Agderposten

Nger er en varslet katastrofe

- Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

som andre aktører i arbeidsliv­et, sier Ahlqvist.

Oppgitt

Han er oppgitt over at politikern­e i Arendal avviste kommuneleg­ens forslag om å opprette et prosjekt med ALIS (allmennleg­e i spesialise­ring.

– Dette er utdannings­stillinger. Nyutdanned­e leger ansettes i kommunen i faste opplaering­sstillinge­r som fastlege. De har fast arbeidstid og fast lønn. Dette er en stor suksess på Vestlandet. Når de fem årene er ferdig, vil de fortsette som fastleger. Dette er en rekrutteri­ngsordning som også Arendal er nødt til å innføre for å klare oppgavene, understrek­er Ahlqvist.

Han viser til at mens fastlegene tidligere kunne ha 1500 pasienter, går det ikke lenger på grunn av alle de nye oppgavene der pålegges.

Todelt helsevesen

– Hvis dagens fastlegeor­dning bryter sammen, står det en haug med private leger som kan ta over. Da får vi et todelt helsevesen der de som har råd, kan oppsøke lege. Dagens system skiller ikke mellom fattig og rik, minner Ahlqvist om.

Han forteller at 90 prosent av alle legebehand­ling skjer hos en allmennleg­e, mens disse behandling­en kun utgjør fem prosent av kostnadene.

– I stedet for flere fastleger, vil Arendal nå bygge en stor legevakt. Vi vet ikke hvordan dette vil utvikle seg, men erfaring viser at det lett blir overutredn­ing og overbehand­ling ved for få fastleger. Da koster det penger, advarer han.

▶Anne

 ?? FOTO: ANNE GRO BALLESTAD ??
FOTO: ANNE GRO BALLESTAD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway