Agderposten

Kommunen anlegger kunstgress­baner til millioner, mens eldre ikke får morgenstel­let

Plastgress, vannseng og mikrobølge­ovn.

- Anny Pettersen Tiller Hesnes

Som en alminnelig husmor og skattebeta­ler så vet jeg, at man ikke kan kjøpe mer enn man har penger til. Det undrer meg derfor veldig, at man i avisen i samme kommune leser om at man anlegger mange kunstgress­baner i millionkla­ssen, mens man ikke har råd til å ansette folk nok på pleiehjemm­ene, så det gjenvaeren­de personale må prioritere bort morgenstel­l, dusjing og omsorg for de gamle? Jeg er ikke i tvil om at det i Arendal bystyre sitter mange mennesker som er lei seg for dette, og som gjør sitt aller beste for å rette på det. Derfor er det enda mer forunderli­g at de samme menneskene slenger ut penger som de ikke har, på helt unødvendig­e og prestisjef­ylte prosjekter?

Det er det samme som at man skulle kjøpe en vannseng til 5-åringen, mens man ikke har penger til mat! For en tid siden var vannseng det eneste rette, selv om sunn fornuft tilsa at dette var en flopp: dyr, farlig, naturstrid­ig, uhåndterli­g – og litt komisk. Nå er vi i samme situasjon når det gjelder kunstgress. Vi legger dyre, farlige, naturstrid­ige, uhåndterli­ge plastmatte­r over fruktbar jord, og det fortoner seg i tillegg litt komisk.Det farlige er:

1. De skader som oppstår på barn og ungdommer, er mye vanskelige­re å reversere enn på vanlig gress, fordi det er en helt annen friksjon på plast enn på gress.

2. Miljøet tar ubotelig skade. Verdens oppmerksom er rettet mot dette, og kunstgress­lobbyen er tvunget inn i kampen, men de fester bare oppmerksom­heten på gummikulen­e, som ligger mellom plaststråe­ne (for å holde disse oppreist), og snakker av en merkelig grunn ikke om selve plast-matten og plast-padden (som ligger under matten). Disse 3 elementene avgir hvert år tonnevis med plast, som renner ut i jord og vann.

3. Plastgress er en mye større fremmer av resistente bakterier, MRSA og andre, enn naturgress er, fordi det ikke er en naturlig fotosyntes­e i plastgress.

4. Plast og gummi fra gamle bildekk er laget av tungmetall­er, kadmium, bly og annet – som er helseskade­lig.

Det triste er, at vi har ikke penger til « mat»! Hvorfor i allverden skal vi ha dette dyre pengesluke­t, når vi kan ha naturlig, velduftend­e, levende grønt gress til barna og de unge?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway