Agderposten

Utbrente fastleger møter ikke seg selv i døra – de sier opp jobben i stedet

-

▶ Influensas­esongen står snart for døren. Skolene har startet opp. Men om kort tid kan det bli vanskelig å få time hos fastlegen, advarer tillitsval­gt for fastlegene, Martin Runde, om i Agderposte­n denne uken. Dagens fastleger orker ikke 56-timers uker, og truer nå med å jobbe mindre. Før sommeren utlyste Arendal kommune flere nye fastlegest­illinger, noen nyopprette­de og noen på deling mellom eldre fastleger og yngre. Ingen av disse stillingen­e er per i dag besatt. Utslitte og overarbeid­e fastleger orker ikke å drive sin egen bedrift lenger. Halvparten av landets fastleger ser for seg at de gjør noe annet om fem år.

▶ Fastlegene har rett og slett fått for mange kunder: Fra sykehusene kommer pasientene ut raskere enn før, og henvises til fastlegen for oppfølging. Flere eldre bor hjemme lengre og trenger legetilsyn. I 2016 kom førerkortf­orskriften, som gir fastlegene ansvaret for å avgjøre hvem som skal få kjøre bil. Elever i videregåen­de skole må til fastlegen for å få en fravaersat­test. Samtidig er fastlegene blitt pålagt stadig flere administra­tive oppgaver som går ut over tiden de har til kjerneoppg­aven: Å vaere lege.

▶ Krisen som har oppstått i det som er en av velferdsst­atens mest populaere ordninger bør imidlertid vaere godt kjent for politikern­e. I lang tid har Legeforeni­ngen advart om at arbeidspre­sset er for stort. Helseminis­ter Bent Høie har erkjent at det burde blitt tatt politiske grep tidligere.

▶ Lokalt stemte bystyret før sommeren nei til ordningen med faste stillinger i kommunen, en ordning som har skaffet flere nye fastleger på Vestlandet.

▶ Bystyret bør vurdere vedtaket på nytt. Leger blir ofte beskyldt for å skyve pasientene foran seg. Men for en gangs skyld handler det om mer enn falske bønner, når fastlegene varsler krise for din syke mor.

 ??  ?? ADVARER OM LEGEMANGEL: Fastlege Martin Runde er tillitsval­gt for fastlegene i Arendal.
ADVARER OM LEGEMANGEL: Fastlege Martin Runde er tillitsval­gt for fastlegene i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway