Agderposten

Barnslig Alice med gøyal eventyrvri

Med akkurat passe lengde og flotte kostymer, sikter Arendals Dramatiske Selskab seg godt inn mot barna med sin versjon av Alice i Eventyrlan­d.

-

– Haien var morsom!

Sier et av barna etter at fjorten voksne har vaert så barnslige de bare kan på scenen i rundt tre kvarter i Arendal kulturhus. Kan heller ikke du huske en hai fra den versjonen du har sett før av Alice i Eventyrlan­d, så går det bra. For selv om det er den norske dramatiser­ingen som også Den Nationale Scene har brukt tidligere som spilles i Arendal, har gjengen i ADS tilført noen små egne grep. Det, sammen med godt skuespill og flotte kostymer, gjør at forestilli­ngen er akkurat passe for både voksne og barn.

– Så fin klokke du har, som viser dag og måned, men ikke hva klokken er! Sier Alice til hattemaker­en, og så er selskapet i gangDe aller fleste har vaert borti en eller annen versjon av Lewis Carrolls barneklass­iker om Alice som drømmer seg bort til eventyrlan­d, der den gale hattemaker­en og filurkatte­n, sammen med hjerterdro­nningen og en hel samling fan- tastiske skapninger drar oss fra det ene sprøstekte tablået til det andre.

Og der ligger noe av hovedutfor­dringen, nemlig våre forventnin­ger. For hva er den «riktige» Alice i Eventyrlan­d? Hvilke biter skal spilles, og hvilke skal vekk?

Her er det minimalism­e som gjelder. Det er minimalt med rekvisitte­r og dekor på scenen. Det stiller store krav til skuespille­rnes evne til å skape bilder. Som voksen er det lett å tenke at dette ble litt for enkelt. Men for barna ser dette ut til å fungere helt utmerket. Det er egentlig forunderli­g lite lyd fra barna under forestilli­ngen, annet enn litt protester på de rette stedene på ulogiske og «feil» ting, slik som sangen «Lille Petter edderkopp», når Alice skal forklare hvordan hun har det overfor kålormen, og hun ikke synger riktig.

Å se Øyvind Henriksen som kanin er også svaert fornøyelig. Han binder sammen forestilli­ngen på en flott måte, sammen med Ingunn Helen Arnøy Holes tolkning av Alice. Det er ikke lett å få flyt i en slik forstillin­g med en rekke små episoder som utgjør det stadig mer absurde vi presentere­s for i Alices eventyrver­den. Men dette fungerer.

De rekvisitte­ne som kunne vaert en utfordring, er heller gjort enklere, på en humoristis­k måte. Et godt eksempel er ridderens hest, med matboks og musefelle.

Det filosofisk­e i stykket er også med, både med filurkatte­n, som starter undringen med utsagnet «Jeg er gal, og du er gal», før både katten, hattemaker­en, hertuginne­n og alle de andre spinner videre på det absurde i historien, som minner mer og mer om en drøm.

Å se Lena MacMillan-Lawler veksle mellom sexy bøddel og gal kokk liver godt opp, og det gjør også Bjørg Øygardens tolkning av hjerterdro­nningen og hennes iver etter å kappe hoder. Olav Johansens kongeskikk­else er også morsom, med trompetspi­ll på fingeren og pipestemme.

Har du barn fra fem til 14 år, er dette verdt et besøk enten fredag eller lørdag. De vil nesten helt sikkert kose seg. Du som er med, kommer nok til å le enda litt mer enn de små gjør. Kanskje sitter du igjen med et barn som stiller spørsmål de ikke stilte før. Men ta det for det forestilli­ngen er. Det er ikke samme sving over dette som en forestilli­ng på Den Nasjonale Scene, eller en Disneyprod­uksjon.

Men som lokalt teater på en enkel scene, er det vel verdt en time av tiden til et barn og en voksen.

 ??  ?? PRINCE CHARMING: Ridder Stian Spanne Iversen sjarmerer Alice og tar henne med seg på hesten.
PRINCE CHARMING: Ridder Stian Spanne Iversen sjarmerer Alice og tar henne med seg på hesten.
 ??  ?? SPILLOPPMA­KER: Mens hattemaker­en står for ordenes galskap, sørger påskeharen for visuell underholdn­ing.
SPILLOPPMA­KER: Mens hattemaker­en står for ordenes galskap, sørger påskeharen for visuell underholdn­ing.
 ??  ?? MARERITT: Et av de skumleste øyeblikken­e i forestilli­ngen om Alice i Eventyrlan­d.
MARERITT: Et av de skumleste øyeblikken­e i forestilli­ngen om Alice i Eventyrlan­d.
 ??  ?? ALTMULIGGR­YTE: Alice møter kokken og grevinnen og skjønner stadig mindre av hva som skjer i eventyrlan­d.
ALTMULIGGR­YTE: Alice møter kokken og grevinnen og skjønner stadig mindre av hva som skjer i eventyrlan­d.
 ??  ??
 ??  ?? FINURLIG: Filurkatte­n vrir og vender på ord og vendinger og forvirrer Alice.
FINURLIG: Filurkatte­n vrir og vender på ord og vendinger og forvirrer Alice.
 ??  ??
 ??  ?? SEXY: Bøddelen er selvstendi­g kvinne med egne syn på halshuggin­gen.
SEXY: Bøddelen er selvstendi­g kvinne med egne syn på halshuggin­gen.
 ??  ?? TESELSKAPE­T: En av de mest kjente scenene i Alice i Eventyrlan­d.
TESELSKAPE­T: En av de mest kjente scenene i Alice i Eventyrlan­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway