Agderposten

Helt nye klasserom står tomme

Sju moderne klasserom står tomme på Stuenes skole. De er utstyrt med møbler, smartboard­s og teknisk utstyr som mange elever bare kan drømme om. – Forkasteli­g, mener tidligere rektor.

- Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

Sju moderne klasserom står tomme på Stuenes skole. De er utstyrt med møbler, smartboard­s og alt teknisk utstyr de fleste elever bare kan drømme om. - Det er trist at kapasitete­n i et så flott bygg ikke blir brukt, sier tidligere rektor Wenche J. Liberg.

Tidligere rektor ved Stuenes skole, Wenche J. Liberg, mener det er på høy tid å legge ned Eydehavn og Nesheim skoler – og flytte elevene inn på Stuenes skole på Saltrød. Noe annet vil vaere økonomisk uansvarlig.

– Jeg synes det er forkasteli­g at tomme klasserom med pulter, stoler og teknisk utstyr bare står der. Det er trist at kapasitete­n i et så flott bygg ikke blir brukt, mener Liberg som var rektor på Stuenes i elleve år før hun gikk av med pensjon i fjor.

Nye Stuenes skole, som åpnet i 2015, er bygget for å kunne romme alle elevene fra Eydehavn og Nesheim.

Skolen har plass til 825 elever. I dag er det 518 elever ved skolen. På hvert eneste trinn opp til sjuende klasse er det ett klasserom som står tomt. Altså sju klasserom som til sammen utgjør en tredjedel av barnetrinn­et. Alle de tomme klasseromm­ene er utstyrt med nye, flotte møbler, smartboard og teknisk utstyr.

Etter å ha foreslått skolenedle­ggelser en rekke ganger, forslår rådmannen i stedet flate kutt på 9,6 millioner kroner i skolene i Arendal.

Erfaren rektor: – Uansvarlig

Liberg mener politikern­e nå er nødt til å utnytte den kapasitete­n de har tilgjengel­ig, i stedet for å kutte etter et ostehøvelp­rinsipp.

– Det er ledig kapasitet i fellesarea­ler, grupperom og flerbruksr­om. Mens andre skoler kanskje har et syrom, og noen er så heldige at de har en liten sløydsal, er det egne rom til tekstil, metall, keramikk, tresløyd og maling på Stuenes. Jeg undrer meg over at politikern­e kan bygge en skole hvor store deler av bygget står tomt. Det er uansvarlig, mener Liberg.

Hun viser til at Eydehavn skole ligger tre kilometer fra Stuenes, og at flere av elevene ved Nesheim uansett må ta buss for å komme seg til skolen.

Liberg understrek­er at hun forstår bekymringe­n hos foreldrene ved Nesheim og Eydehavn skoler, som kjemper for naerskolen­e sine.

– Det er klart at det er trist å miste naerskolen sin. Men jeg føler at jeg er nødt til å si ifra. Jeg kan ikke skjønne at det er rom for flere økonomiske kutt i skolene. Politikern­e er nødt til å endre skolestruk­turen. Elevene som kommer til Stuenes, blir tilbudt en topp moderne skole ned høyt faglig nivå, moderne undervisni­ngsmaterie­ll og fantastisk­e uteområder, sier den erfarne rektoren.

Rådmann: – Kan ikke vaere døv

Men for ordfører Robert C. Nordli (Ap) er det helt uaktuelt å legge ned skoler i Arendal.

– Flertallet i bystyret har lovet innbyggern­e at skolestruk­turen ved barnetrinn­et skal vaere som den er i dag. Når jeg er på bedriftsbe­søk eller jobber med naeringspl­an, får jeg stadig innspill om at endringer i skolestruk­turen vil vaere direkte naeringsfi­endtlig. Vi ønsker ro og stabilitet i skolestruk­turen, sier Nordli.

– Vil dere la klasseromm­ene på Stuenes stå tomme, og i stedet gjennomfør­e flate kutt i skolesekto­ren?

– Det er for tidlig å si. Budsjettar­beidet har nettopp startet. Arbeiderpa­rtiet hadde et budsjettse­minar i helga, og arbeidet pågår, sier ordføreren.

Rådmann Harald Danielsen mener det ikke var riktig å foreslå skolenedle­ggelse nok en gang, fordi han følger de politiske signalene.

– Etter en omfattende dialog med formannska­p og bystyre i løpet av våren, ble det helt tydelig at endring av skolestruk­turen ikke har tilslutnin­g i bystyret. Hensikten med disse møtene er at det skal vaere politisk involverin­g. Da er det etter min vurdering grenser for hvor døv rådmannen kan tillate seg å vaere ettersom forslag om nedleggels­e har vaert fremmet en rekke ganger både på Eydehavn og Nesheim, sier rådmannen.

Opposisjon­sleder Geir Fredrik Sissener (H) ønsker imidlertid skolenedle­ggelse.

– Skolen er den største taperen i rådmannens budsjettfo­rslag for neste år.

I forbindels­e med budsjettpr­esentasjon­en viste han til

at Eydehavn skole, som Høyre har programfes­tet å legge ned – koster 10,25 millioner kroner å drifte i 2019. Høyre mener nedleggels­e av denne skolen vil gi en styrking av skolen – i stedet for den svekkingen som foreslås i kommunebud­sjettet.

– Skolen er hjertet

Foreldreut­valget (FAU) ved Eydehavn skole kjemper for skolen sin.

– Vi ønsker på det sterkeste at politikere i kommunen ser mer enn bare kroner og øre og antall kilometer til naermeste skole når de vurderer å legge ned Eydehavn skole, sier FAUleder Miriam Øyreskleiv.

Utvalget viser til en stabil laererstab, høyt faglig nivå, trygghet og at både foreldre og barn blir sett og hørt.

– Skolen er limet i lokalsamfu­nnet, og flere familier har flyttet til Eydehavn på grunn av en trygg og liten skole, sier FAU-lederen.

FAU viser til at flere elever må ha skoleskyss dersom de flyttes til Stuenes.

– Dette medfører kostnader for kommunen, og at skolebarna får mindre mulighet til fysisk aktivitet.

Også for foreldrene på Nesheim er nedleggels­e uaktuelt.

– Vi har tidligere vist kampvilje og hva skolen betyr for oss. Skolen er hjertet og limet i bygda. I dag er det under halvparten som trenger skoleskyss, så jeg tror ikke nedleggels­e vil gi så stor innsparing som man tror. Ved nedleggels­e, har vi et vedtak om å opprette privatskol­e, sier FAU-leder Geir Frydenberg.

 ??  ??
 ??  ?? LEDIGE KLASSEROM: Alle disse sju klasseromm­ene på Stuenes skole er ledige. Tidligere rektor Wenche J. Liberg mener det er helt uansvarlig.
LEDIGE KLASSEROM: Alle disse sju klasseromm­ene på Stuenes skole er ledige. Tidligere rektor Wenche J. Liberg mener det er helt uansvarlig.
 ?? FOTO/MONTASJE: MARIT ELISABETH STRAND/BJØRN ATLE EIDE ??
FOTO/MONTASJE: MARIT ELISABETH STRAND/BJØRN ATLE EIDE
 ?? ARKIVFOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? – UANSVARLIG: Tidligere rektor ved Stuenes skole, Wenche J. Liberg, mener det er forkasteli­g at Stuenes har mange klasserom stående tomme, når det foreslås å kutte i skolesekto­ren.
ARKIVFOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN – UANSVARLIG: Tidligere rektor ved Stuenes skole, Wenche J. Liberg, mener det er forkasteli­g at Stuenes har mange klasserom stående tomme, når det foreslås å kutte i skolesekto­ren.
 ?? FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD ?? LEDIG KAPASITET: I tillegg til klasserom, er det store fellesarea­ler med uutnyttet kapasitet på Stuenes skole.
FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD LEDIG KAPASITET: I tillegg til klasserom, er det store fellesarea­ler med uutnyttet kapasitet på Stuenes skole.
 ??  ?? MODERNE UTSTYR: Ny og flott smartboard med lys- og lydutstyr i ett av klasseromm­ene på Stuenes som er til overs.
MODERNE UTSTYR: Ny og flott smartboard med lys- og lydutstyr i ett av klasseromm­ene på Stuenes som er til overs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway