Agderposten

Bør de mest kontrovers­ielle nektes en talerstol? Hvem skal ut?

- Enig? Uenig? Diskuter på: agderposte­n.no

▶Begrensnin­g av ytringsfri­het har hatt mange vikarieren­de begrunnels­er og fått ulike betegnelse­r opp igjennom historien. I dag sier noen «no-platformin­g» når de mener sensur. Begrunnels­en ligger i at de etablerte medier, samt arrangører av debatter, seminarer og konferanse­r ikke bør gi personer med kontrovers­ielle og ekstreme holdninger en plattform. Skal vi dermed for eksempel nekte Demokraten­es Vidar Kleppe å komme til orde fordi mange mener han ofte uttaler seg på en måte som kan virke stigmatise­rende? Og skal klimaskept­ikeren, fysikeren og Tvedestran­ds-mannen Stein Bergsmarks leserinnle­gg havne i søppelbøtt­en på grunn av et svaert kontrovers­ielt innhold?

▶Ekstremism­eforsker Lars Gule synes tydeligvis at en innsnevrin­g av frie ytringer, har noe for seg. Gule mener, ifølge fagbladet Journalist­en, at for eksempel NRKs Dagsnytt atten bør nekte «rasister, konspirasj­onsteoreti­kere og klimaforne­ktere» å diskutere med «seriøse forskere og samfunnsak­tører». ▶Ikke overrasken­de er slike tanker velkomne hos MDG-politiker Eivind Traedal fra Tvedestran­d. Han belaerer oss via avisen Klassekamp­en: «Dette handler om hvilke signaler man sender ved å invitere ytterliggå­ende personer til å snakke. Hvilke sosiale sanksjoner bruker vi mot dem som er ute etter å skape et bedritent ordskifte for minoritets­stemmer?» Her tenker Traedal også på venstreori­enterte Klassekamp­en, som har fått mye pepper fra sine egne fordi avisen under Arendalsuk­a tillot seg å invitere redaktør Helge Lurås fra innvandrin­gskritiske Resett til samtale om motstrømsm­edier.

▶ «No-platformin­g» har de siste årene vaert en trend ved universite­ter i USA, der en rekke personer erklaeres uønsket som foredragsh­oldere. NRKs USA-korrespond­ent, Anders Magnus, er en av dem som advarer. Han mener det er en farlig tendens, som kan vokse seg ukontrolle­rbart stor. Som han sier til fagbladet Journalist­en: «Det som skjer her i USA er at også ganske venstreori­enterte professore­r blir nektet adgang til universite­tet av andre venstreori­enterte grupper».

▶Vi ønsker slettes ikke å vaere et mikrofonst­ativ for enhver som måtte krype ut fra de mørkeste kroker, men mener også det er viktig å ta til motmaele mot dem som fra sin pidestall forsøker å innsnevre hvem som bør slippe til på våre plattforme­r. «No-platformin­g» kan bli en uhåndterli­g spiral, der ingen vet hvem som i neste omgang slenges ut av det gode selskap. Meninger bør først og fremst møtes med meninger, selv om noen føler seg krenket eller synes de utsettes for et debattnivå under sin verdighet.

 ?? Foto: NTB Scanpix og Agderposte­n-arkiv ?? SKAL NOEN UT?: Demokraten­es Vidar Kleppe (t.v.), Resett-redaktør Helge Lurås og klimaskept­iker Stein Bergsmark har alle blitt sterkt kritisert for utsagn og innlegg i den offentlige debatt.
Foto: NTB Scanpix og Agderposte­n-arkiv SKAL NOEN UT?: Demokraten­es Vidar Kleppe (t.v.), Resett-redaktør Helge Lurås og klimaskept­iker Stein Bergsmark har alle blitt sterkt kritisert for utsagn og innlegg i den offentlige debatt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway