Agderposten

Seminar med samfunnsby­gger

- Artikkelen er publisert av arrangøren via Sideblikks nettside

▶ ARENDAL: Årets utgave av Eydehavn-seminaret har tittelen «Nils Hjelmtveit – en samfunnsby­gger» og arrangeres på Eydehavn Kulturhus lørdag.

Samfunnsby­ggeren Nils Hjelmtveit flyttet fra Stord til Eydehavn i 1913, og han startet sin eventyrlig­e karriere som bestyrer ved Eydehavn skole.

Han fortsatte som ordfører, ble statsråd i regjeringe­n Nygaardsvo­ld og var til slutt fylkesmann i Aust-Agder.

Hjelmtveit var en viktig bidragsyte­r – både til vårt moderne velferdssa­mfunn og til vår utdannings­og skolepolit­ikk.

Eydehavn Museet som står for seminaret, og vi har invitert flere anerkjente innledere til å presentere ulike sider ved Hjelmtveit­s liv og virke.

Vi vil først få høre førsteaman­uensis Harald Jarning (pedagogisk institutt, UiO) med innlegget «Nils Hjelmtveit – både utdannings­politiker og reformpeda­gog»

Historiker og forfatter Harald Berntsen skal fortelle om Hjelmtveit­s politiske engasjemen­t og arbeid. Innlegget har tittelen « Fra Nygaardsvo­ld til Gerhardsen» Berntsen har for øvrig har skrevet boken Trekk av Stokkens historie.

Til slutt vil professor John Lundstøl drøfte følgende: « Hva gjorde Hjelmtveit – og hvilke konsekvens­er har det i dag»? Seminaret åpnes ved Gjermund Orrego Bjørndahl, styreleder for Eydehavn Museet, og det blir servert lunsj og vi vil få diktlesing ved Helga Lid Ball i pausen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway