Agderposten

Erstatning­er for over 1,3 milliarder

Gårdbruker­ne vil søke erstatning på over 1,3 milliarder kroner etter den tørre sommeren i år, ifølge en ny prognose fra fylkene.

- Alexander Vestrum, NTB

Beløpet er 200 millioner kroner høyere en prognosene fra august, opplyser Landbruksd­irektorate­t.

Det er varslet over 12.000 søknader, og høye erstatning­sbeløp. Tallet er vesentlig høyere enn i et gjennomsni­ttsår, da det kommer rundt 700 søknader om avlingsska­deerstatni­ng.

Rundt en tredel av søknadene ventes å komme fra Oppland, Oslo og Akershus. Her tilsier prognosen at det vil søkes om naer en halv milliard kroner til sammen. Bare i Oppland ventes det 2.424 søknader.

I disse områdene har grovfôrog kornproduk­sjonen sviktet.

Ulikt utslag

Den ekstreme tørken og sterke varmen har slått til ulikt i forskjelli­ge deler av landet.

– Lokale regnbyger har også variert mye i tørkeramme­de områder. Det er derfor stor variasjone­n mellom enkeltbruk også innen samme fylke. Det kom noe nedbør i august, men det var for sent for mange, kornet var bortimot modent, og enga har i varierende grad svart på nedbøren, opplyser Landbruksd­irektorate­t.

I intensive produksjon­er som grønnsaker, poteter og baer, er det vanlig at bøndene har vanningsan­legg, men dette er ikke vanlig i korn- og grovfôrpro­duksjon.

Agder og Østlandet

Det er stor avlingssvi­kt i Agder og Øst-Norge, og noe mindre på Vestlandet. Agder fikk regn noe tidligere i august, så bøndene der tok igjen noe etter en meget krevende start på sesongen. På Østlandet har regnbygene falt ujevnt over landsdelen. Rogaland og Vestlandet ligger på 70–80 prosent av normalt avlingsniv­å.

Mange har fått alt ødelagt

De som ikke har hatt vanningsan­legg på Sør- og Østlandet, har stort sett fått sin avling helt ødelagt i år. De med vanningsan­legg har også hatt en stor jobb med å vanne nok, og varmen har vaert en utfordring i seg selv, selv om det er vannet nok, ifølge direktorat­et.

Både kommuner og fylker rapportere­r at det er svaert vanskelig å anslå graden av avlingssvi­kt. Store arealer er rammet, og tapene blir først dokumenter­t når avlingen blir solgt. For å ha rett til erstatning, må avlingen vaere mindre enn 70 prosent av et normalår.

Foreløpige tall

Prognosen er foreløpige tall, og de endelige tallene for kommer først når utbetaling­ene er gjennomfør­t. Søknadsfri­sten 31. oktober, og da vil det bli klart hvor mange søknader som kommunene og fylkesmenn­ene skal behandle.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? ØDEALGT AVLING: Mange bønder har fått ødelagt årets avling på grunn av tørke. Dette bildet er tatt på Kløfta i juli.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ØDEALGT AVLING: Mange bønder har fått ødelagt årets avling på grunn av tørke. Dette bildet er tatt på Kløfta i juli.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway