Agderposten

Cava-feiringen kan koste tyven 300.000

Da korken gikk i taket – angivelig for å feire et vellykket innbrudd, kan flasken med den billige cavaen koste den tiltalte tyven over 300.000 kroner.

- Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

▶ Det blir i hvert fall tilfelle hvis forsikring­sselskapet får gjennomsla­g for kravet det nå fremmer mot en 42 år gammel mann fra Arendal som i Aust-Agder tingrett står tiltalt for et av de mest omfattende villatyver­iene på lenge.

I juni i fjor skal han ifølge politiadvo­kat Ingvild Austenå Berg ha brutt seg inn i et hus i Grimstad og stjålet verdier for over 300.000 kroner. Selv hevder 42-åringen at han bare var med på å baere ut to høyttalere fra huset som veide 100 kilo hver og kostet 100.000 kroner til sammen. Resten av de store verdiene som ble stjålet må andre ta ansvaret for.

Fant DNA på flasken

42-åringen fra Arendal hadde aldri blitt trukket inn i saken hvis det ikke hadde vaert for en flaske med Cava som politiet fant på et bord.

Da flasken ble analysert hos Kripos – for mulige DNA, ble det full klaff for 42-åringen fra Arendal.

Så hadde da også politiet ham i sine registre fra før:

21 ganger tidligere er han dømt for alt fra grove ran til tyverier og misbruk av narkotika.

For tre år siden hadde han en god jobb med sikre inntekter. Så ble den nedgangsti­der i bransjen han jobber i og forleden gikk huset hans på tvangsaksj­on.

– Nå er tidene blitt bedre. Blir jeg nå bare ferdig med disse sakene, skal jeg tilbake i jobb igjen, sier han.

350.000 kroner

Men før han kommer så langt, må tre dommere i Aust-Agder tingrett vurdere i hvor stor grad han er å klandre for villatyver­iet i Grimstad der det til sammen ble stjålet gjenstande­r for 331.000 kroner.

I tillegg ble det ifølge tiltalen gjort skader på vinduer og dører for nesten 25.000 kroner.

Selv de samlede omkostning­ene etter innbruddet han står tiltalt for kommer opp i 350.000, nøyer selskapet seg med å kreve drøye 300.000.

Om Cava-flasken til 114 kroner på Polet er regnet inn i denne omkostning­soppgaven, fremgår ikke av tiltalen.

Hevder seg uskyldig

Den 42 år gamle mannen fra Arendal nektet straffskyl­d da straffesak­en mot ham onsdag startet i AustAgder tingrett med advokat Bjørn Rener-Larsen som forsvarer.

Spørsmålet forsvarere­n mener retten må ta stilling til, er hvor mye av de stjålne gjenstande­ne 42-åringen må stå ansvarlig for.

Under bevisførin­gen kom det nemlig frem at tyver har besøkt huset flere ganger i løpet av et halvt døgn.

Levert tilbake

Da vitner som kom til huset – og oppdaget at det hadde vaert innbrudd, senere kom tilbake, var det ifølge deres forklaring stjålet enda flere gjenstande­r.

Ifølge 42-åringen var han den siste av folk som i løpet av det halve døgnet kom til huset for å forsyne seg.

Han hevder dessuten at de to høyttalern­e han hadde tatt med seg – til en verdi på 100.000 kroner, var blitt levert tilbake til sønnen hans etter at det skal ha blitt utlovet en dusør på de to høyttalern­e.

Dette stiller huseieren seg helt uforståend­e til.

– Nei, dette har jeg ingen kjennskap til, opplyste han i sin forklaring i Aust-Agder tingrett.

Flere tiltalepos­ter

I tillegg til de to høyttalern­e – som til sammen skal ha en verdi på 100.000 kroner, ble det stjålet datautstyr for 80.000 kroner og gull for 85.000 kroner.

I tiltalen mot 42-åringen har politiet også ført opp tyveri av masse verktøy og bildeler til en samlet verdi av 40.000 kroner.

Skal ha truet politiet

Men tiltalen mot 42-åringen fra Arendal slutter ikke med dette. Ifølge påtalemynd­igheten skal han ha opptrådt truende mot politiet da de på boligen hans fant flere Visa-kort som ikke tilhørte ham. Han står også tiltalt for ulovlig besittelse av narkotika og for å ha stjålet en sixpack med øl fra en butikk i Arendal. Dom i saken kan ventes i løpet av kort tid. ▶Arne

 ??  ?? DYR CAVA: En flaske med Cava av denne typen – som på Polet i Arendal koster 114 kroner, kan komme til å koste en 42-åring fra Arendal 300.000 kroner og en lengre fengselsst­raff. FOTO: ARNE INGMAR EGGEN
DYR CAVA: En flaske med Cava av denne typen – som på Polet i Arendal koster 114 kroner, kan komme til å koste en 42-åring fra Arendal 300.000 kroner og en lengre fengselsst­raff. FOTO: ARNE INGMAR EGGEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway