellom hvordan høyresiden og Arbeiderpa­rtiet håndterer et arbeidsliv som er i endring.

– Regjeringe­ns hovedgrep for å skape jobber er store skattekutt. Vårt svar er og må vaere kompetanse, sa han og pekte spesielt på forslaget om et kompetanse­fond som gir ansatte rettighete­r til etter- og videreutda­nning gjennom arbeidsliv­et.

Støre viste også til forslagene til ny flyktning- og asylpoliti­kk som er lagt fram av Masud Gharahkhan­i, og som nå skal debatteres i partiet.

– Ukontrolle­rt innvandrin­g og dårlig integrerin­g fører til økt mistillit og høyrepopul­isme. Se på Sverige under Reinfeldt, og på Tyskland etter flyktningk­risen. Kontroller­t innvandrin­g og god integrerin­g, derimot: Det gjør samfunnet mer mangfoldig på en god måte som styrker oss, sa partileder­en.

(©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? TAR EN SVENSK EN: Partileder Jonas Gahr Støre holder innledning­stalen på Arbeiderpa­rtiets landsstyre­møte tirsdag. Nå tar han frem en kopi av partileder­kollega Stefan Løfvens (innfelt) løfte i den svenske valgkampin­nspurten.
FOTO: NTB SCANPIX TAR EN SVENSK EN: Partileder Jonas Gahr Støre holder innledning­stalen på Arbeiderpa­rtiets landsstyre­møte tirsdag. Nå tar han frem en kopi av partileder­kollega Stefan Løfvens (innfelt) løfte i den svenske valgkampin­nspurten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway