Agderposten

- Kaster mørk skygge over troverdigh­eten

WADAs visepresid­ent Linda H. Helleland mener det er et svik overfor de rene utøverne å gjeninnset­te Russland som fullverdig medlem i Verdens antidoping­byrå.

-

▶ WADAs visepresid­ent Linda H. Helleland mener det er et svik overfor de rene utøverne å gjeninnset­te Russland som fullverdig medlem i Verdens antidoping­byrå.

Et klart flertall av WADA-styret på tolv medlemmer stemte torsdag for å ta Russlands anti- dopingbyrå (RUSADA) tilbake i varmen. Det skjedde med ni stemmer mot to. Ett medlem avsto fra å stemme.

Helleland hadde på forhånd gjort det klart at hun kom til å stemme imot russisk WADAmedlem­skap. Torsdag gikk hun på et tungt nederlag etter styremøtet i Seychellen­e.

– Jeg er veldig skuffet på vegne av rene utøvere og alle som tror på en ren idrett. Dette kaster en mørk skygge over troverdigh­eten til antidoping­bevegelsen, sier Helleland i en uttalelse sendt til en rekke medier.

Sviktet

WADAs norske visepresid­ent mener det var feil å ønske russerne velkommen tilbake før de fullt og helt hadde oppfylt alle kravene som forelå.

– Vi vet ikke når vi får tilgang til viktig data som vi trenger for å undersøke doping i Russland, og vi vet ikke om vi noen gang vil lykkes med å klare det vi sikter etter, sier Helleland videre og avslutter uttalelsen på følgende vis:

– I dag sviktet vi de rene utøverne i verden.

RUSADA ble utestengt fra WADA i august 2015 på grunn av avsløringe­r om omfattende dopingjuks i russisk idrett.

Krav

WADA-styrets avgjørelse ble gjort etter at organisasj­onens uavhengige komité for regeletter­levelse i forrige uke anbefalte å oppheve utestengel­sen av Russland. Anbefaling­en ble møtt med kraftige reaksjoner, deriblant fra Helleland, men den ble likevel tatt til følge under torsdagens styremøte.

Blant WADAs opprinneli­ge krav overfor Russland var at byrået skulle få tilgang på tidligere data og prøver fra antidoping­laboratori­et i Moskva. Nå får russerne tilbake medlemskap­et mot at de lover å gi WADA innsyn innen 31. desember.

WADA-president Craig Reedie sa torsdag at russerne vil bli utestengt på nytt om de ikke følger opp og innfrir kravene som ble lagt til grunn for torsdagens styrevedta­k. (©NTB)

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX ?? DYPT SKUFFET: Linda Hofstad Helleland er dypt skuffet over WADA-styrets avgjørelse om å ta Russlands antidoping­byrå tilbake i varmen.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX DYPT SKUFFET: Linda Hofstad Helleland er dypt skuffet over WADA-styrets avgjørelse om å ta Russlands antidoping­byrå tilbake i varmen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway