Agderposten

Sliter med å finne fastleger

Ingen søkere var kvalifiser­t til de nyopprette­de fastlegest­illingene i Arendal. Nå er de lagt på is. Dagens 40 fastleger orker ikke flere 56-timers uker og truer med å jobbe mindre.

- Flaa jofl@agderposte­n.no

– Fastlegeor­dningen har vaert en suksess, med lik tilgang på helsetjene­ster, lave utgifter for samfunnet sammenlign­et med andre land og mindre unødvendig bruk av utredning og behandling. Kjernen i denne suksessen er en fastlege som kjenner sine pasienter. Nå er denne ordningen truet, også i Arendal. Konsekvens­ene kan bli et todelt helsevesen, økte utgifter og overdreven utredning og behandling, skriver tillitsval­gt for fastlegene i Arendal, Martin Runde, i en pressemeld­ing.

Han mener arbeidspre­sset på fastlegene nå er uholdbar.

– Arbeidsdag­en har de siste årene blitt lenger og lenger, og arbeidet rundt hver pasient er mer omfattende enn tidligere, samtidig som ressurser ikke har blitt tilført over mange år. Omtrent halvparten av alle landets fastleger ser ikke for seg å arbeide som fastlege om 5 år. Det kan vi kalle en krise i helsevesen­et, og myndighete­ne har ennå ikke klart å finne en løsning som vil bedre forholdene, sier Runde.

Han mener presset på fastlegene er så stort at hele fastlegesy­stemet står i fare for å kollapse.

– Kommunen må på banen

– Risikoen øker for at Arendal kommune ikke klarer å tilby fastlege til sine innbyggere. Det er nå svaert få ledige plasser hos fastlegene i kommunen. Før sommeren stemte bystyret i Arendal ned forslag om spesielle rekrutteri­ngsstillin­ger for nye fastleger, som har blitt veldig populaere blant annet på Vestlandet. Disse utdannings­stillingen­e har sikret tilstrømni­ng av flere nye fastleger i andre deler av landet, sier Martin Runde og fortsetter:

– Men Arendal kommune tar seg ikke råd til å opprette slike stillinger. Bystyret har ikke tatt inn over seg den kritiske situasjone­n som nå foreligger. Faktisk er 7 av 10 kommuner i Norge nå nødt til å bevilge mer penger enn det fastlegeor­dningen legger opp til, for å sikre rekrutteri­ng, og Arendal bør også kjenne sitt ansvar for å hindre full krise, sier han.

28 timers åpningstid

I pressemeld­ingen opplyses det at Legeforeni­ngen sentralt nå oppfordrer alle fastleger å begrense åpningstid­en til 28 timer i uken, som egentlig er nedfelt i fastlegeav­talen, hvis nødvendig.

Helsedirek­toratets tidsbruksu­ndersøkels­e viser at fastlegene jobber i snitt 55,6 timer i uka.

KS-direktør Tor Arne Gangsø sier han ser alvorlig på slike aksjoner, som vil ramme pasientene.

– Oppgaver vi ikke har bedt om

– Fastlegene er selve grunnmuren i helsevesen­et og svikter vi, kommer også andre deler av helsevesen­et til å slite. Fastleger i Norge jobber 56 timers uke i snitt, over 7 timer mer enn bare for noen få år siden. I tillegg får vi stadig nye oppgaver vi ikke har bedt om, og som tar tiden bort fra kjerneoppg­avene våre som er forebyggin­g og behandling av pasienter, sier Runde.

– Eksempler på dette er nye førerkortf­orskrifter i 2016 hvor fastlegene nå gjør mye av arbeidet fylkesmann­en tidligere gjorde, og fravaersat­tester for videregåen­de elever. Det er også et økende krav fra mange deler av samfunnet at det skal skrives legeattest for ulike ting. Her om dagen stusset jeg over at jeg, og ikke arbeidsgiv­er, skulle skrive attest til NAV om at en pasient var oppsagt av helsemessi­ge årsaker, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? TIDSPRESS: Jørn Ahlquist er allmennleg­e og fastlege ved Hisøy legesenter. Her undersøker han turnuskand­idat Christophe­r Storm Larsen.
TIDSPRESS: Jørn Ahlquist er allmennleg­e og fastlege ved Hisøy legesenter. Her undersøker han turnuskand­idat Christophe­r Storm Larsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway