Agderposten

NHO frykter følgene av

NHO frykter det siste tollutspil­let fra USAs president Donald Trump skal ramme både verdensøko­nomien og norske bedrifter hardt.

- Kristian Skårdalsmo, NTB

– Selv om dette var ventet og varslet, represente­rer det en svaert alvorlig opptrappin­g av handelskri­gen, sier direktør Tore Myhre i NHOs internasjo­nale avdeling til NTB.

– Vi ser på dette med stor bekymring, fordi Norge, som er en liten og åpen økonomi, er svaert avhengig av handel. Norske bedrifter vil fort kunne blir rammet, sammen med resten av verdensøko­nomien, hvis denne handelskri­gen utvikler seg, konstatere­r han.

Ti prosent toll

Trump varslet mandag ti prosent toll på import av kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar fra og med neste uke.

– Det betyr at varene blir dyrere, veksten kan bremse og bedriftene kan bli mer skeptiske til å foreta nye investerin­ger. Det innebaerer dessuten at de varekjeden­e vi har, blir brutt opp, fremholder Myhre.

– Det kan ramme norsk økonomi i stort, dersom det blir mindre handel og lavere vekst. Det kan også direkte ramme bedrifter som selger sine varer eller tjenester inn i globale verdikjede­r, understrek­er NHOdirektø­ren.

– Skummelt spill

Kina varslet tirsdag mottiltak mot Trumps nye toll. Myhre oppfordrer norske bedrifter til å følge godt med både i finansmark­edene og realøkonom­ien, men minner om at usikkerhet er det verste bedrifter vet.

– Vi håper dette ikke vil bli langvarig og at Trump når han ser at dette får økonomiske konsekvens­er, vil vaere interesser­t i å få en løsning som normaliser­er situasjone­n.

Men det er uklart hva Trump ønsker, mener seniorfors­ker Arne Melchior ved NUPI. Han peker på at konflikten etter hvert vil gi dyrere forbruksva­rer og ramme amerikansk­e bedrifter ved at innsatsvar­er blir dyrere.

– Det er et skummelt spill at man bare trapper opp konflikten, uten å ha klare løsninger, sier han.

– Dette er ytterliger­e et skritt som rammer globale verdikjede­r. Det betyr at norske skip som frakter varer fra Kina, får mindre frakt. Den store saken i høst vil vaere biler, som er en viktig sektor i verdensøko­nomien. Hvis de gjør alvor av trusselen om toll på biler, fyrer de av en kraftig, ny rakett.

Melchior understrek­er at USAs bekymring for patentrett­igheter er legitim.

– Men selv om du justerer det, vil USA ha et stort handelsund­erskudd med Kina, sier han.

Kutter vekst

DNB Markets har i sine økonomiske prognoser lagt inn at Trump kommer til å innføre 25 prosent toll på all import fra Kina, og at kineserne svarer med samme mynt.

– Dette tok ned veksten i amerikansk økonomi med omkring 1 prosent i løpet av 2019 og 2020. Det tok også ned kinesisk vekst med 1,5 prosent i samme periode, sier DNB Markets’ seniorøkon­om Knut Magnussen.

Han peker på at handelskri­gen derfor ikke vil gi noen bråstopp i veksten, men minner om at virkningen­e kommer langsomt i form av lavere eksport, sviktende investerin­ger og høyere priser. At finansmark­edene foreløpig ikke har reagert veldig negativt på handelskri­gen, forklarer analytiker­en slik:

– Vi tror aksjemarke­dene hadde gått enda mer opp hvis ikke denne handelspro­sessen hadde kommet i år. Lønnsomhet­en i USA har vaert veldig høy, og bedriftene har også fått hjelp fra lavere skatter. ▶

 ??  ?? ØKER TOLLEN: USAs president Donald Trump varsler nye tollsatser på en rekke varer landet importerer fra Kina, som
ØKER TOLLEN: USAs president Donald Trump varsler nye tollsatser på en rekke varer landet importerer fra Kina, som
 ??  ?? RAMMES: Norske bedrifter kan rammes, frykter Tore Myhre i NHO.
RAMMES: Norske bedrifter kan rammes, frykter Tore Myhre i NHO.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway