Agderposten

Frikjent for voldtekt av sin egen ektefelle

Flertallet i AustAgder tingrett har frikjent mannen som sto tiltalt for å ha voldtatt sin egen ektefelle.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

▶ Norske domstoler består av en fagdommer og to legdommere.

Det var de to legdommern­e som stemte for frifinnels­en,

På den andre siden sto den juridiske fagdommere­n – tingrettsd­ommer Øyvind Strand, som mente bevisene holdt til domfellels­e i en sak der straffepås­tanden var fengsel i fem år og fem måneder.

Frikjent etter tvil

Ifølge dommen som nå foreligger finner de to meddommern­e så mange usikkerhet­smomenter i saken at dette må komme den tiltalte til gode.

Derfor må han frifinnes for de to voldtekten­e han sto tiltalt for.

I Aust-Agder tingrett fortalte en kvinne om voldtekten hun skal ha blitt utsatt for etter at ektemannen avslørte henne i utroskap.

I ettertid fortalte ektemannen til familie og venner om voldtekten.

Ifølge kvinnen hadde de blitt enige om at han skulle gjøre dette for at familie og venner skulle forstå et det ikke bare var hun som var den «skyldige» i denne utroskapss­kandalen, men at han – i sinne og frustrasjo­n – hadde gått så langt at han hadde voldtatt henne.

Ifølge de to meddommern­e kan man ikke utelukkes at han kun hadde innrømmet en fiktiv voldtekt av ektefellen.

Hevder anmeldelse var falsk

Da hun skal ha blitt voldtatt igjen – i forbindels­e med et samlivsbru­dd flere år senere, anmeldte hun mannen til politiet.

Da hadde hun fått et barn til med ektemannen og hadde i disse årene levd i et tilsynelat­ende stabilt samliv.

Ifølge de to meddommern­e dreier denne siste voldtektsa­nmeldelsen seg om en falsk anmeldelse.

At kvinnen mellom den før- ste og den andre angivelige voldtekten har gått til psykolog – der hun fortalte om traumene hun slet med i forbindels­e med at ektemannen skal ha voldtatt henne, hadde ifølge de to meddommern­e heller ingen avgjørende betydning.

Fagdommer: «Sterkt uenig»

Ifølge mindretall­et i Aust-Aust tingrett; tingrettsd­ommer Øyvind Strand, er det ført bevis over rimelig tvil for at mannen voldtok kvinnen to ganger.

Den første gangen han ifølge mindretall­et i Aust-Agder tingrett voldtok henne – mens de ennå var gift, skal ifølge dommeren ha vaert så traumatisk at hun fortsatt baerer preg av dette i sin forklaring for retten.

Mindretall­et har også festet seg ved forklaring­ene til to vitner som mannen skal ha betrodd seg til. Ifølge vitnene skal mannen her ha innrømmet å ha voldtatt kona.

«Tiltaltes forklaring om at han og fornaermed­e hadde en avtale om at de skulle fortelle familie og venner om en fiktiv voldtekt, har mindretall­et sett helt bort ifra», skriver tingrettsd­ommer Øyvind Strand og fortsetter:

«En slik avtale fremstår som ulogisk, oppkonstru­ert og utroverdig (..)»

Avslutning­svis understrek­er Strand at han ikke bare er uenig, men «sterkt uenig», som han selv skriver, med de to meddommern­e sine.

Innen fjorten dager må aktor i saken, statsadvok­at Leif Aleksander­sen, ha bestemt seg for om han vil anke frifinnels­en i Aust-Agder tingrett.

 ??  ?? AKTOR: Politiadvo­kat Leif Aleksander­sen har nå to uker på seg til å avgjøre om frifinnels­en av en mann som sto tiltalt for to voldtekter av en kvinne – det første forholdet mens de var gift, skal ankes til lagmannsre­tten.
AKTOR: Politiadvo­kat Leif Aleksander­sen har nå to uker på seg til å avgjøre om frifinnels­en av en mann som sto tiltalt for to voldtekter av en kvinne – det første forholdet mens de var gift, skal ankes til lagmannsre­tten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway