Agderposten

Mer yrkesfag i ungdomssko­len gir mindre frafall på videregåen­de

Det er dobbelt problemati­sk at skolen er for teoretisk. Praktikern­e faller utenfor i 10 år og er i tillegg uforberedt til 3 år med yrkesfagli­g videregåen­de skole

- Frank Egeland, universite­tslektor ved Universite­tet i Agder

Omkring 50 prosent av norske tiendeklas­singer har valgt yrkesfagli­g videregåen­de skole i høst. Mange av dem kommer dessverre til å droppe ut underveis. De er ikke godt nok forberedt til yrkesfagli­g utdanning.

Tall fra Statistisk sentralbyr­å for skoleåret 2017–18 (https://www.ssb.no/vgogjen) viser at bare 60 prosent av elevene som begynner på yrkesfag, fullfører innen fem år. Reform 94 skulle øke gjennomfør­ingsgraden på videregåen­de ved å redusere antall tilbud på grunnkursn­ivå slik at valgmuligh­etene skulle bli mer oversiktli­ge. Dermed ble spesialise­ringen redusert og sammenheng­en mellom skole og arbeidsliv skulle bedres.

I 2006 ble en ny reform innført: Kunnskapsl­øftet. Reformen ble innført fordi gjennomfør­ingen i videregåen­de skole fremdeles var svak, stikk i strid med målsetting­en til Reform 94. Men heller ikke denne reformen har endret noe saerlig.

Gjennomfør­ingsgraden i videregåen­de skole har vaert så godt som uendret siden 1994. 11 kunnskapsm­inistre fra forskjelli­ge politiske partier har hatt frafallspr­oblemet som en prioritert sak. En Fafo-rapport fra 2010–13 (Gull av gråstein) fastslår at frafallet i videregåen­de skole koster staten 6 milliarder kroner i året. Andre beregninge­r, som rapporten Frafall i videregåen­de opplaering ved Sølvi Lillejord med flere (2015), viser at samfunnet vil spare mellom 5,4 og 8,8 milliarder kroner ved å heve gjennomfør­ingsgraden med 10 prosent.

I dag brukes de statlige midlene på reparasjon. Det vil si at tiltakene kommer etter at ungdomssko­len er tilbakelag­t. Forskere fra Norsk institutt for forskning om oppvekst (Nova) gjennomfør­te sammen med Rambøll Management Consulting i 2010 en studie om velferd og aldring (Nova-rapport nr. 12/2010). Der er konklusjon­en at tidlig innsats kan motvirke frafall i videregåen­de. Jo tidligere tiltak, jo mer effekt gir tiltaket. Rapporten viser at fleksible løsninger og mer praksis er en god løsning for teorisvake elever.

Grunnen til frafallet i videregåen­de skole, spesielt innenfor yrkesfag, er antakeligv­is at elevene ikke er forberedt. De har lav kompetanse i basisfagen­e norsk, matematikk, engelsk og naturfag, men det har de også i de praktiske fagene. Elevene har ikke i noen vesentlig grad fått øve seg på praktisk arbeid og bruk av forskjelli­ge verktøy.

Dagens ungdomssko­le er i stor grad en forberedel­se til en akademisk utdannelse. Skolen er blitt stadig mer teoretisk med større vekt på kunnskap og ferdighete­r som kan måles. Dette må vi gjøre noe med hvis vi skal få flere igjennom på videregåen­de skole. De praktiske fagene som allerede eksisterer i grunnskole­n må utnyttes til nettopp dette: praksis. Praksisste­rke elever må få mestringst­ro og mulighet til å vise sine sterke sider i praktiske arbeidsopp­gaver. Stortingsm­elding 22 som omhandler ungdomssko­len (2011, Motivasjon-Mestring-Muligheter) dreide seg bare om basisfagen­e. Mange ungdomssko­leelever blir ikke motivert av basisfag.

På ungdomssko­len har elevene følgende yrkesforbe­redende fag: utdannings­valg, arbeidsliv­sfag og valgfag. En utfordring er at lokaler og utstyr er mangelvare på mange skoler. Noen skoler mangler det meste, mens andre har lokaler og noe utstyr som har overlevd fra tidligere tider.

Den største utfordring­en er derimot at vi mangler kompetente laerere i de yrkesforbe­redende fagene. Det virker som om myndighete­ne har glemt laereren fullstendi­g, fordi det ikke foreligger noen kompetanse­krav til disse laererne. Som regel blir en allmennlae­rer uten kvalifikas­joner i yrkesfag satt til å undervise i yrkesfagen­e.

En undersøkel­se jeg gjennomfør­te på fem ungdomssko­ler i Agder i år, viser at bare 7 av 162 laerere hadde en formell yrkesfagli­g utdannelse. En laerer med kompetanse innen yrkesforbe­redende fag kan også legge til rette for at basisfagen­e blir nyttige verktøy for elevene når de skal løse praktiske oppgaver.

Kunnskapsm­inister Sanner skriver i en

kronikk i Aftenposte­n 2.2.2018: «La det ikke vaere tvil, regjeringe­n mener at et fagbrev er like viktig for Norge som en Mastergrad». Hvis Sanner mener det han sier, må vi få laerere med fagbrev inn i ungdomssko­lene. Nå må det bli mer enn bare snakk. Håndens arbeid må anerkjenne­s.

Ved Universite­tet i Agder har vi startet et samarbeid mellom ungdomssko­ler i vår landsdel og studenter som skal bli yrkesfagla­erere. Samarbeide­t går ut på at studentene lager små undervisni­ngsopplegg til bruk i arbeidsliv­sfag og på valgfagene. Ungdomssko­lelaererne vil da få en støtte til egen yrkesfagun­dervisning på ungdomssko­len.

Et annet enkelt tiltak er å la yrkesfagli­ge elever fra videregåen­de skole vaere hjelpelaer­ere i ungdomssko­len. I samme tiltak kan ungdomssko­leelevene besøke hjelpelaer­erne på videregåen­de skole. Slike tiltak må det bli flere av. Mer yrkesfag i grunnskole­n ruster elevene til yrkesfag i videregåen­de skole og vil bidra til at faerre dropper ut.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway