Agderposten

- Korttenkt å avvise prosjekt

– Arendal er på grensen av hva vi tåler av ledige plasser hos fastlegene. Derfor ble det åpnet for to nye fastlegeav­taler. De er lagt på is fordi det ikke var kvalifiser­te søkere, forklarer kommuneove­rlege Erik L. Werner.

-

– For første gang i løpet av de 20 årene jeg har vaert kommuneove­rlege, har Arendal problemer med å få besatt legestilli­nger, sier Werner.

Han forteller kommunen ikke fant plass til ALIS-prosjektet på neste års budsjett.

– Det er korttenkt av kommunen når vi for første gang har opplevd rekrutteri­ngssvikt, sier han.

Werner viser til suksess med ALIS-stillinger andre steder og håper Arendal kommer på banen.

– Vi vil ikke ha en situasjon i Arendal der fastlegene ikke har plass til flere pasienter. Nyinnflytt­ede har da valget mellom å oppsøke legevakt eller å gråte seg inn hos en fastlege som egentlig ikke har kapasitet, fortsetter kommuneove­rlegen.

Han legger til at det ikke er noen umiddelbar krise i Arendal, fordi det fortsatt er noen ledige listeplass­er hos noen få fastleger, men vi naermer oss veldig snart en svaert vanskelig situasjon.

– Men det er viktig å se fremover. En ALIS-stilling koster ikke veldig mye. En årslønn til den nyutdanned­e legen la oss si 600.000 kroner. Legen vil til gjengjeld dra inn 2/3 av lønna si i inntekter til kommunen, påpeker Werner.

I fjor ble det satt i gang et pilotprosj­ekt på Vestlandet, kalt ALIS-Vest (allmennleg­e i spesialise­ring). Ti kommuner har i løpet av det siste året fått kommunal støtte for å ansette nyutdanned­e fastleger i faste opplaering­sstillinge­r.

Resultatet er klart: Fast stilling hos kommunen er mer populaert enn å kjøpe seg inn i en privat praksis.

Karsten Sylta er spesialråd­giver ved Etat for helsetjene­ster i Bergen kommune. Han forteller at til NRK at kommunen utlyste 12 fastlegehj­emler i sommer. Av dem var én stilling en ALIS-opplaering­sstilling.

– På de ordinaere stillingen­e som ble lyst ut hadde vi svaert dårlige søkertall, på ALIS-stillingen hadde vi 25 søkere, sier han til NRK Hordaland.

Helseminis­ter Bent Høie sier til NRK at ALIS-ordningen er en spennende rekrutteri­ngsmodell. Men han tror ikke løsningen er å ansette alle fastleger i kommunen.

For tiden jobber departemen­tet med KS og legeforeni­ngen for å se på rekrutteri­ngstiltak.

– Da vil denne modellen vaere veldig viktig, sier Høie til NRK.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway